Οι απόδημοι παραμένουν πολίτες β΄ κατηγορίας και ο εμπαιγμός τους συνεχίζεται

Οι απόδημοι παραμένουν πολίτες β΄ κατηγορίας και ο εμπαιγμός τους συνεχίζεται

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 26/5 η διήμερη συζήτηση του σχεδίου νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών για την τροποποίηση του νόμου Θεοδωρικάκου αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων. Είναι θλιβερό ότι η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος συνεχίζει να είναι επιφανειακή και επικοινωνιακή, με τη ΝΔ να καταθέτει τροποποίηση που θα προχωρούσε σε άρση των νομοθετημένων με τον νόμο του 2019 περιορισμών στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου, έπειτα από συνέντευξη της αναπληρώτριας αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη.

Η ΝΔ και ο Μάκης Βορίδης, μολονότι γνώριζαν πως η πρόταση δεν θα συγκέντρωνε τις απαραίτητες 200 ψήφους, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ενορχήστρωσαν ένα στρατηγικά μελετημένο επικοινωνιακό παιχνίδι βασιζόμενο σε εντυπώσεις, βαρύγδουπες εκφράσεις και ένα οργανωμένο blame-game.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατάφερε να μην περάσει μεν η νομοθετική του πρόταση, με έντονο το ενδεχόμενο απώτερος στόχος της ΝΔ να ήταν η ίδια η διατήρηση των περιορισμών και του ισχύοντος νόμου, αλλά έβαλε στη γωνία την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς φάνηκε πως η δική της πρόταση δεν ευσταθεί ούτε συνταγματικά ούτε πολιτικά, ενώ η άρνηση να ψηφίσει θετικά την άρση των περιορισμών, τους οποίους η ίδια θεωρεί ανεδαφικούς και καταστροφικούς, αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους απόδημους Ελληνες τα δύο μεγάλα κόμματα, σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Το ΜέΡΑ25 εξαρχής έχει καταθέσει τη δική του ξεκάθαρη πρόταση αναφορικά με το ζήτημα, θέση στην οποία έχουμε παραμείνει σταθεροί, γι’ αυτό και καταψηφίσαμε τόσο τον νόμο Θεοδωρικάκου όσο και την προτεινόμενη τροποποίηση Βορίδη.

Θεωρούμε πως οι Ελληνες του εξωτερικού θα πρέπει να διευκολυνθούν ώστε να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς κανέναν περιορισμό από τον τόπο κατοικίας τους, η ψήφος τους να είναι ισότιμη με εκείνη των εντός της χώρας πολιτών και να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θα είχε νόημα καμία συζήτηση για κάτι διαφορετικό. Ομως θα πρέπει να προχωρήσουμε και στη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμπατριώτες μας να έχουν πραγματική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο της χώρας μας, στέλνοντας σε αυτό αναλογικά τους δικούς τους εκπροσώπους.

Αν προχωρούσαμε στο βήμα αυτό, θα είχαμε διπλό κέρδος. Από τη μια πλευρά θα αποδεικνύαμε πως δεν αντιμετωπίζουμε τους εκτός της Ελλάδας Ελληνες ως β΄ κατηγορίας πολίτες χωρίς πραγματικά δικαιώματα, μιας και με τον νόμο του 2019 μπορούν να ψηφίζουν μεν από τον τόπο κατοικίας τους όσοι πληρούν τα θεσμοθετημένα κριτήρια, τους στερείται όμως η δυνατότητα σταυροδοσίας, άρα έχουν ένα κουτσουρεμένο δικαίωμα. Εκείνοι που θα επισκεφτούν την Ελλάδα την ημέρα των εκλογών το διατηρούν, άρα πάλι μιλάμε για πολίτες

και ψήφους δύο κατηγοριών.

Από την άλλη πλευρά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών εξωτερικού, αλλά τη συνδυάζει με αυτοτελές ψηφοδέλτιο και τη δυνατότητα να προσμετράται η ψήφος μόνο για τους τέσσερις βουλευτές αποδήμων που θα εκλεγούν, άρα για το 1,2% του εκλογικού ποσοστού.

Δυστυχώς, την προηγούμενη εβδομάδα χάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξουμε πως μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά ανοίγοντας τη συζήτηση και θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων, με την εικόνα και τις εκατέρωθεν κατηγορίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή να καλύπτουν την ουσία και τη σημασία της απόδοσης των δικαιωμάτων του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους αποδήμους από τον τόπο κατοικίας τους στο ακέραιο. Το σίγουρο είναι πως χαμένοι από την απώλεια αυτή βγαίνουν οι Ελληνες πολίτες εντός και εκτός της χώρας, αλλά και η ίδια η δημοκρατία.

Η Φωτεινή Μπακαδήμα είναι βουλεύτρια Β΄ Πειραιά και γραμματέας ΚΟ του ΜέΡΑ25

Documento Newsletter