Οι AUKUS είναι οι τυμπανοκρούστες του επερχόμενου πολέμου στην Ασία

Οι AUKUS είναι οι τυμπανοκρούστες του επερχόμενου πολέμου στην Ασία
Australia's Prime Minister Scott Morrison, center, appears on stage with video links to Britain's Prime Minister Boris Johnson, left, and U.S. President Joe Biden at a joint press conference at Parliament House in Canberra, Thursday, Sept. 16, 2021. The leaders are announcing a security alliance that will allow for greater sharing of defense capabilities — including helping equip Australia with nuclear-powered submarines. (Mick Tsikas/AAP Image via AP)

Η νέα συμμαχία στον Ειρηνικό και η παροχή 8 νέων πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία εγκαινιάζει τον νέο πόλεμο στην Ασία εναντίον της Κίνας.

Αποστολή των τριών κρατών της αγγλόσφαιρας είναι η ανάσχεση της Κίνας δια της περικύκλωσης των ακτών της, εξ’ ου και τα υπερσύγχρονα υποβρύχια. Με την απόκτηση αυτών και των συνοδευόμενων πυραύλων Tomahawk η Αυστραλία θα αποκτήσει ένα στρατηγικό όπλο με το οποίο θα προβάλλει την ισχύ της συμμαχίας με επιθετικό τρόπο σε μέρη όπως η Νότια Κινεζική θάλασσα, στενά της Ταϊβάν κ.λπ. Ταυτόχρονα, οι τρεις χώρες δημιουργούν ένα δίκτυο ανταλλαγής ευαίσθητης τεχνολογίας και πληροφοριών σε τομείς όπως ο κυβερνοχώρος, η τεχνητή νοημοσύνη, τα υποθαλάσσια συστήματα και οι δυνατότητες χτυπήματος μεγάλης απόστασης.

Η στρατηγική μετατόπιση των ΗΠΑ

Η στροφή των ΗΠΑ προς τον Ειρηνικό επισημοποιήθηκε από τον Ομπάμα, συνεχίστηκε από τον Τραμπ και εδραιώνεται επί Μπάιντεν. Η στρατηγική των ΗΠΑ προβλέπει την δημιουργία ενός δικτύου συμμαχιών μεγαλύτερου ή λιγότερου βάρους. Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία αποτελούν τον πρώτο κρίκο από την αλυσίδα, ενώ το παζλ συμπληρώνουν Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊβάν.

Η γενναία ενίσχυση των περιφερειακών παικτών από τις ΗΠΑ αποσκοπεί να τις αποσπάσει από την επιρροή της Κίνας, απομονώνοντας την τελευταία από οποιοδήποτε στήριγμα στην περιοχή. Εκεί στόχευε και η κίνηση με την Αυστραλία. Η Αυστραλία βέβαια είχε προϊδεάσει προς αυτή τη κατεύθυνση αφού είχε «σπάσει» προσφάτως από τον κινεζικό δρόμο του μεταξιού, εγκαταλείποντας την πολιτική της εξισορρόπησης και αφήνοντας εαυτόν στην αγκαλιά των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μόλις η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ μοιράζονται την τεχνολογία των πυρηνικών υποβρυχίων. Η πρώτη ήταν το 1958 και αφορούσε τη Μεγάλη Βρετανία και πραγματοποιήθηκε έναν μήνα μετά την εκτόξευση του δορυφόρου Sputnik. Η ψυχροπολεμική αντίληψη ανασύρεται και επιταχύνει τις εξελίξεις ένα μήνα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Το νέο όπλο της Αυστραλίας

Η Αυστραλία με το νέο όπλο που θα αποκτήσει αναβαθμίζει αισθητά τον γεωστρατηγικό της ρόλο ενόσω ανοίγει τις πόρτες για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή βέβαια γίνεται και πιθανός στόχος της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. Η μετατόπιση από την φιλο-αμερικανική ουδετερότητα στην ενεργό εμπλοκή έχει και το κόστος της ενώ τα 8 νέα υποβρύχια που θα λάβει δεν έχουν αμυντική χρήση παρά μόνο επιθετική και πιθανότατα να τεθούν υπό τις στρατηγικές διαταγές της αμερικανικής διοίκησης.

Τα πυρηνικά υποβρύχια διαθέτουν ανώτερης ποιότητας τεχνολογία stealth, ταχύτητα, ευελιξία, επιβίωση, σχεδόν ατελείωτη αντοχή συγκριτικά με τα συμβατικά υποβρύχια. Ενόσω κάνουν τη ζωή δύσκολη για όσους επιχειρήσουν τα εντοπίσουν αφού με τη προσθήκη των πυραύλων Tomahawk αποκτάνε βεληνεκές χτυπήματος 1.200 χιλιομέτρων. Γεγονός που τα καθιστούν απρόσβλητα στα κινεζικά πυρά. Επίσης, μπορούν να βρίσκονται σε μία περιοχή όπως η Νότια Κινεζική θάλασσα για 2 μήνες σε αντίθεση με τα συμβατικά που έχουν δυνατότητα παραμονής μόλις για 11 μέρες.

Η ανησυχία της Κίνας

Η Κίνα αντέδρασε με οργή στις κινήσεις των ΗΠΑ και προειδοποίησε την Αυστραλία ότι θα αποτελεί στόχο σε ενδεχόμενη σύγκρουση. Επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διακατέχονται από ψυχροπολεμική λογική. Η Κίνα νιώθει απειλούμενη και η διάχυση της πυρηνικής τεχνολογίας σε μεσαίες δυνάμεις της περιοχές δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τον περαιτέρω διαμοιρασμό της τεχνολογίας σε δυνάμεις όπως η Ιαπωνία, η Ινδία ή ακόμη και η Ταϊβάν.

Η οργή της Γαλλίας

Ένας από τους μεγάλους ηττημένους της όλης υπόθεσης είναι η Γαλλία. Η τελευταία είχε υπογράψει συμβόλαιο παροχής συμβατικών υποβρυχίων με την Αυστραλία έναντι 90 δις δολαρίων. Το συμβόλαιο πλέον δεν υπάρχει και τα δύο κράτη θα οδηγηθούν τα δικαστήρια για παραβίαση των νομικών όρων. Επιπροσθέτως, η Ε.Ε φαίνεται ότι λαμβάνει το μέρος της Γαλλίας έστω και διπλωματικά αφού μία μεγάλης κλίμακας ρήξη για ένα αμυντικό συμβόλαιο είναι απίθανη.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter