Τι συνέβη στο ΚΑΣ και πώς η κυβέρνηση που χαϊδεύει τους ιερείς απεμπολεί ένα μοναδικό τοπόσημο κληρονομιά του Βυζαντίου
H τέως πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), μουσειολόγος Όλγα Σακαλή, σχολίασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook την απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου, συνοδεύοντάς τη με την παραπάνω φωτογραφία της κ. υπουργού Πολιτισμού περιστοιχισμένη από ιερείς.
Αναφέρει η κ. Σακαλή: «Ομόφωνα εγκρίθηκε από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η μελέτη απόσπασης (και επανατοποθέτησης… καλά, αστειότητες) των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου. Η σημερινή γνωμοδότηση είναι άλλος ένας κρίκος στην ντροπιαστική αλυσίδα της μακράς πορείας της καταστροφής του μοναδικού μνημείου που είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά στις μπουλντόζες των εργολάβων.
Η Θεσσαλονίκη χάνει ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό/ιστορικό τοπόσημο της μακραίωνης ιστορίας της με ανυπολόγιστες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της. Οι εκκλήσεις και οι επιστολές προς των πρωθυπουργό και την ΠτΔ διεθνών φορέων, ξένων και Ελλήνων έγκριτων επιστημόνων, βυζαντινολόγων και του συνόλου σχεδόν της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας δεν στάθηκαν ικανές μπροστά στην καταστροφική μανία των εργολαβικών εντεταλμένων και του ρεβανσισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργού του Λ. Μενδώνη.
Κρίμα για την πόλη και τους πολίτες της που για άλλη μια φορά μετατρέπονται σε δεύτερης κατηγορίας με τις ευχές και τις ιαχές των κυβερνώντων της. Εννοείται πως ανεξάρτητα από την εξέλιξη θα θυμόμαστε πάντα τη θέση όσων ορίστηκαν να προστατεύουν τους νόμους και τα πολιτιστικά αγαθά προς όφελος της κοινωνίας και στάθηκαν ολίγιστες/οι. Η συνέχεια στους αγώνες μας και στις δικαστικές αίθουσες».
Άλλο οι εκκλήσεις, άλλο οι εκκλησίες
Δεν μπορεί λοιπόν παρά να σκεφτεί κάποιος ότι η κυβέρνηση λοιπόν ευθαρσώς πριμοδοτεί την καταστροφή ενός μοναδικού μνημείου της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, κατακρεουργώντας την πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου. Αποδεικνύεται ότι τελικά τον μόνο «βυζαντινισμό» τον οποίο αποδέχεται η κυβέρνηση είναι αυτός που εκπορεύεται από το ιερατείο. Στις επιταγές μάλιστα του οποίου υπακούει τυφλά – φτάνοντας στο σημείο να θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη δημόσια υγεία, όπως διαπιστώσαμε, χωρίς καμία έκπληξη, το τελευταίο διάστημα.
Ειρωνεία είναι ότι πλείστοι ναοί σε όλη τη χώρα ανεμίζουν την κιτρινοπορφυρή σημαία που είναι γνωστή ως σημαία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ή την κίτρινη με τον μαύρο δικέφαλο αετό. Ωστόσο το «βυζαντινό σταυροδρόμι» που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου είναι μεν σπάνιο εύρημα, μοναδικό παγκοσμίως, αλλά έχει την… ατυχία να αποτυπώνει την πολεοδομική οργάνωση και τη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και δεν ήταν μια ιερή βασιλική, έστω ρωμαϊκή ροτόντα. Η τύχη του –ο κατακερματισμός και η καταστροφή του εν προκειμένω– φαίνεται ότι καθορίζεται από τον χαρακτήρα του, ο οποίος δεν είναι στις προτεραιότητες των πολιτικών και επιστημόνων που… κλίνουν προς το ράσο των ιερέων ή μεταλαμβάνουν ανήμερα των γενεθλίων τους αψηφώντας τους όποιους κινδύνους.
Η μόνη φωνή διαμαρτυρίας στη χθεσινή συνεδρίαση προήλθε από τον ΣΕΑ, που –όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του parallaximag.gr – με εμπεριστατωμένα στοιχεία κατέδειξαν τον παραλογισμό της μεταφοράς των αρχαιοτήτων. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «αν συνεχίσουν σε αυτή την καταστροφική πορεία, το μόνο που θα καταφέρουν είναι και να ξηλώσουν το σημαντικό τμήμα της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και να μην παραδοθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης ούτε καν στο τέλος του 2023. Είναι εντελώς αμφίβολο, δε, αν θα επανατοποθετηθούν ποτέ οι αρχαιότητες στη θέση τους». Και προτείνουν «να συνεχίσει να υλοποιείται η τεχνική λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου και να αποσυνδεθεί ο σταθμός Βενιζέλου από την παράδοση των υπολοίπων 12 σταθμών. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν έχει κανέναν λόγο να συνεχίσει στην εκβιαστική πορεία που χαράχτηκε με τα διλήμματα που έθεσε η Αττικό Μετρό τον Δεκέμβριο του 2019, όταν είναι εμφανές ότι αυτή η πορεία δεν οδηγεί πουθενά». Μάλιστα στις 6 Νοεμβρίου εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλων φορέων ενάντια στην Υπουργική απόφαση που άλλαξε τον σχεδιασμό της κατά χώραν διατήρησης και σταμάτησε ουσιαστικά το έργο. Μέχρι τότε «κανείς δεν μπορεί να αποσπάσει τις αρχαιότητες μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ. Ως εκ τούτου, υπάρχει χρόνος για αυτό που ορίζει η ίδια η λειτουργία του Συμβουλίου: “Το Συμβούλιο δύναται να αναβάλλει τη γνωμοδότησή του, οσάκις κρίνει ότι απαιτείται επιτόπια εξέταση του θέματος (αυτοψία)”. Η αυτοψία καθίσταται πλέον απαραίτητη, τόσο για να δουν με τα μάτια τους τα μέλη του ΚΑΣ για ποιον αρχαιολογικό χώρο πρόκειται, όσο και για να κατανοήσουν πόσο καταστροφική για την αυθεντικότητά του θα είναι η εφαρμογή της υπό συζήτηση μελέτης απόσπασης.
Αναφερόμενοι μάλιστα στην υποβληθείσα “Αναμορφωμένη Μελέτη απόσπασης, προσωρινής αποθήκευσης και επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων στον Σταθμό Βενιζέλου” του σχήματος ΑΚΤΩΡ-Korres Engineering σχολίασαν ότι ο χρόνος που τους δώθηκε ήταν ελάχιστες, ώρες από την ώρα που επεδόθη στους ενδιαφερόμενους φορείς με εισαγγελική παραγγελία -αφού το ΥΠΠΟΑ δεν θέλησε να την δώσει- και τελικά παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά προμελέτης. «Όποιος την διατρέξει διαπιστώνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι αυτό που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση στον όρο 2, δηλαδή «οριστική μελέτη εφαρμογής για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση στην αυτή θέση των αρχαιοτήτων, η οποία θα εκπονηθεί βάσει τρισδιάστατης αποτύπωσης, προκειμένου να εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση».
Από τη μεριά του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι «η επίσπευση της διαδικασίας στο ΚΑΣ ενώ η εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ έχει προσδιοριστεί για τις 6 Νοεμβρίου (με νέα επίσπευση και σε αυτό το επίπεδο, καθώς η αρχική ημερομηνία συζήτησης ήταν στις 5 Δεκεμβρίου), δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ: βιάζεται να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες πριν η υπόθεση εξεταστεί από το ΣτΕ, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα».
Πηγή: FB, parallaximag.gr