Στις πιάτσες των τουριστικών πρακτόρων αποτελεί εδώ και χρόνια κοινό μυστικό. Τον τελευταίο καιρό όμως, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της πλειονότητας των πολιτών, ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν το μυστικό για φθηνές διακοπές στα απλησίαστα για τα πορτοφόλια των περισσότερων πολιτών ελληνικά νησιά.
«Ουσιαστικά παρακάμπτεις τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία και κλείνεις εισιτήρια ηλεκτρονικά μέσω πρακτόρων του εξωτερικού. Μπαίνεις για παράδειγμα σε σάιτ τουριστικού πρακτορείου στην Αγγλία ή τη Σουηδία και κλείνεις από κει τις διακοπές. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να βρεις πακέτα διακοπών έως και 50% φθηνότερα» εξηγεί στο Documento η 25άχρονη Κατερίνα η οποία μαζί με τον φίλο της θα απολαύσουν φέτος πέντε μέρες ξεγνοιασιάς σε τετράστερο ξενοδοχείο της Κρήτης. «Οταν άκουσα γι’ αυτό το κόλπο πρώτη φορά από μια φίλη δυσκολεύτηκα να το πιστέψω. Κάνοντας όμως μία αναζήτηση σε τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού διαπίστωσα έκπληκτη πως πράγματι οι τιμές ήταν στο 50% αυτών που έβρισκα μέσω των ελληνικών πρακτορείων» περιγράφει. Συζητώντας στην παρέα της το εν λόγω κόλπο, έμαθε ακόμη και για περιπτώσεις ατόμων τα οποία πήγαιναν αεροπορικώς στο εξωτερικό προκειμένου να ξεκινήσουν από εκεί το ταξίδι τους για τα ελληνικά νησιά. Ακόμη και με αυτό το επιπλέον κόστος το τελικό ισοζύγιο ήταν θετικό σε σχέση με το κόστος του αντίστοιχου πακέτου σε περίπτωση που το έκλειναν από την Ελλάδα.
Συμφωνία με ξενοδόχους
«Ολα όσα ακούγονται είναι αλήθεια και σε εμάς είναι γνωστά εδώ και χρόνια» παραδέχεται μιλώντας στο Documento ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης, Μιχάλης Πεζίκογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πολύ πιο οικονομικά πακέτα στους τουρίστες επειδή κάνουν συμφωνίες με τους ξενοδόχους αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη του καλοκαιριού και κλείνουν ολόκληρα ξενοδοχεία για όλη την καλοκαιρινή σεζόν.
«Εμείς δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε καλύτερη τιμή επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να προπληρώσουμε ή να εγγυηθούμε για τόσο μεγάλο διάστημα και για τόσο πολλά δωμάτια. Οταν έρχεται ο πράκτορας του εξωτερικού και κλείνει τόσο συμφέρουσες συμφωνίες για τους ξενοδόχους, είναι λογικό να του προσφέρουν τιμές που εμείς ούτε να ονειρευτούμε μπορούμε» αναφέρει.
Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται τεράστιες διαφορές στην τιμή ακόμη και για το ίδιο ξενοδοχείο ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να κάνει κάποιος την κράτηση. «Για παράδειγμα, επτά ημέρες σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική με ημιδιατροφή για δύο άτομα θα κοστίσει περίπου 1.400 ευρώ. Το ίδιο ακριβώς πακέτο προσφέρεται με 750 ευρώ για όσους το κλείσουν από το εξωτερικό» αναφέρει ο κ. Πεζίκογλου.
Οπως προκύπτει, αρκετοί έχουν ανακαλύψει το εν λόγω μυστικό και κλείνουν τις διακοπές τους μέσα από τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού ή το πιο σύνηθες είναι να ζητούν από κάποιον φίλο τους που μένει σε χώρα του εξωτερικού να κλείσει το τουριστικό πακέτο γι’ αυτούς. «Επειδή στην τελική τιμή περιλαμβάνεται συνήθως και το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, πολλοί ζητούν να αφαιρεθούν αυτά τα χρήματα από την τελική τιμή, αναφέροντας πως θα βρίσκονται νωρίτερα στην Ελλάδα για άλλους λόγους. Ετσι πληρώνουν ακόμη λιγότερα χρήματα» σημειώνει ο κ. Πεζίκογλου.
Αυτή η τάση η οποία φαίνεται να γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία στους Ελληνες τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι βλέπουν σταδιακά να μειώνονται οι πελάτες στα γραφεία τους, αλλά όχι και στους τόπους των διακοπών.
«Μας παρακάμπτουν και όπως είναι λογικό έχουμε αρχίσει να καταγράφουμε κάποιες πρώτες ζημίες. Αρχικά ήταν μικρό το ποσοστό, ωστόσο κάθε χρονιά, αυξάνονται όσοι κλείνουν τις διακοπές τους μέσω εξωτερικού. Από την άλλη βέβαια, δεν γίνεται να μη δείξουμε κατανόηση καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι Ελληνες δυσκολεύονται δραματικά να πάνε έστω και ένα διήμερο για διακοπές, ενώ την ίδια ώρα τουρίστες του εξωτερικού με μεσαία εισοδήματα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διαμονή σε περιζήτητους προορισμούς της χώρας μας με λίγα χρήματα και πλήθος παροχών» καταλήγει.