Νέες αποδείξεις αποκαλύπτουν το ενιαίο κέντρο του καθεστώτος Μητσοτάκη
Το Documento προχωρά στη δηµοσίευση του δεύτερου µέρους της λίστας των παρακολουθήσεων. Η επιβεβαίωση της λίστας δεν προκύπτει µόνο από την αξιοπιστία των προσώπων που αποτελούν τις πηγές µας και βρέθηκαν στον πυρήνα του συστήµατος των παρακολουθήσεων, αλλά και από στοιχεία που συνοδεύουν τη λίστα των παρακολουθήσεων. Φυσικά η µεγαλύτερη επιβεβαίωση προέρχεται από τον ίδιο τον εγκέφαλο του συστήµατος, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης ενώ αρχικώς αµφισβήτησε την ύπαρξη της λίστας (σαν να ήξερε ο ίδιος ποια ήταν η πραγµατική), στη συνέχεια τη χαρακτήρισε ατεκµηρίωτη, για να καταλήξει ωστόσο λίγο αργότερα η κυβερνητική γραµµή σε απειλές, ότι «ο Βαξεβάνης θα πάει φυλακή επειδή κατέχει αυτά τα στοιχεία». Και αφού η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία υπάρχουν δείχνοντας το κελί σε περίπτωση δηµοσιοποίησης, µε δύο µάλιστα στελέχη της Ν∆, τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον ∆ηµήτρη Μαρκόπουλο, ο Μητσοτάκης συνέχισε. Αρνήθηκε να πάει στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα αν υπάρχουν πρόσωπα στη λίστα που δηµοσιεύτηκε από το Documento τα οποία ταυτίζονται µε αυτά της λίστας παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Ενώ ο πρωθυπουργός µπορούσε να εµφανιστεί και να απαντήσει απλώς «όχι», εξαφανίστηκε, επιβεβαιώνοντας έτσι τις υποψίες ότι το κέντρο παρακολουθήσεων ήταν ενιαίο, τα δύο συστήµατα αλληλοσυµπληρούµενα και ο εγκέφαλος ήταν ο ίδιος.
Η λίστα που δηµοσιεύουµε σήµερα (έχοντας πολλά στοιχεία στη διάθεσή µας που την επιβεβαιώνουν) αποδεικνύει αυτό που υπήρχε ως υποψία. Το δίχτυ των συνακροάσεων ήταν ουσιαστικά το δίχτυ προστασίας του καθεστώτος. Ο εγκέφαλος των παρακολουθήσεων είχε «βυσµατώσει» ακόµη και τον υπαρχηγό της ΕΥΠ, ο οποίος δεν ήταν ευθυγραµµισµένος µε τις απαιτήσεις περί παρακολουθήσεων. Στόχος των παρακολουθήσεων ήταν «περιοχές» και πρόσωπα του Μαξίµου, ενώ ο κοριός άκουγε έµµεσα και την πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Η διαστροφική πολιτικά και επικίνδυνη θεσµικά πρακτική µε τον αδιαµφισβήτητο πλέον εντολέα δεν άφηνε έξω από το πεδίο ενδιαφέροντος τα προσωπικά θέµατα, τα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται –έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται τα βαθιά λαρύγγια του Mitsotakis-gate–, χρησιµοποιούνταν για προσωπικούς εκβιασµούς και χειραγώγηση των άτακτων υπουργών.
Σύµφωνα µε τη λίστα και τις πηγές, καλωδιωµένο ήταν και το φιλικό και επιχειρηµατικό περιβάλλον της Μαρέβας Μητσοτάκη. Στη συγκεκριµένη λίστα εµφανίζονται δύο φίλες της να βρίσκονται υπό παρακολούθηση για προσωπικούς λόγους. Σε παρακολούθηση είναι και η γραµµατέας του Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία συνδέεται και µε την ΕΥΠ. Η υπεύθυνη του Facebook στην Ελλάδα είναι κι αυτή υπό παρακολούθηση, όπως και µία σύµβουλος του Μητσοτάκη η οποία αποπέµφθηκε πρόσφατα. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι υπό παρακολούθηση βρίσκεται ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Γιώργος Γεραπετρίτης, του οποίου η πολιτική και προσωπική δραστηριότητα φαίνεται να έχει ακτινογραφηθεί. Οπως όλα τα καθεστώτα, το καθεστώς Μητσοτάκη ελέγχει πρωτίστως τους δικούς του ανθρώπους.
