Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα αναφορικά με την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντος στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ γεννούν τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως το Documento. Στοιχεία τα οποία καταρρίπτουν το αφήγημα περί «αριστείας» που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός.
Ο κ. Κοντολέων υπηρετούσε ως γενικός διευθυντής σε πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της ασφάλειας, την G4S, όπως ανέφερε δημόσια ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, θέλοντας να υποστηρίξει ότι πρόκειται για στέλεχος περιωπής. Ομως η συγκεκριμένη εταιρεία, επί των ημερών του κ. Κοντολέοντα στη γενική διεύθυνση, όχι μόνο είχε δεχτεί πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά παράλληλα είχε κηρυχθεί έκπτωτη από διαγωνισμούς της ΣΤΑΣΥ το 2014 και είχε αποκλειστεί από τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε διαγωνισμό για έναν χρόνο με απόφαση του σημερινού υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρώην γενικού διευθυντή της ΝΔ και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη Νίκου Παπαθανάση.
Ο τελευταίος είχε γίνει επίσης αποδέκτης καταγγελιών για τη συγκεκριμένη εταιρεία και όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος στον ΗΣΑΠ το 2009, ενώ επί των ημερών του στη ΣΤΑΣΥ η εταιρεία που διηύθυνε ο κ. Κοντολέων αναδείχτηκε μειοδότης σε τρεις διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει η ΣΤΑΣΥ, προτού ο σημερινός υφυπουργός Ανάπτυξης και συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη κινηθεί κατά της εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι τις επίμαχες περιόδους η θέση του κ. Κοντολέοντος ως γενικού διευθυντή στη συγκεκριμένη εταιρεία δεν ήταν τυχαία, καθώς, όπως προκύπτει από τα σχετικά ΦΕΚ, ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ ήταν αρμόδιος «στο να εκπροσωπεί την εταιρεία σε διαγωνισμούς πάσης φύσεως (δημόσιους και ιδιωτικούς)». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η επιστολή-καταγγελία προς Παπαθανάση
Τον Ιούνιο του 2008 η τότε διοίκηση του ΗΣΑΠ υπέγραψε μία σύμβαση παροχής υπηρεσιών φύλαξης με την εταιρεία G4S Secure Solutions SA. Η σύμβαση αφορούσε τη φύλαξη του συστήματος της Γραμμής 1 της ΗΣΑΠ ΑΕ και ειδικότερα τη φύλαξη σταθμών, συρμών και εγκαταστάσεων της ΗΣΑΠ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ ΑΕ ήταν την περίοδο εκείνη ο Ν. Παπαθανάσης. Πρόκειται για τον σημερινό υφυπουργό Ανάπτυξης, Εμπορίας και Επενδύσεων και πρώην γενικό διευθυντή της ΝΔ, ο οποίος φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη και μάλιστα οικογενειακές, εδώ και πολλά χρόνια σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, και ο οποίος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του σημερινού πρωθυπουργού.
Λίγους μήνες μετά τη σύναψη της σύμβασης, και συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου του 2009, τα σωματεία των εργαζομένων του ΗΣΑΠ απέστειλαν επιστολή στον κ. Παπαθανάση. Με αυτήν τον ενημέρωναν για σειρά από ζητήματα που φέρεται να είχαν προκύψει στη συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στην επιστολή με τίτλο «Αμεση λήψη μέτρων από τον ΗΣΑΠ κατά της εταιρείας Gas Guarding Security Services»: «ενώ ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία φύλαξης Gas Guarding Security Services SA», στο δίκτυο του ΗΣΑΠ εμφανίζονταν «εργαζόμενοι άλλων εταιριών, οι οποίες μάλλον έχουν αναλάβει σαν υπεργολάβοι τμήματα του συνολικού έργου».
Επίσης στην ίδια επιστολή γινόταν λόγος για «ανεκπαίδευτους υπαλλήλους σε σχέση με το αντικείμενο που είχαν αναλάβει», καθώς επίσης και ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες φύλαξης «δεν ανταποκρίνονται στο υψηλό τους κόστος, ενώ καταπατείται κάθε έννοια δικαίου που σχετίζεται με την εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστική νομοθεσίας, σε σχέση με το προσωπικό που απασχολούν αυτές οι εταιρίες». Μάλιστα οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ ζητούσαν από τη διοίκηση Παπαθανάση να λάβει μέτρα και να ορίσει σύσκεψη το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.
