«Στις εφημερίδες έχουν υπάρξει λίστες με εκατοντάδες και εκατοντάδες και εκατοντάδες ονόματα. Δεν μπορώ να σχολιάσω…»
Μια ομολογουμένως δύσκολη συνέντευξη παραχώρησε ο υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης στον δημοσιογράφο Stephen Sackur και την εμβληματική εκπομπή Hardtalk του BBC.
Λίγες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο δημοσιογράφος χώρισε τη σύντομη αλλά μεστή συνέντευξη σε τρία μέρη, κάνοντας πιεστικά, όπως συνηθίζει και όπως αρμόζει δημοσιογραφικά, ερωτήματα για το δυστύχημα, τις υποκλοπές και τη μεταναστευτική πολιτική.
Ιδιαίτερη δυσκολία πάντως φαίνεται να είχε ο κ. Μηταράκης όταν κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών από την ΕΥΠ και το Predator, ενώ έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος όταν ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε δύο φορές τις αποκαλύψεις του Documento για τα πρόσωπα που παρακολουθήθηκαν.
Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε μιλώντας για τις υποκλοπές ότι όλες οι κινήσεις της ΕΥΠ ήταν νόμιμες, εφόσον υπήρχε η σχετική εισαγγελική εντολή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δημοσιογράφου. «Δεν υπάρχει ζήτημα νομιμότητας σε αυτές τις υποκλοπές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός
«Με συγχωρείτε υπουργέ, αλλά το να λέτε απλά ότι υπάρχει εισαγγελική εντολή δεν απαντά στο γιατί στο καλό η ΕΥΠ να χρησιμοποιεί το πιο ικανό λογισμικό παρακολούθησης για να παρακολουθεί μυστικά έναν κορυφαίο οικονομικό δημοσιογράφο, τον άνρθωπο που τώρα ηγείται του ΠΑΣΟΚ, και σύμφωνα με την έρευνα μιας εφημερίδας, μια ολόκληρη λίστα άλλων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ανώτατα στελέχη της ίδιας σας της κυβέρνησης. Γιατί στο καλό να συμβαίνει μια τέτοια μυστική κατασκοπεία;»
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έσπευσε να διαχωρίσει το ζήτημα της παρακολούθησης μέσω επισυνδέσεων της ΕΥΠ και της παρακολούθησης μέσω κακόβουλων λογισμικών, ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί ούτε κατέχει τέτοια λογισμικά. Στην απάντησή του μάλιστα πρόσθεσε και το ζήτημα των ποινικών κωδίκων, υποστηρίζοντας ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το αδίκημα σε πλημμέλημα, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ το επανέφερε σε επίπεδο κακουργήματος.
«Μπορείτε να είστε σίγουρος ότι και εσείς δεν ήσασταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ;», επέμεινε ο δημοσιογράφος.
«Αν οι εισαγγελικές αρχές στην Ελλάδα εκτιμούν ότι έχουν λόγο να παρακολουθήσουν το τηλέφωνό μου, για παράδειγμα για ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα, και αν ένας δικαστής πει ότι έτσι πρέπει να γίνει… Δεν είμαστε υπεράνω ελέγχου», απαντά ο Νότης Μηταράκης.
Ωστόσο, ο Stephen Sackur επέμεινε στις ερωτήσεις, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το Documento: «Όπως αναφέρει μια εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας είχαν παρακολουθηθεί. Εσείς δεν ξέρετε αν παρακολουθείστε σωστά;»
Η ενόχληση του Νότη Μηταράκη στη δεύτερη αναφορά στις αποκαλύψεις του Documento ήταν εμφανής, καθώς τελικά αρνήθηκε να απαντήσει.
«Στις εφημερίδες έχουν υπάρξει λίστες με εκατοντάδες και εκατοντάδες και εκατοντάδες ονόματα. Τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχτεί. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο για εμένα να σχολιάσω τι έχει πει ο Τύπος στην Ελλάδα. Είναι απείρως περιορισμένος ο αριθμός των υποθέσεων που φαίνεται πως υπήρχε νόμιμη παρακολούθηση κάποιου τηλεφώνου».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στο Hardtalk του BBC
(το επίμαχο απόσπασμα για τις υποκλοπές μετά το 08.00 λεπτό )
Πηγή: koutipandoras.gr