Γεραπετρίτης και στο βάθος Προεδρικό Μέγαρο
Γιώργος Γεραπετρίτης. Η παρακολούθηση του υπουργού Επικρατείας φαίνεται να είναι µέγιστης προτεραιότητας. Ο υπουργός και καθηγητής πανεπιστηµίου, ο οποίος εµφανιζόταν ως ισχυρή προσωπικότητα του Μαξίµου, ήταν σε αντιπαράθεση µε κύκλο του πρωθυπουργού. Η παρακολούθησή του φαίνεται να ξεκίνησε όταν από κάποιον από το Μαξίµου διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο Γεραπετρίτης βρίσκεται σε επαφή µε επιχειρηµατικούς παράγοντες χωρίς να ενηµερώνει την κυβέρνηση. Η παρακολούθησή του έγινε µε διπλό τρόπο. Μέσω του δικού του κινητού αλλά και µιας στενής συνεργάτιδάς του. Συνεχίστηκε δε όταν διαπιστώθηκε ότι δεν εκφράζεται πάντα µε τον καλύτερο τρόπο στις συζητήσεις του για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό. Η παρακολούθηση του Γεραπετρίτη οδήγησε και σε έµµεση παρακολούθηση της προέδρου της ∆ηµοκρατίας, αφού είχαν στενή επικοινωνία και για θεσµικούς και προσωπικούς λόγους. Ο Γεραπετρίτης υπήρξε από παλιά φίλος της προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου και οι κοριοί θεωρούσαν ότι η παγίδευσή του δίνει σηµαντικές πληροφορίες για πρόσωπα, πράγµατα και διαθέσεις. Το κέντρο παρακολουθήσεων είχε ενηµερώσει το Μαξίµου ότι ο Γ. Γεραπετρίτης, όντας υπουργός, είχε συναντήσει στο γραφείο της αδερφής του Ελληνες και Ιταλούς επιχειρηµατίες για υπόθεσή τους που αφορούσε συµµετοχή σε διαγωνισµό. Συγκεκριµένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι επιχειρηµατίες θεωρούσαν ότι ο διαγωνισµός είναι φωτογραφικός υπέρ συγκεκριµένης εταιρείας.
Η παρακολούθηση όµως του κραταιού υπουργού, ο οποίος όπως έχει αποδειχθεί διατηρούσε σχέσεις και επικοινωνία µε τον Μένιο Φουρθιώτη, έχει επεκταθεί και στην προσωπική του ζωή, µε στόχο, απ’ ό,τι µπορεί να υποθέσει κάποιος, τη γνώση λεπτοµερειών που θα µπορούσαν να αποτελέσουν µοχλό πίεσης εναντίον του.
Ορσάκη Ρουσσέτου. Πρόκειται για στενή φίλη του Γ. Γεραπετρίτη και πρόσωπο το οποίο, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, ήταν υπό την εύνοιά του. Υπήρξε συντονίστρια της Ν∆ στο Λονδίνο για θέµατα στρατηγικής. Το 2018 εργάστηκες ως µέλος της επικοινωνιακής οµάδας που οργάνωσε τις προεκλογικές εκστρατείες του Κυρ. Μητσοτάκη. Αν και πολύ νέα, µπήκε στην Πολιτική Γραµµατεία της Ν∆. Υπήρξε µάλιστα το νεότερο µέλος του συγκεκριµένου οργάνου στην ιστορία του κόµµατος. Μετά την εκλογή της διέρρευσαν δηµοσιεύµατα από το Μαξίµου στα οποία τη σκιαγραφούσαν ως προσωπική επιλογή του Γεραπετρίτη, ο οποίος «στηρίζεται στις ικανότητες και στον ενθουσιασµό της». Του απέδιδαν µάλιστα ότι ήταν αυτός που την αλίευσε από το µητρώο στελεχών της Ν∆ και της ανέθεσε το δύσκολο έργο «να ακούει όλο τον πρωινό καφέ στου Μαξίµου και να αποτελεί τον σύνδεσµο µε τη σύµβουλο εταιρεία του εξωτερικού». Τα δηµοσιεύµατα αποκαλούσαν µε νόηµα την Ορσάκη Ρουσσέτου «Μάτα Χάρι», η οποία, παρά τον ρόλο της στο Μαξίµου και την εύνοια του Γεραπετρίτη, δεν τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίµησης στη Ν∆ λόγω της γρήγορης ανέλιξής της. Σύµφωνα µε τις πηγές, η παρακολούθηση της κ. Ρουσσέτου είχε στόχο και τον υπουργό Επικρατείας.
Ακης Σκέρτσος. Η παρακολούθηση του υπουργού Επικρατείας, υπεύθυνου για τον σχεδιασµό του κυβερνητικού έργου, σχετίζεται µε τις αντιπαραθέσεις µεταξύ των οµάδων µέσα στο Μέγαρο Μαξίµου και τις αµφιβολίες που υπήρχαν (ή που προσπαθούσαν να δηµιουργήσουν) για την προσήλωσή του στη Ν∆. Ο Σκέρτσος χρεωνόταν ότι διατηρούσε σχέσεις µε το σηµιτικό ΠΑΣΟΚ από το οποίο προερχόταν, αλλά και µε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο το σύστηµα Μητσοτάκη θεωρούσε οιονεί εσωτερικό αντίπαλο.
Νίκος Παπαθανάσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποτελεί έναν από τους δύο πόλους εξουσίας στο υπουργείο. Τοποθετήθηκε στο υπουργείο στον τελευταίο ανασχηµατισµό παίρνοντας αρµοδιότητες που ουσιαστικά αφαιρέθηκαν από τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη. Υπήρξε συνεργάτης του Μητσοτάκη και η παρακολούθησή του προφανώς αφορούσε τις επαφές µε επιχειρηµατίες και τα επιχειρηµατικά σχέδια.
Νίκος Σιγάλας. Πρόκειται για το δεξί χέρι του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ήταν υπό παρακολούθηση, όπως και η σύζυγός του. Ο Σιγάλας είναι διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας. Τον Ιανουάριο του 2021 είχε συνεχείς επαφές µε τον Μ. Φουρθιώτη. Ηταν η περίοδος που ο Φουρθιώτης επιχειρούσε να σταµατήσει την έρευνα για το σκάνδαλο µε την απάτη που έκανε µε τις επιδοτήσεις του υπουργείου επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση.
Μανώλης Γραφάκος. Γενικός γραµµατέας Συντονισµού ∆ιαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η διαχείριση αποβλήτων ήταν για όσους παρακολουθούσαν «η µπίζνα του µέλλοντος». Το 2019 ο Γραφάκος ορίστηκε αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν∆.
Κωστής Μουσουρούλης. Συντονιστής του Σχεδίου ∆ίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ∆ΑΜ) των περιοχών δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Το σχέδιο αφορά την απολιγνιτοποίηση της ∆ΕΗ και τις «νέες επενδύσεις». Εχει προϋπηρεσία στα υπουργεία Οικονοµίας και Οικονοµικών ως γενικός γραµµατέας.
Μιχάλης Μπεκίρης. Εµπιστος του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος τοποθετήθηκε (10 Ιουλίου 2019) διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η Βουλή θεωρήθηκε ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά στο Μαξίµου και έτσι παρακολουθήθηκε ο κ. Μπεκίρης.
