Οι Black Pumas ποδοπατούν τα στερεότυπα του αμερικανικού Νότου

Οι Black Pumas ποδοπατούν τα στερεότυπα του αμερικανικού Νότου

Οι Τεξανοί Black Pumas έρχονται στο Release Athens και μας καλούν να φέρουμε στην Πλατεία Νερού «όλα τα αγαπημένα μας χρώματα».

Είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με την μουσική των Black Pumas με το που πρωτοεμφανίστηκαν. Ένα «θαύμα» του αλγόριθμου στο youTube μου έβγαλε προτεινόμενο το τραγούδι Colors αμέσως μόλις ανέβηκε στην πλατφόρμα, στην οποία μετράει πλέον περισσότερες από 14 εκατ. προβολές. Πάτησα το play και κάπως έτσι οι δύο τύποι από το Όστιν του Τέξας απέκτησαν έναν ακόμη οπαδό. Κάτι που συνέβη με χιλιάδες ακόμη ανθρώπους στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο με το που κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 2019, καθώς το μείγμα groovy funk και ψυχεδελικής σόουλ των Black Pumas κέρδισε αμέσως το κοινό, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και μια υποψηφιότητα στα βραβεία Grammy για το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα.

Δεν μπορώ να κρύψω ότι από την πρώτη στιγμή μου έκανε εντύπωση η έδρα των Black Pumas. Καλώς ή κακώς όταν ακούς Τέξας, έρχονται στο νου σου μυτερές μπότες, καουμπόικα καπέλα, εξάσφαιρα, κάντιλακ με κέρατα στο καπό και φυσικά αυτοί οι ακατανόμαστοι με τις λευκές κουκούλες και τους φλεγόμενους σταυρούς να βγάζουν άναρθρες κραυγές για τη δήθεν ανωτερότητα της λευκής φυλής. Όταν, λοιπόν, έχεις αυτήν την εικόνα και ξαφνικά βλέπεις μπροστά σου ένα συγκρότημα από το Τέξας με αφροαμερικανό τραγουδιστή και λατίνο κιθαρίστα με μπερέ αλά Τσε Γκεβάρα να τραγουδάνε με funky-soul ήχους για «όλα τα αγαπημένα τους χρώματα», υπό το όνομα Black Pumas, που σε οδηγεί συνειρμικά στους Μαύρους Πάνθηρες, σου προκαλεί αν μη τι άλλο μια θετική έκπληξη.

Οι ιδρυτές της μπάντας ο τραγουδιστής Eric Burton (παρά ένα γράμμα και θα είχε την πιο φοβερή συνωνυμία) και ο κιθαρίστας και παραγωγός Adrian Quesada χωρίς να αρνούνται το λογοπαίγνιο με τους Black Panthers, αποφεύγουν τις πολιτικές δηλώσεις υποστηρίζοντας πως το όνομα Black Pumas ακουγόταν «ζόρικο» και για αυτό το επέλεξαν. Σε συνεντεύξεις τους δηλώνουν πως «δεν χρειάζεται να έχουμε κάποια πολιτική ταυτότητα. Ενας από τους στόχους μας είναι η ενότητα σε αυτούς τους καιρούς του διχασμού. Κοιτάς το κοινό μας και βλέπεις ανθρώπους από τελείως διαφορετικές αφετηρίες, να προέρχονται από πολλές εθνότητες και φύλα. Έχει να κάνει με τη συμπερίληψη».

Αν και μη «πολιτικοί», λοιπόν, αυτά λένε, είναι και από το Τέξας και κάπως έτσι αν και «φρέσκο» συγκρότημα τους κάλεσε ο Τζο Μπάιντεν να παίξουν στην τελετή ορκωμοσίας του στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021. Βέβαια λόγω πανδημίας έπαιξαν διαδικτυακά, αλλά η σημασία του γεγονότος παραμένει.

Οι Burton και Quesada δημιούργησαν τους Black Pumas το 2018. Πέρυσι κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους «Chronicles of a Diamond», ο οποίος έχει κάνει, όπως και το ντεμπούτο τους, εξαιρετική εντύπωση. Για την ιστορία να πούμε πως ο Quesada έχει κερδίσει ήδη ένα Grammy με τους Grupo Fantasma, ενώ για τους υποψιασμένους είναι αυτός που δημιούργησε και τους Brown Sabbath, το συγκρότημα που έκανε τις funky διασκευές σε τραγούδια των Black Sabbath. Εφυγε από τους Grupo Fantasma ψάχνοντας να δημιουργήσει κάτι νέο και η συνεργασία με τον Burton τον δικαίωσε με το παραπάνω.

Πέρα από τις φοβερές μουσικές συνθέσεις και την βαθιά αισθαντική φωνή του Burton οι Black Pumas φημίζονται και για τις «καυτές» ζωντανές εμφανίσεις τους, κάτι που θα έχουμε τη δυνατότητα να το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι στις 9 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού στο Release Athens Festival, όπου οι Black Pumas θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού Thievery Coproration και τους φανταστικούς Budos Band.

Τέλος δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως το ελληνικό κοινό δεν έχει συχνά την ευκαιρία να βλέπει μια μπάντα του μεγέθους των Black Pumas στα «ντουζένια» της και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να γεμίσουμε στις 9 Ιουλίου την Πλατεία Νερού με «όλα τα αγαπημένα μας χρώματα».

INFO
Τρίτη 9 Ιουλίου, Πλατεία Νερού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter