Οι έλεγχοι για κορονοϊό αναδεικνύουν τις κοινωνικές ανισότητες

Είσαι πλούσιος ή διάσημος; Η πρόσβαση σε τεστ κορονοϊού δεν είναι τόσο δύσκολη όσο για τους απλούς πολίτες.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών που μάχονται με την πανδημία του κορονοϊού, οι οδηγίες είναι πια γνωστές: «Μην τρέχετε να κάνετε έλεγχο, ακόμη κι αν έχετε ήπια συμπτώματα της νόσου. Καθίστε σπίτι, απομονωθείτε και φροντίστε τον εαυτό σας. Συμπεριφερθείτε σαν να έχετε τον ιό».

Κι όμως, τόσο εντός της χώρας μας όσο και διεθνώς, οι περιπτώσεις διασήμων και πλουσίων που έχουν σπεύσει να κάνουν έλεγχο, ακόμη και χωρίς να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, ακόμη και χωρίς να έχουν έρθει σε άμεση επαφή με κάποιον νοσούντα, είναι αρκετές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «The Seattle Times», υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών αλλά και προσωπικού στον τομέα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε έλεγχο λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων. Στη σχετική συζήτηση υποχρεώθηκε να μπει και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο κατά πόσον έχουν προτεραιότητα όσοι έχουν καλές διασυνδέσεις. «Πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους» απάντησε και πρόσθεσε: «Αυτό συμβαίνει πράγματι ορισμένες φορές, έχω παρατηρήσει ότι κάποια άτομα έχουν περάσει από έλεγχο αρκετά νωρίς».

Ανοιχτά θέση πήρε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter «μάλωσε» την ομάδα του NBA Μπρούκλιν Νετς, η οποία, όπως μερικές ακόμη ομάδες, υπέβαλε σε τεστ το σύνολο των παικτών της. Τέσσερις ήταν θετικοί, ένας είχε συμπτώματα. «Τους ευχόμαστε περαστικά. Αλλά, με κάθε σεβασμό, δεν πρέπει μια ολόκληρη ομάδα NBA να ελέγχεται για τον κορονοϊό Covid-19, τη στιγμή που υπάρχουν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση οι οποίοι βρίσκονται στην αναμονή για να ελεγχθούν. Οι έλεγχοι δεν πρέπει να είναι για τους πλούσιους, αλλά γιους αρρώστους».

Για τον Ότσε Μπλάκστοκ, γιατρό στα επείγοντα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, «ο Covid-19 φανερώνει όλες τις κοινωνικές ανιστότητες», ενώ σε ανάρτησή του καταγγέλλει ότι έχει λίγα μόνο τεστ για τους ασθενείς του και πρέπει να περιμένει 5-7 μέρες για τα αποτελέσματα, «όταν οι διάσημοι ελέγχονται με ευκολία και παίρνουν γρήγορα τα αποτελέσματα».

Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ιδανικά, όλες οι χώρες θα είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, η οποία είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για το ενδεχόμενο επιδημίας (μετά τον θάνατο 36 ανθρώπων από τον ιό Μers το 2015) και είχε εξοπλιστεί με μεγάλο αριθμό κιτ, γεγονός που της επέτρεψε να ξεκινήσει μια εκστρατεία μαζικών ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα. Ελλείψει προετοιμασίας, ωστόσο, οφείλουν όλοι –πλούσιοι, φτωχοί, διάσημοι ή μη– να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτείας και να δείχνουν φειδώ. Ας συμπεριφερθούμε όλοι σαν να έχουμε τον ιό. Για να μην θρηνήσουμε πολλά ακόμη θύματα.

Καταγγελία για πώληση 500.000 τεστ στις ΗΠΑ

Με άρθρο της, την Πέμπτη 19 Μαρτίου, η ιταλική εφημερίδα «Reppublica» κατήγγειλε την πώληση μισού εκατομμυρίου τεστ για τον κορονοϊό από την Ιταλία στις Ηνωμένες Πολιτείες, κίνηση για την οποία είχε τηρηθεί σιγή ισχύος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τεστ αυτά, τα οποία θα επαρκούσαν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ολόκληρου του Βορρά, στάλθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος στην αμερικανική πόλη Μέμφις του Τενεσί.

Ετικέτες