Οι «απατεωνιές» Βρούτση με τις προσλήψεις-απολύσεις – Πανηγυρίζουν για τον Οκτώβριο «μαγειρεύοντας» τα στοιχεία

Το να επιχαίρεις προβάλλοντας αριθμούς που επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία σου στο ζήτημα της διαχείρισης των απολύσεων, το λες και κοροϊδία των πολιτών.

Όταν όμως είσαι ο Γ. Βρούτσης και λειτουργείς ως υπουργός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τότε μάλλον το ψέμα και η έλλειψη σεβασμού στους πολίτες είναι σύμφυτες έννοιες με το πώς αντιλαμβάνεσαι την πολιτική!

Σήμερα, λοιπόν Τρίτη 10 Νοεμβρίου γνωστοποιήθηκαν οι ροές απασχόλησης (προσλήψεις-αποχωρήσεις) για το μήνα Οκτώβριο… Σύμφωνα με αυτές κατά το μήνα Οκτώβριο 2020 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 33.356 θέσεις εργασίας. Ωστόσο αν το συγκρίνεις με τους αντίστοιχους αριθμούς του 2019 (αρνητικό ισοζύγιο 120.067 θέσεων εργασίας) τότε εύκολα καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για θαύμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη…

Το «θαύμα» και η δημιουργική λογιστική

Ο αδίστακτος Γ. Βρούτσης δεν δίστασε να δηλώσει εμφανιζόμενος να πανηγυρίζει ότι «Τo ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης του Π/Σ “ΕΡΓΑΝΗ”, για τον μήνα Οκτώβριο 2020, κατέγραψε τις μικρότερες απώλειες 33.356 θέσεων εργασίας σε βάθος 12ετιας»! Μάλιστα έβαλε και στο παιχνίδι την «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ» που για τον μήνα Αύγουστο (τελευταία στοιχεία) δίνει μικρότερο αριθμό ανέργων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019!

Αν μείνει κάποιος στην επιφάνεια των αριθμών τότε εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για θαυματοποιούς που έφεραν εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης το θαύμα στην αγορά εργασίας… Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η ίδια η ΕΡΓΑΝΗ αποκαλύπτει τις «απατεωνιές»

Το λόγο έχει η ανάλυση λοιπόν…

Είναι προφανές ότι θα είχαμε συντριπτική μείωση του ισοζυγίου απασχόλησης. Ο Οκτώβριος κάθε έτος είναι παραδοσιακά ο μήνας που λήγει η τουριστική περίοδος… Μάλιστα ο μήνας με τις περισσότερες εποχικές προσλήψεις είναι ο Μάιος. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της «απατεωνιάς» Βρούτση θα πρέπει να συγκρίνουμε το ισοζύγιο του Μάιου 2020 με αυτά του Οκτωβρίου. Είναι σαφές και πρόδηλο (αν δεν θες να κοροϊδευεις) ότι αν οι προσλήψεις του Μαϊου είναι λίγες είναι προφανές ότι και οι αποχωρήσεις και άρα το ισοζύγιο του Οκτωβρίου θα είναι μικρό… Πράγματι λοιπόν ο Μάιο η ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε το Μάιο του 2019, 323.524 προσλήψεις ενώ το Μάιο του 2020 μόλις 99.257. Την ίδια ώρα η «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ κατέγραφε για το μήνα Μάιο μια εξωπραγματική αύξηση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού της τάξης των 205.249 χιλιάδων ανθρώπων (ήταν το παρκάρισμα των εποχικών ώστε να μην ανέβει ο δείκτης απασχόλησης).

Διαστρεβλώνει τα ποσοστά ανεργίας

Ωστόσο η «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ δεν έμεινε εκεί… Για το μήνα Αύγουστο 2020, ανακοίνωσε 771.325 ανέργους όταν πέρυσι ήταν 799.783. Όμως αν προσθέσει κανείς τους απασχολούμενους, τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς, τότε θα διαπιστώσει ότι το παραγωγικό δυναμικό μετρήθηκε σε 7.925.255 το 2019 και σε 7.889.090 το 2020. Αυτό μας κάνει μία μείωση του παραγωγικού δυναμικού κατά 36.165 ανθρώπους (προφανώς πρόκειται για όσους αποδήμησαν αλλά και όσους επέλεξαν τη φυγή στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης). Ωστόσο υπάρχει και άλλη μία διάσταση που αφορά στο οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό. Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία υπάρχει μία αύξηση του ενεργά οικονομικού μη ενεργού πληθυσμού κατά 91.639 ανθρώπους! Στην πραγματικότητα πρόκειται στη συντριπτική τους πλειονότητα, για εποχικούς εργαζόμενους που έχουν «παρκαριστεί» στον μη ενεργό πληθυσμό για να μην αυξηθεί ανεργία…

ΕΡΓΑΝΗ ΜΑΙΟΣ 2020

ΕΡΓΑΝΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

ΕΛΣΤΑΤ ΜΑΙΟΣ 2020

ΕΛΣΤΑΤ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020