Νέες καταγγελίες και καμπάνα ΣΕΠΕ
Οι καταγγελίες των εργαζομένων συνεχίστηκαν. Τον Απρίλιο του 2009 σχετική επιστολή αποστάλθηκε στην τότε υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και στον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Θεόδωρο Μάταλα, ενώ τον Απρίλιο του 2010 αποστάλθηκε μία ακόμη επιστολή προς τον μετέπειτα ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Χάλαρη.
Δύο μήνες μετά οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ ενημέρωσαν και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΣΑΠ Χαράλαμπο Αραμπατσάκο για όσα συνέβαιναν με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σε ανάλογες καταγγελίες στο μεταξύ είχε προχωρήσει τόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) όσο και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Φύλαξης (ΠΑΣΕΦ), συνδικαλιστικές οργανώσεις που μέλη τους εργάζονταν στην ανάδοχη εταιρεία, ενώ η ΠΑΣΕΦ είχε αποστείλει προς τον ΗΣΑΠ ΑΕ και εξώδικη δήλωση πρόσκληση.
Οι καταγγελίες είχαν ως αποτέλεσμα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της Νέας Ιωνίας να διενεργήσει έλεγχο στις εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ στις 28 Απριλίου 2010. Ο έλεγχος διαπίστωσε «σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους της αναδόχου και επέβαλε σε βάρος της διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή των εργαζομένων.
Ζητούσαν καταγγελία της σύμβασης
Μάλιστα στην ίδια επιστολή οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως όλα αυτά «ήταν εδώ και καιρό γνωστά στη Διοίκηση της ΗΣΑΠ ΑΕ» και για τον λόγο αυτό ζητούσαν να αλλάξει η στάση της ΗΣΑΠ ΑΕ απέναντι στην ανάδοχο εταιρεία. Ειδικότερα, ζητούσαν από την τότε διοίκηση να προχωρήσει στην «άμεση και χωρίς καθυστέρηση καταγγελία τής από 23.6.2008 σύμβασης παροχής υπηρεσιών φύλαξης, με αποκλειστική υπαιτιότητα της αναδόχου».
Μέλος ΔΣ την περίοδο εκείνη της G4S Secure Solutions SA ήταν, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 12159 και ημερομηνία δημοσίευσης 9 Οκτωβρίου 2009, ο Παν. Κοντολέων. Μάλιστα το συγκεκριμένο πρόσωπο μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο του ΔΣ «δύνανται να δεσμεύουν και να εκπροσωπούν την Εταιρεία από κοινού ή χωριστά σε συμμετοχή σε Διαγωνισμούς πάσης φύσεως (Δημόσιους και Ιδιωτικούς) και ανεξαρτήτως ύψους ανταλλάγματος». Με λίγα λόγια ο κ. Κοντολέων είχε κομβικό ρόλο στην εταιρεία, ειδικά σε ό,τι είχε να κάνει με τους διαγωνισμούς.
Νέες συμβάσεις επί διοίκησης Παπαθανάση
Νίκος Παπαθανάσης και G4S συναντήθηκαν όμως ξανά επαγγελματικά λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2012. Την περίοδο εκείνη ο σημερινός υφυπουργός τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Τον Δεκέμβριο του 2013, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα στη Διαύγεια, το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε «την κατακύρωση του με αριθμό ΤΔ-020/12 διεξαχθέντος διεθνούς διαγωνισμού» αναφορικά με την «Ανάθεση της Φύλαξης του Συστήματος της Γραμμής 1 της ΣΤΑΣΥ ΑΕ» στην εταιρεία G4S Secure Solutions SA. Την εταιρεία για την οποία ο κ. Παπαθανάσης είχε γίνει αποδέκτης καταγγελιών στον ΗΣΑΠ το 2009. Η κατακύρωση έγινε με το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής και το ύψος της σύμβασης ανήλθε σε 3,91 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια.
Δεν ήταν όμως και η μοναδική σύμβαση της G4S με τη ΣΤΑΣΥ. Οπως προέκυψε από την έρευνα του Documento και αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα η G4S Secure Solutions SA ανέλαβε έπειτα από ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό τον Αύγουστο του 2014 (ΤΔ-056/14) και τη «Φύλαξη Αποβαθρών, Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας, Περιπόλων, Εποπτείας και Νυχτερινής Φύλαξης του Συστήματος της Γραμμής 1 της ΣΤΑΣΥ ΑΕ» για χρονικό διάστημα δύο μηνών με συνολικό συμβατικό τίμημα 204.703,06.
