Οι εκδόσεις Μεταίχμιο επανεκδίδουν σημαντικά βιβλία του Φώτη Κόντογλου

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο επανεκδίδουν σημαντικά βιβλία του Φώτη Κόντογλου
Ο Φώτης Κόντογλου

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο επανεκδίδουν βιβλία του Φώτη Κόντογλου, του αλύγιστου «μαΐστορα».

«Ψηλά στον τρισχαριτωµένο ναό της Περίβλεπτος […] ανάερα κρεµασµένος σαν πολυέλαιος της εκκλησιάς, µε την άσπρη εργατική µπλούζα του, µε την παλέτα και το πινέλο στα χέρια, στρογγυλοπρόσωπος κι εκστατικός, όµοιος µε τα λιοντάρια που σε κοιτάζουν σαν ανθρώποι µέσα από τα παλιά περσιάνικα χαλιά, πρόβαλε καλωσορίζοντάς µε ο Κόντογλου. Τα µάτια του λάµπουν ευχαριστηµένα γιατί ξέρει πως εχτελεί το χρέος του και τα χέρια του είναι γεµάτα ανυποµονησία και δύναµη. Πάλεψε πολύ στη ζωή του, πόνεσε, µα τα εφήµερα δεν µπόρεσαν να τον λυγίσουν» περιγράφει τη συνάντησή τους ο Νίκος Καζαντζάκης στο «Ταξιδεύοντας… ο Μοριάς».

Με αφορµή την επέτειο των 100 χρόνων από την οριστική εγκατάσταση του Φώτη Κόντογλου στην Ελλάδα, οι εκδόσεις Μεταίχµιο εξέδωσαν τρία βιβλία του, δύο εκ των οποίων αναστατικά (οι αναστατικές εκδόσεις διατηρούν σχολαστικά τη µορφή και το περιεχόµενο, όπως και τη βιβλιοδεσία των πρωτότυπων) και µε επίµετρο του Σταύρου Ζουµπουλάκη, ενώ στις 29 Σεπτεµβρίου θα εκδοθούν άλλα δύο βιβλία του αναστατικά. 

Ο Φώτης Κόντογλου (1895-1965) ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σπούδασε τη δυτική ζωγραφική αλλά τελικά αφιερώθηκε στη βυζαντινή αγιογραφία. Φιλοτέχνησε πολλές φορητές εικόνες, εικονογράφησε εκκλησίες της Αθήνας, συντήρησε τις τοιχογραφίες του Μυστρά, ενώ παράλληλα εξέδωσε σηµαντικά βιβλία. 

Τα βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχµιο:


«Το Αϊβαλί η πατρίδα µου»: Συλλογή διηγηµάτων όπου ο Φ. Κόντογλου καταγράφει γεγονότα και ιστορίες της πατρίδας του.
«Ο κουρσάρος Πέδρο Καζάς» (αναστατική έκδοση). Γραµµένο το 1920, το έργο που συγκεντρώνει τα µεγαλύτερα λογοτεχνικά κινήµατα της εποχής του εξιστορεί τις περιπέτειες αναζήτησης του εαυτού ενός Πορτογάλου ταξιδευτή.
«Βασάντα» (αναστατική έκδοση). Ενα σύνολο διαφορετικών µεταξύ τους κειµένων «µε ζωγραφιές απ’ το χέρι του συγγραφέα».

Τον Σεπτέµβριο αναµένονται τα βιβλία «Ο Θεός Κόνανος», ένα σκληρό κείµενο γραµµένο το 1943 µες στην Κατοχή στο οποίο καταφεύγει στη γλώσσα της παραβολής για να στείλει το δικό του αντιφασιστικό µήνυµα και «Ιστορίες και περιστατικά» (και τα δύο µε επίµετρο του Σταύρου Ζουµπουλάκη).

ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

Documento Newsletter