Έργα και ημέρες πέντε εστεμμένων στο φιλμικό σύμπαν με αφορμή την queen Anna στην οσκαρική «Ευνοούμενη»
Elizabeth (1998)
Η βασίλισσα: Η ιστορία της αποκαλούμενης παρθένου βασίλισσας Ελισάβετ (1533-1603), της πρώτης γυναίκας που αναρριχήθηκε στον θρόνο της Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Κόρη του Ερρίκου Η΄, βασίλεψε επί 45 έτη, περίοδο κατά την οποία ο αγγλικός θρόνος απέκτησε παγκόσμια επιρροή. Στις έντονες θρησκευτικές διαμάχες στο εσωτερικό, η Ελισάβετ κηρύχθηκε ουσιαστικά επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας.
Η ηθοποιός: Η Κέιτ Μπλάνσετ στα 29 της ενσάρκωσε τη βασίλισσα που έχει αποδοθεί πιο πολλές φορές στο σινεμά, το θέατρο και στη μικρή οθόνη. Χάρη στη γοτθική μεγαλοπρέπεια του φακού του σκηνοθέτη Σεκάρ Καπούρ και τη συγκλονιστική μεταμόρφωσή της, η Αυστραλή προτάθηκε πρώτη φορά για το Οσκαρ. Το έχασε από την Γκουίνεθ Πάλτροου («Ερωτευμένος Σαίξπηρ») και το σκηνικό επαναλήφθηκε μία δεκαετία μετά: κρατώντας πάλι τον ρόλο της Ελισάβετ («Elizabeth – Η χρυσή εποχή») έχασε το βραβείο από τη Μαριόν Κοτιγιάρ («Ζωή σαν τριαντάφυλλο»).
86%
Ψήφοι: 63.345
Μ.Ο. 3,5/5
Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια της νιότης (2009)
The young Victoria
Η βασίλισσα: Επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας και αυτοκράτειρα των Ινδιών, η Βικτώρια (1819-1901) παρέμεινε 63 χρόνια στον θρόνο. Προερχόταν από τον Οίκο του Αννόβερου –ήταν η τελευταία εκπρόσωπος στον βρετανικό θρόνο– και η περίοδος βασιλείας της χαρακτηρίστηκε από την ευδαιμονία και μάλιστα πήρε το όνομά της (βικτοριανή εποχή) ενόσω βρισκόταν ακόμη στη ζωή.
Η ηθοποιός: Η Εμιλι Μπλαντ προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα αλλά όχι και για Οσκαρ στην ταινία του Ζαν-Μαρκ Βαλέ. Μερικές από τις τουαλέτες της είναι αντίγραφα αυθεντικών κοστουμιών της Βικτώριας. Χάρη στο ταλέντο της αποτυπώνεται με ρεαλισμό η αγωνία της ενθρόνισης σε νεαρή ηλικία (είχε ενηλικιωθεί μόλις λίγες βδομάδες προτού της δοθεί το στέμμα) αλλά και η ικανότητά της στη διακυβέρνηση της αυτοκρατορίας, μαζί με τον παθιασμένο έρωτα που έζησε με τον πρίγκιπα Αλβέρτο.
74%
Ψήφοι 164.705
Μ.Ο. 3,5/5
Η βασίλισσα (2007)
The queen
Η βασίλισσα: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ (1926-) είναι η μακροβιότερη μονάρχης (1952 έως σήμερα) όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και παγκοσμίως. Πρώτο παιδί του πρίγκιπα Αλβέρτου, δούκα της Υόρκης και μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου Στ΄, είδε στη δεκαετία του 1990 τα αντιμοναρχικά αισθήματα στη Βρετανία να φτάνουν στα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά επίπεδα.