Η ίδια εταιρεία ανέλαβε ακόμη και τη «Φύλαξη του συστήματος των γραμμών 2 και 3 της ΣΤΑΣΥ ΑΕ» (ΤΔ-069/2014) έναντι συμβατικού τιμήματος ύψους 176.721 ευρώ για τρεις μήνες. Τόσο το 2013 όσο και το 2014 ο κ. Κοντολέων ήταν πρόεδρος αλλά και γενικός διευθυντής της G4S Secure Solutions SA, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ με αρ. φ. 7.016 και ημερομηνία δημοσίευσης 18 Οκτωβρίου 2013, και μάλιστα με τριετή θητεία. Ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ εξακολουθούσε επίσης να εκπροσωπεί την εταιρεία μαζί με ένα ακόμη πρόσωπο είτε σε δημόσιους είτε σε ιδιωτικούς, διαγωνισμούς, «πάντα όμως τηρώντας τις εφαρμοστέες υπό του Ομίλου G4S σχετικές με Διαγωνισμούς πολιτικές», όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ. Να έχει δηλαδή κομβικό ρόλο στην εταιρεία και ειδικά στο κομμάτι των διαγωνισμών.
Εκπτωτη με απόφαση του σημερινού υφυπουργού
Ξαφνικά και ενώ όλα έδειχναν ότι οι σχέσεις μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και της G4S Secure Solutions SA ήταν κάτι παραπάνω από καλές, η διοίκηση Παπαθανάση έλαβε διαφορετική απόφαση. Ηταν 11 Σεπτεμβρίου 2014 όταν το ΔΣ της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να καταγγείλει την υπ’ αριθμόν ΤΔ-011/12 σύμβαση της ΣΤΑΣΥ με την G4S Secure Solutions SA και να κηρύξει την ανάδοχο εταιρεία «έκπτωτη». Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το ΔΣ της ΣΤΑΣΥ προχωρούσε επίσης στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει η G4S στο πλαίσιο της σύμβασης ύψους 429.658 ευρώ, καθώς επίσης και στη «μη αποδοχή της εταιρείας G4S Secure Solutions SA σε όλους τους «τρέχοντες και μελλοντικούς διαγωνισμούς της ΣΤΑΣΥ για ένα έτος».
Δεν ήταν όμως και η μοναδική σύμβαση την οποία κατήγγειλε η διοίκηση Παπαθανάση. Το τότε ΔΣ προχώρησε στην καταγγελία δύο ακόμη συμβάσεων με την G4S. Της σύμβασης ΤΔ – 056/2014 για «τη φύλαξη αποβαθρών, κέντρου ελέγχου λειτουργίας, περιπόλων, εποπτείας και νυχτερινής φύλαξης του συστήματος της γραμμής 1 της ΣΤΑΣΥ», ύψους 171.364 ευρώ για δύο μήνες, και της σύμβασης ΤΔ – 069/14 «για τη φύλαξη του συστήματος των γραμμών 2 και 3 της ΣΤΑΣΥ ΑΕ», ύψους 176.721 ευρώ για τρεις μήνες. Είναι άγνωστο γιατί η τότε διοίκηση Παπαθανάση έλαβε μια τέτοια απόφαση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι προκειμένου να ληφθεί θα συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι για τα συμφέροντα της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.
Εκθετος ο Μητσοτάκης
Τα όσα αποκαλύπτει σήμερα το Documento εγείρουν σοβαρότατο ζήτημα για την ανάδειξη του κ. Κοντολέοντος στην ηγεσία της ΕΥΠ. Η διευθυντική θητεία του στην εταιρεία συνδέεται με αποφάσεις οι οποίες εγείρουν ηθικά ερωτήματα για την παραμονή του σε μια νευραλγική κρατική υπηρεσία όπως η ΕΥΠ, καθώς η εταιρεία την οποία διηύθυνε φέρεται να παρανομούσε σε βάρος του κράτους.
Επίσης, η απόφαση της ΣΤΑΣΥ σε βάρος της G4S όταν γενικός διευθυντής ήταν ο Κοντολέων εκθέτει τον Κυρ. Μητσοτάκη και το περιβάλλον του ως προς τους ισχυρισμούς τους περί «αριστείας». Εκτός κι αν ο σημερινός πρωθυπουργός αμφιβάλλει για τις αποφάσεις που έλαβε ο στενός του συνεργάτης και σημερινός υφυπουργός της κυβέρνησής του Ν. Παπαθανάσης. Επίσης αποδομούνται πλήρως και τα επιχειρήματα της κυβερνητικής πλευράς περί σταδιοδρομίας στον ιδιωτικό τομέα. Οπως αυτά του κ. Κύρτσου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για την περίπτωση Κοντολέοντος. Εκτός αν ο κ. Κύρτσος θεωρεί επιτυχία το να κηρύσσεται μια εταιρεία έκπτωτη από διαγωνισμούς που έχει μειοδοτήσει και να αποκλείεται για έναν χρόνο από οποιαδήποτε συμμετοχή.