Η ανακοίνωση του Μπάιντεν για την άρση των πατέντων στα εμβόλια κατά της COVID-19 υπήρξε εφαλτήριο για περαιτέρω ανακοινώσεις από ηγέτες του κόσμου. Η ιδέα για την άρση των πατέντων είχε κατατεθεί αρχικά από την Ινδία και τη Νότια Αφρική με κοινή πρόταση τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Αναμένεται ότι μετά τις νέες εξελίξεις η πρόταση να επανακατατεθεί τον επόμενο μήνα.
Η υπουργός του Διεθνούς Ανάπτυξης του Καναδά Καρίνα Γκούλντ δήλωσε ότι η στήριξη των ΗΠΑ για την άρση των πατέντων είναι «ένα σημαντικό βήμα στη συζήτηση». Το Μεξικό παροτρύνει τα κράτη-μέλη της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) να υποστηρίξουν «την δημοκρατικοποίηση των εμβολίων και τη κατανομή στη περιοχή».
Ο αυστραλιανός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρρισον είπε ότι η αμερικανική θέση είναι «εξαιρετικά νέα» αλλά δεν ξεκαθάρισε αν η χώρα του θα υποστηρίξει στον ΠΟΕ την θέση αυτή. Η Νέα Ζηλανδία τοποθετήθηκε δια στόματος του υπουργού Εμπορίου Νταμιέν Ο’ Κόννορ λέγοντας «κανείς δεν είναι ασφαλής από τον ιό έως όλοι να είναι ασφαλείς από αυτόν, οπότε είναι προς το συμφέρον μας να αφαιρέσουμε τα εμπόδια στη πρόσβαση και στη κατανομή του εμβολίου».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας Αριντάμ Μπαγκτσί ανέφερε ότι «Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη των ΗΠΑ». Αξιωματούχοι της Αφρικανικής Ένωσης ελπίζουν ότι τουλάχιστον τρεις χώρες (Νότια Αφρική, Σενεγάλη και Ρουάντα) θα έχουν τη δυνατότητα παραγωγής του εμβολίου εκ μέρους της ηπείρου, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Η Ισπανική κυβέρνηση σε έκθεση της (Vaccines for All) ανέφερε ότι η αμερικανική πρόταση για την άρση των πατέντων στα εμβόλια είναι «το επόμενο βήμα» αλλά ενδεχομένως να μην υπάρχουν αρκετές προμήθειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο έγραψε στο Facebook ότι η αμερικανική ανακοίνωση ήταν «ένα πολύ σημαντικό σήμα» και ο κόσμος χρειάζεται «δωρεάν πρόσβαση» στις πατέντες των εμβολίων.
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε αυτές του Ντράγκι και του Μακρόν ενώ η καγκελάριος Μέρκελ διαφώνησε με τη πρόταση. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε «έτοιµη να συζητήσει» την άρση της πατέντας για τα εµβόλια κατά της Covid-19. Και ο Πούτιν τοποθετήθηκε υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας.