Οι αριθμοί τρομάζουν… Οι συνέπειες στην οικονομία είναι ολέθριες…
Η Κυβέρνηση παίρνει υγειονομικά μέτρα αλλά δεν προσφέρει διέξοδο στην επιβίωση. Ο λόγος για τον κλάδο εστίασης ο οποίος δέχεται ένα τρομακτικό χτύπημα χωρίς να έχουν προβλεφθεί προστατευτικά μέτρα! Ωστόσο αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του κλάδου εστίασης αλλά παρασύρει στην καταστροφή ολόκληρη την πραγματική οικονομία. Όλο αυτό αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο:
- Στον οποίο εντάσσονται περί τις 82.000 επιχειρήσεις ή το 11% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας
- Στους 19 νομούς αυξημένου κινδύνου λειτουργούν περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου περί τις 42.000 δηλαδή
- Η Αττική κατέχει τα πρωτεία με 7.741 όταν στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν άλλες 5.484 τέτοιες επιχειρήσεις
- Σε Αττική και Θεσσαλονίκη εργάζονται περίπου 200.000 άνθρωποι (150.000 στην Αττική και 50.000 στη Θεσσαλονίκη) που πλέον καλούνται να συντηρήσουν τις οικογένειες τους με τα ελάχιστα των 534 ευρώ
- Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν και πάνω από 50.000 εργοδότες (αυτοί που κατέχουν τις επιχειρήσεις με τη μορφή εταιρείας ή ατομικής επιχείρησης) οι οποίοι λαμβάνουν ως ανακούφιση, αναστολές δόσεων.
Αν σ’ αυτό το εφιαλτικό σκηνικό προστεθεί και η μείωση του τζίρου κατά περίπου 60% μετά το άνοιγμα αλλά και η συσσωρευμένη ζημιά από το εαρινό lockdown, τότε έχουμε όλη την εικόνα των καταστροφικών χειρισμών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Πως θα επιβιώσει όλος αυτό ο κόσμος; Μειώνοντας την κατανάλωση άρα ανοίγει ένα καθοδικό σπιράλ και στο λιανεμπόριο που θα φέρει κλείσιμο επιχειρήσεων καθώς ακόμη και αν παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα ποιος θα τα επισκέπτεται για να ψωνίσει δεδομένων των συνθηκών;
Για να καταλάβουμε τι δίνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στους ανθρώπους (εργοδότες και εργαζόμενους) που καταστρέφονται ας απαριθμήσουμε τα ΄8 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας:
Tα μέτρα στήριξης εργαζομένων – επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:
1. 534 ευρώ τον μήνα για όσους τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.
2. Αναστολή καταστολής ΦΠΑ μηνός Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή.
3. Μείωση 40% στα ενοίκια για επαγγελματική – φοιτητική στέγη.
4. Αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων έως το τέλος του έτους.
5. Αναστολή δόσεων οφειλών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
6. Επέκταση δύο μηνών σε επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
7. Υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια για το 50% του προσωπικού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
8. Νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής εδώ μπαίνουν τα κάθε λογής φίλτρα για να μειώσουν τους δικαιούχους