Τα «πυρά» της εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων όργιο προχειρότητας και αναξιοκρατίας με αφορμή την τοποθέτηση Προϊσταμένων στις Δασικές Υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και αναδεικνύοντας παράλληλα τις τραγικές ελλείψεις σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.
Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων αναφερόμενη σε ενδεικτικές περιπτώσεις κάνει λόγο μεταξύ άλλων «για αποφάσεις που επιχειρείται να μπαλώσουν διαχρονικές ελλείψεις της Δασικής Υπηρεσίας, οι οποίες πηγάζουν στη σημαντική υποστελέχωση, για τις συνέπειες της οποίας η Ένωση Δασολόγων έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα».
«Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων καταγγέλλει για μία ακόμη φορά την αναχρονιστική πρακτική σε βάρος των συναδέλφων μας, οι οποίοι ως μόνη διέξοδο έχουν την παραίτηση ή τη δικαστική προσφυγή, που αφενός επιβαρύνει οικονομικά και ψυχολογικά τους ίδιους, αφετέρου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών αποχώρησης, στις οποίες δημιουργούνται δυσαναπλήρωτα κενά» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Με αφορμή την τοποθέτηση Προϊσταμένων στις Δασικές Υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ ανακοινώνει τα εξής:
Θεωρούσαμε και ελπίζαμε ότι οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν κατά συναδέλφων με τις τοποθετήσεις προϊσταμένων στην Επιθεώρηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου και οι έντονες διαμαρτυρίες που αυτές προκάλεσαν, θα αποτελούσαν τροφή για σκέψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες κατά τις τοποθετήσεις προϊσταμένων στις εναπομείνασες επιθεωρήσεις.
Δυστυχώς διαψευσθήκαμε. Με την πρόσφατη απόφασή του το ΥΠΕΝ εντείνει το καθεστώς ανησυχίας ανάμεσα στους υπαλλήλους των Δασικών Υπηρεσιών και γίνεται εκ νέου αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού, καθώς θίγεται ξανά η ατομική, οικογενειακή και οικονομική κατάσταση συναδέλφων.
Υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών Φθιώτιδας τοποθετείται προϊστάμενος στο Δασαρχείο Φουρνά, 75 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του, σε περιοχή δυσπρόσιτη, σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα από αυτή της εργασίας του. Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Χαλκίδας τοποθετείται προϊστάμενος στο Δασαρχείο Ιστιαίας, σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής του, ενώ ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Λιβαδειάς τοποθετείται προϊστάμενος στο Δασαρχείο Θήβας. Η κοινή συνισταμένη των περιπτώσεων αυτών είναι πως κανείς από τους θιγόμενους δεν ερωτήθηκε και κανείς δεν συναίνεσε για τις τοποθετήσεις – μετακινήσεις αυτές, οι οποίες υποκρύπτουν μετάθεση και συνεπάγονται σημαντική οικονομική επιβάρυνση και διαταράσσουν την οικογενειακή τους ισορροπία.
Με τις εν λόγω αποφάσεις επιχειρείται να «μπαλωθούν» διαχρονικές ελλείψεις της Δασικής Υπηρεσίας, οι οποίες πηγάζουν στη σημαντική υποστελέχωση, για τις συνέπειες της οποίας η Ένωση Δασολόγων έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα. Όσο δεν προσλαμβάνεται προσωπικό νέο σε ηλικία και προοπτική, τόσο θα επιχειρείται με ανοίκειες μεθόδους να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη προσλήψεων δασικού προσωπικού κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Οι νέες προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία και έχουν συμπεριληφθεί στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως σταγόνα στον ωκεανό, αφού μόνο στην Επιθεώρηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, στο τέλος του 2022 αποχώρησαν 50 υπάλληλοι.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων καταγγέλλει για μία ακόμη φορά την αναχρονιστική πρακτική σε βάρος των συναδέλφων μας, οι οποίοι ως μόνη διέξοδο έχουν την παραίτηση ή τη δικαστική προσφυγή, που αφενός επιβαρύνει οικονομικά και ψυχολογικά τους ίδιους, αφετέρου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών αποχώρησης, στις οποίες δημιουργούνται δυσαναπλήρωτα κενά.
Η Ένωσή μας επανέρχεται στα ήδη διατυπωμένα αιτήματά της και ζητά από την Πολιτική Ηγεσία και τη Διοίκηση του Υ.Π.ΕΝ :
α) Να προχωρήσει στην κατά το δυνατόν γρηγορότερη ή ακόμη καλύτερα άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας, που αφορά τις κρίσεις προϊσταμένων σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, αφού εδώ και σχεδόν μία δεκαετία καμία κυβέρνηση δεν την εφάρμοσε.
β) Προσλήψεις κατά παρέκκλιση δασολόγων σε όλες τις δασικές υπηρεσίες, ώστε να είναι δυνατή η στελέχωση των υπηρεσιών χωρίς να θίγεται η οικογενειακή και οικονομική υπόσταση των συναδέλφων με μετακινήσεις που ενέχουν το στοιχείο της μετάθεσης.
γ) Στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, να προβεί στη διόρθωση των αποφάσεων για τις τοποθετήσεις προϊσταμένων στα Δασαρχεία Φουρνά, Ιστιαίας και Θήβας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Διαβάστε επίσης: