Οι δύο λόγοι που δεν πρέπει να «κόβετε» απότομα την προπόνησή σας

Το πρώτο πράγμα που συνήθως θέλουμε να κάνουμε μετά από μια μεγάλη και σκληρή προπόνηση, είναι να πιούμε ένα ολόκληρο μπουκάλι παγωμένο νερό.

Σίγουρα θα έχετε δει διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που αμφισβητούν την χρησιμότητα αυτής της συνήθειας και τονίζουν πως μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό σας.

Όμως, όπως πολλά πράγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, κάτι τέτοιο είναι απλώς παραπληροφόρηση. Αντίθετα, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγουμε το κρύο νερό μετά από μια προπόνηση, εκτός από τον λαιμό μας.

Στην πραγματικότητα, η ενυδάτωση με κρύο νερό μετά από μια διαδρομή, ειδικά μέσα στη ζέστη, ίσως και να είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η αφυδάτωση και να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Και η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης συνδέεται ακόμη και με την αύξηση της συνολικής σωματικής απόδοσης και της λειτουργίας του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου «Korey Stringer» του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ.

Υπάρχουν δύο προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν σε κάποιον μετά από μια επίπονη προπόνηση

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να κρατάτε τον εαυτό σας μακριά από τους κινδύνους:

1. Μια αιφνίδια αλλαγή στην αρτηριακή πίεση

Αν κάποιος ξαφνικά σταματήσει την προπόνηση τότε «αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή στην πίεση του αίματος που οδηγεί σε ένα αίσθημα δυσφορίας, ζαλάδας ακόμα και μπορεί να οδηγήσει σε μίνι απώλεια συνείδησης», εξηγεί ο Ντένις Καρντόν, ορθοπεδικός χειρούργος και επικεφαλής της αθλητικής ιατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας στο «NYU Langone Health».

«Όταν ασκείτε σκληρά και ειδικά όταν έχετε ανεβάσει θερμοκρασία, είτε επειδή κάνει ζέστη, είτε γιατί φοράτε πολύ περισσότερα ρούχα από ότι πρέπει, είναι κρίσιμο να προσπαθείτε να κρατάτε δροσερό τον οργανισμό σας διότι καθώς εισέρχεστε σε μια φάση ψύξης, η ροή αίματος ανακατανέμεται πίσω στον πυρήνα και στον εγκέφαλό σας ομαλά», εξηγεί.

«Αυτό σημαίνει πως αν σταματήσετε ξαφνικά και νιώθετε αφόρητη ζέστη, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αρτηριακή σας πίεση δεν είχε το χρόνο να ανασυγκροτηθεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια συνείδησης», συνεχίζει ο Καρντόν.

Ένας καλός τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να μην σταματάτε απότομα το τρέξιμο αλλά να περπατάτε λίγο πριν σταματήσετε οριστικά.

2. Θερμοπληξία το καλοκαίρι 

Αν παρατηρήσετε ότι το πρόσωπό σας είναι υπερβολικά κόκκινο είτε κατά τη διάρκεια ή μετά από μια μεγάλη διαδρομή, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι θερμοπληξίας, όπως διαβεβαιώνει ο Λουκ Μπελβάλ, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο «Korey Stringer» του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ.

Είναι προτιμότερο σε αυτή την περίπτωση να πιείτε δροσερό νερό περπατώντας αργά, αντί να κάθεστε αμέσως μετά τη διακοπή της δραστηριότητάς σας. Αν καθίσετε, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε περισσότερα συμπτώματα θερμοπληξίας, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, της εμφάνισης κηλίδων στην όρασή σας και της αδιαθεσίας. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια δραστική αλλαγή διάθεσης, αίσθηση χώρου και πονοκέφαλο.

«Όλα αυτά μπορεί να χειροτερέψουν αν σταματήσετε ό, τι κάνετε απότομα», λέει ο Μπελβάλ. Η κανονική θερμοκρασία στον οργανισμό αλλά και η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντικές σε αυτή τη συνθήκη. Άλλωστε καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ιδρώνετε περισσότερο και ο ιδρώτας είναι ο μηχανισμός του σώματός σας για να προσδίδει ψύξη στο δέρμα σας και να μειώσει την θερμοκρασία του σώματος σας. Χωρίς αρκετό νερό πριν την άσκηση, κινδυνεύετε περισσότερο από αφυδάτωση, η οποία μπορεί να κάνει τα αποτελέσματα της θερμότητας πιο έντονα και να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Όσον αφορά το ερώτημα για τη θερμοκρασία του νερού, αυτό είναι ένα θέμα συνεχούς συζήτησης, όπως ξεκαθαρίζει ο Καρντόν. «Δεν υπάρχει καμία ισχυρή ένδειξη ότι η θερμοκρασία του νερού κάνει τη διαφορά, αλλά ούτε ότι κάνει και κακό το παγωμένο νερό», ξεκαθαρίζει.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να περιμένετε να ενυδατωθείτε μόνο μετά την άσκηση ενώ κάτι ακόμα πιο σημαντικό είναι πως πρέπει αποφύγετε την άμεση διακοπή της δραστηριότητάς σας, ανεξάρτητα από το πόσο εξαντλημένοι αισθάνεστε. Μια απότομη στάση είναι ένας σίγουρος τρόπος να βρεθείτε σε κίνδυνο.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες