Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής αναμένεται να δημιουργήσει μια ομάδα επίλεκτων επαγγελματιών διαιτητών για τη Σούπερ Λίγκα 1.
Ένα από τα βασικά στοιχεία του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε ήταν η παρουσία δεκάδων ξένων διαιτητών στα παιχνίδια και στο Match Center του VAR στο Μαρούσι. Ωστόσο η πρωτοφανής παρέλαση Ευρωπαίων ρέφερι δεν έφερε την απαιτούμενη ηρεμία στη Σούπερ Λίγκα 1.
Οι παράγοντες των ΠΑΕ φώναζαν για ψύλλου πήδημα, όμως υπήρχαν και διαιτησίες ξένων που αλλοίωσαν το αποτέλεσμα αγώνα, όπως συνέβη στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός στα πλέι οφ (0-0).
Ο Φινλανδός Ματίας Γκεστράνιους δεν μέτρησε κανονικό γκολ του Μακέντα και έδωσε φάουλ υπέρ της ομάδας του! Το καραμπινάτο λάθος του Γκεστράνιους έβαλε σε δεύτερες σκέψεις τον πρόεδρο της ΚΕΔ Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento, ο Άγγλος αρχιδιαιτητής προτίθεται να δημιουργήσει μια ομάδα από δώδεκα «καμικάζι» Έλληνες διαιτητές, οι οποίοι θα είναι 100% επαγγελματίες και θα σφυρίζουν την πλειονότητα των αγώνων της ΣΛ1.
Μόνο στα μεγάλα ντέρμπι
Η Επιτροπή Διαιτησίας θα ορίζει και ξένους διαιτητές, οι οποίοι θα έρχονται για τα κρίσιμα ντέρμπι πρωταθλήματος, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα μειώνονται σταδιακά. Μια λύση θα ήταν οι ξένοι να έρχονται μόνο ως VAR και να επεμβαίνουν κάθε φορά που γίνεται ένα σοβαρό λάθος, ζητώντας από τους Ελληνες συναδέλφους τους να τσεκάρουν στο βίντεο την επίμαχη φάση.
Το πείραμα με τους ξένους διαιτητές στη ΣΛ1 δεν πέτυχε κυρίως για έναν λόγο. Οι πρωτοκλασάτοι Ευρωπαίοι ρέφερι δεν αφήνουν τα κορυφαία πρωταθλήματα στα οποία σφυρίζουν για να έρθουν στην (τριτοκοσμική ποδοσφαιρικά) χώρα μας προκειμένου να σφυρίξουν παιχνίδια όπως το ΑΕΚ – Αρης ή το Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό και η ΚΕΔ υποχρεώθηκε να φέρνει διαιτητές από το Μαυροβούνιο, τη Λετονία, την Ουγγαρία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και άλλες χώρες που δεν βρίσκονται στο πάνω ράφι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Η πολιτεία δαπανά κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. ευρώ για τη χρήση του VAR, το οποίο είναι ένα… μαξιλαράκι ασφαλείας για όλους τους διαιτητές. Εάν υποπέσουν σε ένα σοβαρό λάθος, ξέρουν ότι μπορεί να διορθωθεί, όπως για παράδειγμα έγινε στο παιχνίδι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-4, στο οποίο οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν γκολ με τον Χασάν που όχι μόνο δεν μέτρησε αλλά με τη χρήση του βίντεο ο Σουηδός ρέφερι Αντρέας Εκμπεργκ έδωσε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού για ανατροπή του Σα στον Ιωαννίδη.
Εγγυητής το… VAR
Το VAR εγγυάται λοιπόν πως και οι Έλληνες διαιτητές μπορούν να τα καταφέρουν στα δύσκολα. Επιπλέον, στην ΕΠΟ θέλουν να μειωθούν τα έξοδα διαιτησίας, καθώς η ομοσπονδία πληρώνει για τους ξένους ρέφερι που έρχονται τα αεροπορικά εισιτήρια πρώτης θέσης και τα πεντάστερα ξενοδοχεία για τη διαμονή τους. Και δεν είναι ένας διαιτητής. Είναι όλη η ομάδα του, στην οποία συμμετέχουν δύο βοηθοί και συνήθως ο χειριστής του.
Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ έχει και έναν απώτερο στόχο. Να αναδείξει επαγγελματίες Έλληνες διαιτητές που θα κάνουν και σημαντική διεθνή καριέρα.
Για παράδειγμα στο Euro 2020 θα διευθύνουν αγώνες δύο Ρουμάνοι διαιτητές (Οβίντιου Χάτετζαν, Ιστβαν Κόβατς) και κανένας Έλληνας. Η UEFA δεν επέλεξε τον Τάσο Σιδηρόπουλο ούτε για τέταρτο διαιτητή.