Οι δικηγόροι (ΕΔΑ) καταγγέλλουν απουσία οργάνωσης της πλατφόρμας για τα υπερχερεωμένα νοικοκυριά και ζητούν παράταση

Οι δικηγόροι (ΕΔΑ) καταγγέλλουν απουσία οργάνωσης της πλατφόρμας για τα υπερχερεωμένα νοικοκυριά και ζητούν παράταση

«Τραγική απουσία οργάνωσης, σχεδιασμού και εκτέλεσης προγραμματισμένου πλάνου διαχείρισης μιας κατάστασης» καταγγέλλουν οι δικηγόροι (ΑΔΕ) με αφορμή την υποχρέωσή τους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού δικασίμου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για τις εκκρεμείς δίκες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στο Δελτίο Τύπου της Ένωσης των Άμισθων Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Ελλάδας επισημαίνεται ότι αυτή η κακή οργάνωση, σχεδιασμός και εκτέλεση «νομοτελειακά οδηγεί σε απώλεια ατομικών δικαιωμάτων και δη, αυτού του ίδιου του δικαιώματος της ιδιοκτησίας».

Παράλληλα ζητούν «… τουλάχιστον μία ικανοποιητική εξήγηση για την μέχρι τώρα ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΡΝΗΣΗ του Υπουργείου να δώσει παράταση σε αυτή τη διαδικασία, αφού, ολοφάνερα προκύπτει ότι οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που τους δίνεται, για να συνδράμουν στη διαδικασία».

Ακολουθεί όλη η ανακοίνωση: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΙΣΘΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑΔΕ)

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να επισπεύσει τη διεξαγωγή των εκκρεμών δικών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προώθησε την ψήφιση του ν. 4745/2020 (ΦΕΚ Α’ 214/06-11-2020), στο άρθρο 1 του οποίου τροποποιούσε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα για την εκδίκαση των υποθέσεων του ν. 3869/2010.

Απαιτήθηκε λοιπόν εκ του ανωτέρω νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και άρχισε να ισχύει αμέσως από την 1η Δεκεμβρίου 2020, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των αιτούντων, για τις εκκρεμείς υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι οποίες είχαν κατατεθεί μέχρι την 31-12-2014 (οι οποίες αποτελούν και τον κύριο όγκο των εκκρεμών υποθέσεων), να προβούν στην εγγραφή και υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού δικασίμου αυτών, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε και εγκρίθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το αργότερο μέχρι την 15-01-2021.

Η υποχρέωση αυτή, επιβάλλεται, υπό ποινή απαραδέκτου της αίτησης, στους πληρεξούσιους δικηγόρους των αιτούντων, πράγμα που σημαίνει ότι ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ, ΠΑΥΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, λοιπόν, έσπευσαν αμέσως μέχρι σήμερα να εντάξουν τους εντολείς τους σε μία ιδιαίτερη δύσχρηστη ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς ωστόσο να έχουν τη δυνατότητα οριστικοποίησης της αίτησης, καθόσον, αφού οριστικοποιούν τα καταχωρηθέντα υπ’ αυτούς στοιχεία των εντολέων τους και των αρχικών αιτήσεων, θα πρέπει να αναμένουν, να ενημερωθούν τα Ειρηνοδικεία, η ΑΑΔΕ και οι πιστωτές, να συμπληρωθούν ΑΥΤΟΜΑΤΑ (χωρίς τη συνδρομή των δικηγόρων) λοιπά φορολογικά και τραπεζικά στοιχεία της αίτησης και μετά να οριστικοποιήσουν την αίτηση.

Πέντε ημέρες πριν από τη λήξη της προσθεσμίας κι ενώ ο κύριος όγκος των αιτήσεων έχει ήδη κατατεθεί από τους πληρεξούσιους δικηγόρους, ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ φορολογικών και τραπεζικών στοιχείων δεν έχει γίνει από τις αρμόδιες αρχές, ούτε βέβαια έχουν συμπληρωθεί με αυτά οι αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, ώστε να μπορέσουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι να «κλικάρουν» στην επιλογή «οριστικοποίηση αιτήσεων», οι οποίες, αν δεν οριστικοποιηθούν ΠΡΙΝ ΤΗΝ 15-01-2021, θεωρούνται ως μηδέποτε ασκηθείσες!!!

Για μία ακόμη φορά, τόσο οι πολίτες, όσο και οι πληρεξούσιοί τους, έρχονται αντιμέτωποι με την τραγική απουσία οργάνωσης, σχεδιασμού και εκτέλεσης προγραμματισμένου πλάνου διαχείρισης μιας κατάστασης, η οποία, νομοτελειακά οδηγεί σε απώλεια ατομικών δικαιωμάτων και δη, αυτού του ίδιου του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Οφείλεται τουλάχιστον μία ικανοποιητική εξήγηση για την μέχρι τώρα ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΡΝΗΣΗ του Υπουργείου να δώσει παράταση σε αυτή τη διαδικασία, αφού, ολοφάνερα προκύπτει ότι οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που τους δίνεται, για να συνδράμουν στη διαδικασία.

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2021

Για την Ένωση Αμίσθων Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Ελλάδας (ΑΔΕ)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Documento Newsletter