«Θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω», δεσμευόταν -ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 25 Ιανουαρίου του 2019, με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνέχεια είναι πλέον… γνωστή, καθώς οι εθνικιστικές κορώνες, τα συλλαλητήρια και όλη η ρητορική κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ που η ΝΔ έθεσε ως κορωνίδα της προεκλογικής της εκστρατείας το 2019, δημιουργώντας σκηνικό ακραίας πόλωσης, άρχισαν σταδιακά να σβήνουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ ολοκλήρωσαν την ολική κυβίστηση για το θέμα των Πρεσπών την τετραετία που βρίσκονται στη διακυβέρνηση της χώρας, φτάνοντας πλέον σε σημείο να μιλούν για τα θετικά σημεία που περιλαμβάνει η Συμφωνία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.
Από την Κοζάνη μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε εκ νέου να κάνει το άσπρο… μαύρο, δηλώνοντας ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση επιθυμούσε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με τις Βρυξέλλες, λησμονώντας εντέχνως τις κραυγές περί άσκησης βέτο τέσσερα χρόνια πριν.
«Καθώς η γειτονική χώρα πια έχει μπει σε μία πορεία προσέγγισης προς την Ευρώπη, έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο το επιθυμούσαμε, πρέπει να σας πω ότι έχουμε και διαπραγματευτικά όπλα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών, που εν πάση περιπτώσει είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, θα υλοποιηθούν από τη γείτονα χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει σχετικά με την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, υπόθεση που εκκρεμεί επί τουλάχιστον δύο χρόνια, ούτως ώστε να μην εξαγριωθεί ο ακροδεξιός πυρήνας κυβερνητικών στελεχών αλλά και ψηφοφόρων του κόμματος.