Οι «Big 4» των Βρυξελλών: Τα φαβορί για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Οι «Big 4» των Βρυξελλών: Τα φαβορί για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Μια ασυνήθιστα πρώιμη συναίνεση φαίνεται να αναδύεται γύρω από τα ονόματα που ακούγονται πως θα καταλάβουν τις θέσεις κορυφής στην ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

Η Γερμανίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Εσθονή Κάγια Κάλλας ως επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Μολονότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σημειώνει το Politico, το περίγραμμα μιας συμφωνίας αναμένεται στο άτυπο δείπνο που ετοιμάζεται για τους ηγέτες του μπλοκ στις 17 Ιουνίου, δήλωσαν στο μέσο οκτώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες που έχουν γνώση της κατάστασης.

«Aυτή τη φορά τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν σχετικά γρήγορα», είπε ένας αξιωματούχος, αν και προειδοποίησε ότι μια επίσημη συμφωνία πιθανότατα δεν θα έρθει μέχρι να συναντηθούν ξανά οι ηγέτες στις 27-28 Ιουνίου. Μέρος της αισιοδοξίας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πηγάζει από το ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει μικρό χρονικό παράθυρο κινήσεων.

Τις ημέρες από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους κύριους παίκτες που ασκούσε επιρροή στη συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ και το κόμμα του γνώρισαν μια συντριπτική ήττα από την Ακροδεξιά στις ευρωεκλογές, η διαπραγματευτική του ισχύς στις Βρυξέλλες έχει περιοριστεί.

Το 2019, ο Μακρόν κατόρθωσε να «διορίσει» αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες. Βοήθησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξασφάλισε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη Γαλλία με την Κριστίν Λαγκάρντ και τοποθέτησε τον Τιερί Μπρετόν στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά.

Η προσοχή του στρέφεται τώρα στο στοίχημα των πρόωρων εκλογών, που προκήρυξε στη Γαλλία μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και όχι τόσο στις κορυφαίες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στην Ευρώπη.

Σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ, η Γηραιά Ήπειρος δεν μπορεί να αντέξει και πολλα «εσωτερικά παζάρια», δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Η γρήγορη διπλωματική ευθυγράμμιση γύρω από τους «Big 4» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, όταν οι Βρυξέλλες έσφυζαν από φήμες ότι ο Μακρόν εξέταζε εναλλακτικές λύσεις για την προεδρία της Κομισιόν αντί της φον ντερ Λάιεν.

Πράγματι, η ταχύτητα της συναίνεσης έκανε ακόμη και ορισμένους διπλωμάτες να φοβούνται ανατροπές. «Όσο περισσότερη αισιοδοξία ακούω, τόσο πιο νευρικός γίνομαι», είπε ένας εξ αυτών.

Παρασκηνιακό πάρε – δώσε για την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν

Την ίδια ώρα, στη μάχη της οικοδόμησης φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την ανανέωση της θητείας της στο «τιμόνι» της Κομισιόν έχει ριχτεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τα μεγάλα κέρδη που σημείωσε η ακροδεξιά στις ευρωεκλογές.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει, βέβαια, σε πλεονεκτική θέση μετά τη νίκη του ΕΛΚ αλλά έχει μπροστά της δύο βασικά εμπόδια προκειμένου να διατηρήσει τα ηνία της Κομισιόν. Θα χρειαστεί κατ’ αρχάς την υποστήριξη της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ και εν συνεχεία την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα ευρωβουλή, δηλαδή 361 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες με άλλα κόμματα στο κέντρο, την αριστερά ή ακόμα και – ενδεχομένως – την ακροδεξιά

Όπως και να ‘χει ο Μακρόν θα συζητήσει για το μέλλον της Φον ντερ Λάιεν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στο περιθώριο της συνόδου της G7, που διεξάγεται στην Απουλία.