Η ηθοποιός: Η Ελεν Μίρεν δεν έχει πρόβλημα να αποδώσει όλο το φλέγμα της Ελισάβετ, αν και τονίζει την ανθρώπινη διάστασή της σε συζητήσιμο βαθμό. Το σενάριο της ταινίας του Στίβεν Φρίαρς περιγράφει ένα γεγονός με πολλές ερμηνείες και εκφάνσεις από την ιστορία της εν ζωή βασίλισσας: ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997 βυθίζει το Ηνωμένο Βασίλειο σε πένθος, όχι όμως και το παλάτι, που ούτε καν τότε δεν μπορούσε να κρύψει τα εχθρικά αισθήματά του για την «πριγκίπισσα του λαού». Η Μίρεν κέρδισε με τον ρόλο αυτό το μοναδικό της Οσκαρ.
76%
Ψήφοι: 175.527
Μ.Ο. 3,5/5
Μαρία Αντουανέτα (2006)
Marie Antoinette
Η βασίλισσα: Η Μαρία Αντωνία Ιωσηφίνα Ιωάννα (1755-1793) ήταν το 15ο και τελευταίο παιδί του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α΄ της Αυστρίας και της Μαρίας Θηρεσίας. Η δύσκολη γέννα και ο καταστροφικός σεισμός της Λισσαβώνας όταν γεννήθηκε θεωρήθηκαν οιωνοί θανάτου για τη μετέπειτα βασίλισσα της Γαλλίας. Με τον σύζυγό της Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ (1754-1793) εκτελέστηκαν στην γκιλοτίνα στη Γαλλική Επανάσταση.
Η ηθοποιός: Στα 24 της η μέτρια ηθοποιός Κίρστεν Ντανστ έδωσε ίσως την ερμηνεία της ζωής της. Ως εύθραυστο ρομαντικό κορίτσι που ζει για την καλοπέραση και τίποτε παραπάνω, στην ποπ εκδοχή της Σοφίας Κόπολα (ένα πειραγμένο ιστορικό έπος που δίχασε τις Κάννες όταν έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα) καταφέρνει να αφήσει το στίγμα της στο φιλμ. Φανταχτερό αλλά και δηκτικό σχόλιο για τη ρηχή πραγματικότητα των Βερσαλλιών που γίνεται μέτρο σύγκρισης για το σήμερα, με την «άβουλη αλλά αθώα» βασίλισσα να πληρώνει αμαρτίες του παρελθόντος.
56%
Ψήφοι: 262.398
Μ.Ο. 3/5
Βασίλισσα Μαργκό (1994)
La reine Margot
Η βασίλισσα: Η Μαργαρίτα της Γαλλίας (1553-1615), γνωστή και ως Μαργαρίτα των Βαλουά, ήταν κόρη του Ερρίκου Β΄ της Γαλλίας και της Αικατερίνης των Μεδίκων. Μόλις έξι μέρες μετά τον γάμο της με τον Ερρίκο Δ΄ έλαβε χώρα η σφαγή των προτεσταντών Ουγενότων στο Παρίσι κατά τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου (1572).
Η ηθοποιός: Η Ιζαμπέλ Ατζανί δίνει μια ερμηνεία ζωής σε μια περιπετειώδη ταινία που πέρασε από χίλια κύματα μέχρι την ολοκλήρωσή της. Το θεατρικό παρελθόν του σκηνοθέτη Πατρίς Σερό, το συνεχώς διογκωμένο μπάτζετ και μια σειρά ανυπέρβλητων εμποδίων έφερναν το πρότζεκτ να κρέμεται από μια κλωστή. Οταν μάλιστα η σταρ μίλησε στον σκηνοθέτη για άλλη μία αναβολή λόγω ερωτικής απογοήτευσης (η γνωστή ιστορία με τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις), ο τελευταίος έγινε έξω φρενών και της έστειλε τελεσίγραφο. Εκείνη ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο και έδωσε μια σπουδαία ερμηνεία, που της χάρισε το Σεζάρ.
88%
Ψήφοι: 7.979
Μ.Ο 4/5
*Ψηφοφορία από Rotten Tomatoes