Παρακολουθεί και τους «αµφίβολους» της ΕΥΠ
Βασίλης Γκρίζης. Η παρακολούθηση του κ. Γκρίζη, ο οποίος είναι Α΄ υποδιοικητής της ΕΥΠ, προσθέτει µια ανατριχιαστική διάσταση στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Η παρακολούθηση του ίδιου του επιχειρησιακού υποδιοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών δηλώνει την έκταση και τη λογική των παρακολουθήσεων. Ο Γκρίζης ήταν το στέλεχος της ΕΥΠ το οποίο διαφώνησε µε διάφορες επιλογές της υπηρεσίας και έπεσε σε δυσµένεια. Οπως έχει γράψει το «Βήµα», ο Γκρίζης ήταν το πρόσωπο το οποίο δεν είχε υπογράψει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. ∆ηλαδή ή διαφώνησε ή παρακάµφθηκε επειδή δεν ήταν πρόσωπο εµπιστοσύνης. Η οµάδα παρακολούθησης τον είχε στοχοποιήσει για να βεβαιωθεί αν το σύστηµα είναι στεγανοποιηµένο – όχι από εξωτερικούς εχθρούς αλλά από αυτούς που θεωρούνταν εσωτερικοί.
Ειρήνη Εξάρχου. Είναι η γραµµατέας του ανιψιού του Μητσοτάκη Γρ. ∆ηµητριάδη. Υπήρξε πρώην γραµµατέας του διοικητή της ΕΥΠ Θεόδωρου ∆ραβίλα, δηλαδή πρόσωπο εµπιστοσύνης του Αντώνη Σαµαρά. Η παρακολούθησή της ανοίγει διάφορα θέµατα. Η κ. Εξάρχου είναι αδερφή της ιδιαιτέρας γραµµατέα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων. Η παρακολούθηση της «οικογένειας» έδινε εικόνα για διάφορα θέµατα και κυρίως κυβερνητικής συνοχής.
Αγγελική Ρούσσου. Πρώην διοικητής του κλιµακίου της ΕΥΠ στην Κοµοτηνή. Εφυγε από τη θέση της µε απόφαση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουµπάτη. Μετά την αποποµπή της κατήγγειλε τον διοικητή της για ανάρµοστη σχέση σε µια προσπάθεια εκδίκησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη µετέθεσε στην ΕΛΑΣ.
Οι φίλες της Μαρέβας και η… οικογένεια
Αργυρώ Ξαγοράρη. Η παρακολούθηση της κ. Ξαγοράρη επεκτείνει το σκάνδαλο έως το περιβάλλον της Μαρ. Γκραµπόφσκι. Θα µπορούσε να πει κάποιος ότι η παρακολούθησή της αποτελεί πρακτικά και παρακολούθηση της συζύγου του πρωθυπουργού, αφού είναι πρόσωπο που συνδέεται επιχειρηµατικά και φιλικά µαζί της. Η Αργ. Ξαγοράρη υπήρξε έµπιστο πρόσωπο και συνεργάτιδα της Γκραµπόφσκι από όταν εργάζονταν στην Deutsche Bank. ∆ούλεψε υπό τις οδηγίες της στο PWM desk της τράπεζας. Το 2007 ήταν διαχειρίστρια γραφείου της εταιρείας MG Capital που ίδρυσε η Γκραµπόφσκι και στη συνέχεια µετονοµάστηκε Zeus+Dione. Τοποθετήθηκε office manager στην Endeavor, την οποία ίδρυσε στην Ελλάδα η σύζυγος του πρωθυπουργού. Τον Ιανουάριο του 2020, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Παραπολιτικά», η κ. Ξαγοράρη στελέχωσε τη γραµµατεία του Κυρ. Μητσοτάκη ως έµπιστο πρόσωπο κυρίως της κ. Γκραµπόφσκι.
Ολίνκα Βαρβιτσιώτη. Σύζυγος του Θωµά Βαρβιτσιώτη και νύφη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι επίσης ήταν υπό παρακολούθηση. Η κ. Βαρβιτσιώτη διατηρούσε επίσης φιλικές σχέσεις µε τη Μαρ. Γκραµπόφσκι.
