Οι δύο βαθιές πληγές του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται αγκαλιά με τον τρίτο συνεχόμενο και συνολικά 47ο τίτλο του πρωταθλητή της ιστορίας του, αλλά η εικόνα του εντός αγωνιστικών χώρων ουδεμία σχέση έχει με τις προηγούμενες σεζόν με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του.

Γενικά οι «ερυθρόλευκοι» δεν πείθουν με τις εμφανίσεις τους στον β΄ γύρο και στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας και έχουν απογοητεύσει τους οπαδούς τους, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται για ακόμη μια σεζόν βαθμολογικά πολύ μπροστά από τους διώκτες τους.

Ομως όλα δείχνουν ότι το ερχόμενο καλοκαίρι το ρόστερ θα χρειαστεί ριζική ανανέωση, όπως είχε συμβεί και πριν από τέσσερα χρόνια με τον ερχομό του Πέδρο Μαρτίνς στον Πειραιά. Ο κύκλος της ομάδας που έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο για δυόμισι χρόνια φαίνεται να έκλεισε.

Μες στο 2022 ο Ολυμπιακός δείχνει ότι μακριά από το Φάληρο δυσκολεύεται πολύ να πάρει νίκες. Και για να τις πάρει περνάει διά πυρός και σιδήρου. Μια ματιά στα εκτός έδρας ματς των «ερυθρολεύκων» αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Ξεκίνησαν τη νέα χρονιά με ισοπαλία (0-0) απέναντι στον ουραγό και αποδεκατισμένο από τραυματισμούς και Covid-19 Απόλλωνα στη Ριζούπολη.

Πήγε στη Λεωφόρο κόντρα στον προβληματικό τότε Παναθηναϊκό και πραγματοποίησε μια από τις χειρότερες φετινές εμφανίσεις του, η οποία μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την παρουσία του στη Ριζούπολη. Με όλη κι όλη μία τελική σε 90 λεπτά αγώνα (0-0).

Στο επόμενο εκτός έδρας παιχνίδι ο Ολυμπιακός πήγε στην Τούμπα, όπου σώθηκε χάρη στον Βατσλίκ και πήρε δύσκολα την ισοπαλία (1-1).

Στη Νεάπολη κόντρα στον Ιωνικό οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στο β΄ μέρος με 3-0, αφού όμως στο πρώτο ημίχρονο χρειάστηκε ο Βατσλίκ να κάνει τέσσερις απίθανες αποκρούσεις για να κρατήσει ανέπαφη την εστία του.

Στον Βόλο πραγματοποίησαν νέα χλωμή εμφάνιση και χρειάστηκε η ποδοσφαιρική οξυδέρκεια του Ματιέ Βαλμπουενά για να του χαρίσει στο 82΄ μια αγχωτική νίκη, με τους Βολιώτες μάλιστα να χάνουν μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση στο φινάλε.

Την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου πήγε στο «Κλ. Βικελίδης» να παίξει με τον Αρη. Προηγήθηκε από το πουθενά με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί και πέραν τούτου ουδέν. Οι «κίτρινοι» φόρτσαραν, έφεραν τούμπα το ματς και νίκησαν 2-1.

Στα πλέι οφ δεν άλλαξε το παραμικρό. Ισοπαλία ξανά στα Γιάννινα (1-1), όπου και πάλι προηγήθηκαν αλλά μετά… άραξαν και τιμωρήθηκαν. Ακολούθησε ακόμη μια άσχημη εμφάνιση και ήττα στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό με 1-0. Τους οποίους «πράσινους» φέτος ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν έχει νικήσει αλλά δεν έχει πετύχει ούτε γκολ απέναντί τους (δύο ισοπαλίες με 0-0 και ήττα με 1-0)!

Σε αυτά τα ματς προσθέστε και τον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό, όπου ο Ολυμπιακός (με πολλούς αναπληρωματικούς πάντως) προηγήθηκε με τον Ελ Αραμπί αλλά έχασε 2-1. Τελικά κατάφερε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα στον πρώτο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (0-0)… Συνολικά εκτός έδρας μέσα στο 2022 ο Ολυμπιακός σε δέκα αγώνες έχει μόλις δύο νίκες, πέντε ισοπαλίες και τρεις ήττες.

Μια ακόμη πληγή που πονάει τους «ερυθρόλευκους» είναι το γεγονός ότι πολύ συχνά προηγούνται στο σκορ αλλά δεν μπορούν να κρατήσουν το προβάδισμα. Κι αυτό, πέρα από τις βαθμολογικές απώλειες, τους έχει κοστίσει και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, αλλά και τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο την περασμένη Τετάρτη (1-1).

Ο Ολυμπιακός συνολικά σε 16 παιχνίδια τη φετινή σεζόν προηγήθηκε στο σκορ αλλά δεν μπόρεσε να διατηρήσει το προβάδισμά του. Σε αυτά τα παιχνίδια είχε επτά νίκες, πέντε ισοπαλίες, τέσσερις ήττες και δύο αποκλεισμούς (από Λουντογκόρετς και ΠΑΟΚ).