Κόστα στο Συμβούλιο;

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βασικό μέρος του σημερινού κεντρώου συνασπισμού, κοιτάζουν προς την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Αντόνιο Κόστα είναι ο ξεκάθαρος πρωτοπόρος στην κούρσα για να διαδεχθεί τον σημερινό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόσο πολύ που οι διπλωμάτες εικάζουν ήδη ποιος θα γινόταν ο αρχηγός του επιτελείου του σε περίπτωση που πάρει τη θέση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο σημερινός κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγρο, δήλωσε ότι η Λισαβόνα θα στηρίξει τον Κόστα για τη θέση. Αλλά δεν είναι τελειωμένη υπόθεση: η υποψηφιότητα του Κόστα θα μπορούσε ακόμα να περιπλέκεται από τις νομικές του εκκρεμότητες.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Νοέμβριο, ο τότε Πορτογάλος πρωθυπουργός παραιτήθηκε αφού θεωρήθηκε ως επίσημος ύποπτος από εισαγγελείς σε μια ευρεία έρευνα. Τότε, οι Πορτογάλοι εισαγγελείς δεν αποκάλυψαν για ποιο έγκλημα θεωρούνταν ύποπτος.

Οκτώ μήνες μετά, η υπόθεση παραμένει μυστήριο. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του Κόστα, αλλά οι εισαγγελείς δεν σταμάτησαν την έρευνά τους για τον πρώην πρωθυπουργό. Κατόπιν αιτήματός του, ο Κόστα απάντησε τον περασμένο μήνα σε ερωτήσεις του εισαγγελέα και επέμεινε στην αθωότητά του.

Ποιος θα πάρει τη θέση του Μπορέλ;

Η πιο αβέβαιη θέση, σε αυτό το σημείο, είναι εκείνη του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, ανέφεραν τέσσερις αξιωματούχοι. Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας ενδιαφέρεται για τη θέση και ως φιλελεύθερη ηγέτης κράτους της Ανατολικής Ευρώπης, θα ήταν σχεδόν ιδανική επιλογή για τους φιλελεύθερους, για τη διαδοχή του Ζοζέπ Μπορέλ.

Η 45χρονη ορκισμένη εχθρός του Πούτιν υποστήριξε εξ αρχής την αποστολή όπλων στο Κίεβο και η Εσθονία των μόλις 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, παρέχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αναφορικά με το ποσοστό του ΑΕΠ της από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η Κάλλας πρωτοστάτησε στις πιέσεις για επιτάχυνση της ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ και για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.

Νέος γύρος προεδρίας για τη Μέτσολα

Η ευκολότερη από τις τέσσερις υποψηφιότητες θα είναι αυτή της Ρομπέρτα Μέτσολα του ΕΛΚ. Το σχέδιο προβλέπει για εκείνη άλλη μια θητεία δυόμισι ετών ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από αυτό, η ηγεσία της Βουλής πρόκειται να πάει στους Σοσιαλιστές. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν τον τελευταίο λόγο για την απόφαση αυτή.

Τις επόμενες ημέρες, στο άτυπο δείπνο και τη σύνοδο κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν «παζάρια» με τη φον ντερ Λάιεν για να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις σε ότι αφορά τα χαρτοφυλάκια της νέας Κομισιόν, με αντάλλαγμα τη στήριξή τους.

«Αυτοί είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Δεν έρχονται στις Βρυξέλλες απλώς για να υπογράψουν μια συμφωνία», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Υπάρχει πάντα μια έκπληξη στις συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ», ανέφερε ένας άλλος διπλωμάτης.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στην Αργεντινή: Πεδίο μάχης το Μπουένος Άιρες με φόντο τη «θεραπεία σοκ» του Μιλέι για την Οικονομία (Video-Photos)


Βρετανία: Οι Εργατικοί δεσμεύονται ως κυβέρνηση να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος


ΕΕ-Ουγγαρία: Η αντιμεταναστευτική πολιτική Όρμπαν θα του κοστίσει 200 εκ ευρώ και 1 εκ. ανά ημέρα καθυστέρησης


Politico για G7: Οι έξι κουτσές πάπιες και η Τζόρτζια Μελόνι


Νόαμ Τσόμσκι: Νοσηλεύεται με εγκεφαλικό σε νοσοκομείο της Βραζιλίας


Γάζα: Το Ισραήλ βομβαρδίζει για να «προλάβει» την εκεχειρία που είναι στα σκαριά

Ετικέτες

Documento Newsletter