Ελίνα Κυπραίου. Η παρακολούθηση της κ. Κυπραίου στρέφει την παρακολούθηση σε αυτό που αποτελεί την ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη. Κόρη της ιστορικής και εξ απορρήτων γραµµατέα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπήρξε ένα από τα «παιδιά» του πρώην πρωθυπουργού και φίλη της Ντόρας Μπακογιάννη. Είναι υποδιευθύντρια του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή.
Μαίη Ζαννή. Η παρακολούθηση αφορά κατά µία έννοια και πάλι την οικογένεια. Η κ. Ζαννή, εγγονή του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, είναι µητέρα του παιδιού του Κώστα Μπακογιάννη. Η σχέση τους υπήρξε επεισοδιακή. Ο δήµαρχος της Αθήνας είχε κατηγορηθεί από την κ. Ζαννή ότι δεν αναγνωρίζει το παιδί του και δεν δίνει διατροφή. Λίγο προτού η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια η αναγνώριση έγινε και η Μ. Ζαννή προσλήφθηκε ως ειδική σύµβουλος στη γενική γραµµατεία του πρωθυπουργού.
Αρτεµις Σίφορντ. Είναι µάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebook και µέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του αµερικανικού think tank Atlantic Council που «εστιάζει στην ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτοµία του δηµοσίου µε έµφαση στην Ελλάδα». Τον Ιανουάριο του 2020 ο Μητσοτάκης ήταν οµιλητής σε εκδήλωση του Atlantic Council. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η παρακολούθηση της κ. Σίφορντ έγινε για λόγους που είναι αδιόρατοι αλλά «αυτοί που την έκαναν γνώριζαν».
Αµφιλόχιος, µητροπολίτης Αδριανουπόλεως. Και οι ιεράρχες ήταν υπό παρακολούθηση. Ο συγκεκριµένος αντιµετωπιζόταν από την κυβέρνηση ως φιλικός προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την εποχή που ήταν διευθυντής εκπροσώπησης του Οικουµενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Το Μέγαρο Μαξίµου δηµιούργησε απευθείας σχέση µε το πατριαρχείο και ο Αµφιλόχιος µπήκε σε καραντίνα αλλά και παρακολούθηση.
Χρήστος Αγραφιώτης. Είναι στέλεχος του οµίλου της «Καθηµερινής» του επιχειρηµατία Θέµη Αλαφούζου. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Αλαφούζο ως έµπιστο πρόσωπο και οικονοµικός διευθυντής του συγκροτήµατος και η παρακολούθησή του (η οποία συµπληρώνεται µε αυτήν του Αλέξη Παπαχελά) είχε πραγµατικό στόχο τον Θ. Αλαφούζο.
Οικογένεια Bαρβιτσιώτη και η V+O
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ήταν σε παρακολούθηση µαζί µε άλλα µέλη της οικογένειάς του. Η παρακολούθηση µαζί µε του υπουργού Εξωτερικών Νίκου ∆ένδια έδινε πλήρη εικόνα για το πώς κινείται το υπουργείο.
Θωµάς Βαρβιτσιώτης. Η παρακολούθησή του γινόταν άµεσα αλλά και έµµεσα µέσω της συζύγου του και φίλης τής Μαρ. Γκραµπόφσκι. Ο Θ. Βαρβιτσιώτης είναι ένας από τους µετόχους της εταιρείας V+O που είναι εταιρεία συµβούλων, διαφήµισης και διαχείρισης κρίσεων. Ο Βαρβιτσιώτης είναι πολύ κοντά στον Μητσοτάκη αλλά µε κακές σχέσεις µε το σύστηµα Μαξίµου. Το ενδιαφέρον στην παρακολούθησή του αφορούσε περισσότερο πληροφορίες από το οικονοµικό γίγνεσθαι παρά την πολιτική. Η εταιρεία του Βαρβιτσιώτη έχει αναλάβει τις δηµόσιες σχέσεις για όλες τις συστηµικές τράπεζες.
Γιάννης Ολύµπιος. Συνέταιρος του Θ. Βαρβιτσιώτη στη V+O. Ηταν σε συστηµατική παρακολούθηση επειδή ήταν το εξωστρεφές πρόσωπο της εταιρείας. Το σύστηµα παρακολούθησης τον θεωρούσε «ειδικών αποστολών». ∆ιαχειρίστηκε πίσω από τα φώτα της δηµοσιότητας κρίσεις όπως αυτή της Novartis, ενώ έχει επαφή σχεδόν µε το σύνολο του επιχειρηµατικού κόσµου.
Χάρις Κούτση. Ειδική σύµβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη για θέµατα επενδύσεων. Αποπέµφθηκε από το Μαξίµου για λόγους που δεν γνωστοποιήθηκαν, αλλά έχουν να κάνουν µε στοιχεία από την παρακολούθησή της. Τον περασµένο Οκτώβριο το Documento αποκάλυψε ότι την περίοδο που ήταν πρωθυπουργική σύµβουλος είχε συνάψει συµβάσεις µε το δηµόσιο µέσω δύο εταιρειών της. Ενδεχοµένως αυτές τις πληροφορίες να εντόπισε το σύστηµα παρακολούθησης πολύ πριν.
Βαγγέλης Πιττερός. Πρόκειται για ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Κολωνάκι. Αποτελεί χώρο πολιτικών συναντήσεων µε τακτικούς θαµώνες τους Ν. ∆ένδια, Ν. Ανδρουλάκη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Ολοι τους παρακολουθούµενοι, µαζί και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου.
Σπύρος Καρανικόλας. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επιρροής Ανδρέα Λοβέρδου. ∆ιατέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του όταν διεκδικούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αποχώρησε τον Ιούνιο από το ΠΑΣΟΚ κάνοντας δηµόσιες τοποθετήσεις υπέρ του Μητσοτάκη. Στενές ήταν οι σχέσεις του µε τον Μ. Φουρθιώτη.
Γιώργος Πατεράκης. Επιχειρηµατίας µε στενές σχέσεις µε τη Γερµανία και επενδυτές που ενδιαφέρονταν να µπουν στην ελληνική αγορά. Αντιπρόεδρος του Ελληνογερµανικού Επιµελητηρίου.
Αρης Αλεξόπουλος. Αντιναύαρχος, γενικός διευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών. Η παρακολούθησή του σχετιζόταν καθαρά µε τη θέση του και το ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά, στα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε πολύ γρήγορα.
Σπύρος Κουσούνης. Πρώην στέλεχος της Αντιτροµοκρατικής. Υπήρξε πρώην διευθυντής ασφαλείας στην Coca-Cola Τρία Εψιλον.
Γιάννης Αναστασάκος. Ο πιο στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επίσης ήταν σε παρακολούθηση. Είναι µέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ). Τον Νοέµβριο του 2019 άγνωστοι έστησαν ενέδρα στον Αναστασάκο, τον χτύπησαν και έφυγαν. Γι’ αυτούς που τον παρακολουθούσαν ήταν το έµπιστο πρόσωπο του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Τόνια Πρίµπα. Είναι δικηγόρος. Υπηρετεί ως σύµβουλος στη Γενική Γραµµατεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων.
Γκρατσιέλα Κλάδη. Στέλεχος της εταιρείας Aegean, συµφερόντων του επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Μελισσανίδη.
Φίλιππος Βρυώνης. Επιχειρηµατίας, ιδιοκτήτης του καναλιού Epsilon και άλλων τοπικών µέσων ενηµέρωσης αλλά και διαφηµιστικών εταιρειών. Στα κανάλια του ήταν στέλεχος ο Μ. Φουρθιώτης.
Σπύρος Σιδέρης. δηµοσιογράφος του δικτύου Euractiv το οποίο έχει δεχτεί δηµόσια επίθεση
από τον Κυρ. Μητσοτάκη για δηµοσιεύµατά του. Ο Σπ. Σιδέρης εργάζεται επίσης στο σάιτ ieidiseis.gr.
Μαρία Σαράφογλου. ∆ηµοσιογράφος η οποία εργάζεται στον Αnt1 του οµίλου Κυριακού.
Πέτρος Κουσουλός. ∆ηµοσιογράφος και εκδότης της εφηµερίδας «Μπαµ». Στην εφηµερίδα του έχει αρθρογραφήσει για τραπεζικά σκάνδαλα ο παρακολουθούµενος δηµοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
Στέφανος Χίος. Εκδότης της εφηµερίδας «Μακελειό», ο οποίος έχει κάνει αναφορές, πολλές φορές υβριστικές, για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Μαρ. Γκραµπόφσκι. ∆έχτηκε δολοφονική επίθεση σε ενέδρα έξω από το σπίτι του.
Τάσος Παπαγεωργίου. Το πρόσωπο αυτό δεν έχει ταυτοποιηθεί από την έρευνα. Το όνοµα πάντως ταυτίζεται µε του αντιδηµάρχου του ∆ήµου Μεσσήνης, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις µε τον Σαµαρά.
Τάκης Θεοδωράτος. ∆εν έχει ταυτοποιηθεί.
Παναγιώτης Ζαρκαδάς. ∆εν έχει ταυτοποιηθεί.
Αλλο ένα αποδεικτικό παρακολούθησης
Ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο που αποκαλύπτει ότι υπήρξε παρακολούθηση προσώπου το οποίο ανήκει στις λίστες που δημοσιεύει το Documento δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για μήνυμα που περιέχει το κακόβουλο λογισμικό το οποίο στέλνεται στις 12 Νοέμβριου 2021 σε ένα από τα πρόσωπα της λίστας που δημοσιεύσαμε. Φαινομενικά το μήνυμα περιλαμβάνει ένα σύνδεσμο του YouTube, ο οποίος όμως συνοδεύεται από το malware, δηλαδή το κακόβουλο λογισμικό. Για να προξενήσει το ενδιαφέρον, το λεκτικό του μηνύματος αναφέρεται στην αγαπημένη ομάδα του στόχου. Γράφει συγκεκριμένα «Είπα και στον Πρόεδρο χθες, ότι θα τον αδυνατίσω το χοντρο το Δήμαρχο αν ξαναπεί τίποτα για την ομάδα μας».
Ποιοι παρακολουθούνταν:
Γιώργος Γεραπετρίτης (υπουργός Επικρατείας)
Ακης Σκέρτσος (υπουργός Επικρατείας)
Νίκος Παπαθανάσης (αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών)
Ορσάκη Ρουσσέτου (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ, συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου)
Ειρήνη Εξάρχου (μετακλητή υπάλληλος στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην μετακλητή στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Η αδερφή της, Φοίβη, εργαζόταν ως γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων)
Θωμάς Βαρβιτσιώτης (πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων, διαφήμισης και διαχείρισης κρίσεων V+O)
Γιάννης Ολύμπιος (συνιδρυτής της V+O)
Αργυρώ Ξαγοράρη (δεξί χέρι της Μαρέβας Γκραμπόφσκι σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, στελεχώνει τη γραμματεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου)
Ολίνκα Βαρβιτσιώτη (σύζυγος του προέδρου της V+O Θωμά Βαρβιτσιώτη, διευθύντρια της «The Art Newspaper Greece»)
Βασίλης Γκρίζης (Α΄ υποδιοικητής της ΕΥΠ)
Χρήστος Αγραφιώτης (μέλος ΔΣ της εφημερίδας «Καθημερινή»)
Χάρις Κούτση (μέχρι πρόσφατα ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στη γ.γ. του πρωθυπουργού)
Ελίνα Κυπραίου (από το 2004 συνεργάτιδα του Κυρ. Μητσοτάκη)
Μιχάλης Μπεκίρης (διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή)
Νίκος Σιγάλας (διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας και δεξί χέρι του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη)
Σπύρος Καρανικόλας (μέχρι τις 14 Ιουνίου 2022 μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)
Φίλιππος Βρυώνης (ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Εpsilon)
Μανώλης Γραφάκος (γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων)
Κωστής Μουσουρούλης (συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης [ΣΔΑΜ] των περιοχών της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, πρώην υπουργός)
Αγγελική Ρούσσου (πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ)
Γιώργος Πατεράκης (αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου)
Αρτεμις Σίφορντ (μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebook και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council)
Αμφιλόχιος (μητροπολίτης Αδριανουπόλεως, πρώην διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα)
Αρης Αλεξόπουλος (αντιναύαρχος, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων)
Σπύρος Κουσουνής (πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφαλείας στην Coca-Cola 3E)
Μαίη Ζαννή (ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία πρωθυπουργού, πρώην σύντροφος του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη)
Γιάννης Αναστασάκος (στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη)
Μαρία Σαράφογλου (δημοσιογράφος Αnt1)
Σπύρος Σιδέρης (δημοσιογράφος στα Euractiv, i-Eidiseis)
Πέτρος Κουσουλός (δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας «Μπαμ»)
Στέφανος Χίος (εκδότης της εφημερίδας «Μακελειό»)
Γκρατσιέλα Κλάδη (εργάζεται στο τμήμα εμπορίας καυσίμων της εταιρείας Aegean)
Βαγγέλης Πιττερός (ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι)
Τόνια Πρίμπα (δικηγόρος, σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων)
Τάσος Παπαγεωργίου (με αυτό το όνομα εμφανίζεται ένας αντιδήμαρχος του δήμου Μεσσήνης)
Τάκης Θεοδωράτος
Παναγιώτης Ζαρκαδάς
Παρακολούθηση Βαξεβάνη, δημοσιογράφων και πηγών
Κατά το διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του Documento για τις παρακολουθήσεις τόσο ο εκδότης της εφημερίδας όσο και δημοσιογράφοι αλλά και άνθρωποι με τους οποίους έρχονται σε επαφή είναι υπό φυσική και ηλεκτρονική παρακολούθηση. Τις πληροφορίες αυτές έχουν δώσει στην εφημερίδα πρόσωπα τα οποία είναι αξιόπιστα και είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσο ανησυχεί και πώς κινείται το σύστημα παρακολουθήσεων.
Την 1η Νοεμβρίου 2022, όταν δηλαδή η ερευνητική ομάδα συγκέντρωνε τα τελευταία στοιχεία πριν από τη δημοσίευση της λίστας, πρόσωπο το οποίο ήταν σε συχνή επαφή το τελευταίο διάστημα με τον Κώστα Βαξεβάνη –και γι’ αυτό πιθανολογούσαν ότι αποτελεί πηγή του ή αγγελιοφόρο σε σχέση με το υπό έρευνα θέμα– ενημερώθηκε από την Google ότι το σύστημά του είναι υπό παρακολούθηση. Εντοπίστηκε δηλαδή μια ασυνήθιστη κυκλοφορία από το δίκτυο των υπολογιστών του. Γράφει χαρακτηριστικά η Google: «Αυτή η κυκλοφορία ίσως εστάλη από κακόβουλο λογισμικό, μια προσθήκη του προγράμματος περιήγησης ή ένα σενάριο που αποστέλλει αυτόματα αιτήματα. Σε περίπτωση που κάνετε κοινή χρήση της σύνδεσής σας το δίκτυο ζήτησε τη βοήθεια του διαχειριστή σας».
Το συγκεκριμένο πρόσωπο όμως δεν διατηρεί κανένα δίκτυο υπολογιστών και χρησιμοποιεί μόνο το κινητό του για την αποστολή e-mails και μηνυμάτων με εφαρμογές. Τεχνικοί στους οποίους το Documento έδειξε το συγκεκριμένο μήνυμα της Google αποφαίνονται ότι από τη στιγμή που το πρόσωπο χρησιμοποιεί ως μοναδική συσκευή το κινητό του υπήρξε προσπάθεια κάποιος να μπει στα e-mails ή στις εφαρμογές του.