Ερωτηματικά προκαλούν οι αντιφάσεις της Ελένης Ράικου σχετικά με την παραλίγο εμπλοκή του Γιάννη Ραγκούση στο σκάνδαλο Novartis. Η επιλεκτική μνήμη της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, οι επίμονες ερωτήσεις του Βασίλη Κεγκέρογλου και ο συνονόματος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καρδιολόγος από την Παροικιά της Πάρου.
Την προηγούμενη Τρίτη, κατά την πρώτη της κατάθεση στην Επιτροπή, η Ελένη Ράικου υποστήριξε ότι εντοπίστηκαν εμβάσματα ύψους 118 εκατ. ευρώ της Novartis, τα οποία από την τράπεζα UBS της Ζυρίχης «πέρασαν» στους λογαριασμούς που διατηρούσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία σε όλες τις συστημικές τράπεζες. Το ποσό αυτό φαίνεται να κατέληξε σε γιατρούς και εταιρίες, ακόμα και ανταγωνιστές της Novartis. Θέλοντας πιθανώς να επιδείξει επάρκεια τέλεσης εισαγγελικών καθηκόντων, η μάρτυρας παρέθεσε λεπτομέρειες για τον τρόπο που ερεύνησε την πορεία των χρημάτων (28 εκατ. εκ των 118 εκατ. ευρώ) που διοχετεύτηκαν μέσω Alpha Bank.
«Όταν ήρθε, λοιπόν, η πρώτη λίστα, τη χωρίσαμε. Δεν ξέρω αν σας τις έχουν στείλει, αλλά αυτές είναι τεράστιες λίστες. Θα σας πω μόνο για την πρώτη. Δεν ασχολήθηκα καθόλου με τις υπόλοιπες. Θα σας πω μόνο για την πρώτη, αυτή που ασχολήθηκα και που ήταν τα 28 εκατομμύρια ευρώ» φέρεται να κατέθεσε, προσθέτοντας: «Εκεί, λοιπόν, υπήρχαν φυσικά και νομικά πρόσωπα πάρα πολλά, κάποια πρόσωπα είχαν επαναλαμβανόμενα ποσά ανά τακτά διαστήματα και συγκεκριμένα ποσά -τα φυσικά πρόσωπα, μικροποσά βεβαίως συνήθως- και είχαμε και τις εταιρείες οι οποίες είχαν πάρει μεγάλα χρηματικά ποσά. Θυμάμαι, μάλιστα, μια φαρμακευτική εταιρεία που ήταν εκεί, στην οποία είχαν εισαχθεί αρκετά εκατομμύρια από τα 28 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί είχαν εισαχθεί χρήματα από μια φαρμακευτική σε μια άλλη φαρμακευτική εταιρεία».
Εν συνεχεία, η μάρτυρας δεν παρέλειψε να τονίσει πως απευθύνθηκε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της αναζήτησης στοιχείων αναφορικά με τους αποδέκτες του χρήματος. Σε κανένα σημείο της αφήγησης της για τη διερεύνηση των εμβασμάτων 28 εκατ. ευρώ μέσω Alpha Bank, η μάρτυρας δεν παραθέτει έστω μία υπόνοια περί πιθανής εμπλοκής πολιτικού προσώπου που μέχρι πρότινος έμενε στο σκοτάδι.
Δύο ημέρες μετά θυμήθηκε…
Δύο ημέρες αργότερα, η εισαγγελέας Εφετών ξαναπέρασε το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής. Τότε, η εισαγγελέας Εφετών στη διάρκεια της εξέτασής της από τον Βασίλη Κεγκέρογλου θυμήθηκε ότι ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα της λίστας των 28 εκατ. ευρώ υπήρχε ένα «όνομα κάποιου πολιτικού προσώπου», αλλά εκείνη αυτό το είδε «Πέμπτη απόγευμα» και ούτε το διερεύνησε ούτε και ασχολήθηκε. «Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο πρόσωπο, αν είναι άλλο πρόσωπο, δεν ξέρω τίποτα» έσπευσε να διευκρινίσει, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να επιμένει και τη ΝΔ να επιδίδεται στις ανάλογες διαρροές κατά του Γιάννη Ραγκούση. Η «εμπλοκή» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο Novartis έλαβε τέλος όταν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη έκανε «ντου» στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Προκαλώντας αμηχανία στην μάρτυρα, της επισήμανε ότι υπάρχει και ο «Γιάννης Ραγκούσης, καρδιολόγος με έδρα την Παροικιά της Πάρου», ο οποίος δεν είναι συγγενής του.
Τι μεσολάβησε, λοιπόν, και η Ελένη Ράικου σε διάστημα 24 ωρών (από τη μία κατάθεση στην άλλη) θυμήθηκε αυτήν την… λεπτομέρεια; Γιατί ο Βασίλης Κεγκέρογλου επέμενε να μάθει το όνομα του δήθεν εμπλεκόμενου πολιτικού προσώπου που δεν είναι ανάμεσα στους δέκα της δικογραφίας Novartis; Επίσης, γιατί βουλευτές της συμπολίτευσης στην Επιτροπή επέμεναν να μην πει το όνομα του δήθεν εμπλεκόμενου πολιτικού προσώπου ενώ παράλληλα άλλοι βουλευτές της ΝΔ διέρρεαν ότι πρόκειται για τον Γ. Ραγκούση;
Πάντως, το σκηνικό θυμίζει έντονα όσα αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» για τις δύο αλλεπάλληλες καταθέσεις της Ελένης Ράικου στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Σοφουλάκη, και συγκεκριμένα όταν σε διάστημα λίγων λεπτών η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς επέστρεψε στο γραφείο του αντιεισαγγελέα γιατί είχε ξεχάσει να διευκρινίσει ποιος είναι ο «Ρασπούτιν»! Για την ιστορία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δεύτερη κατάθεση διήρκεσε τέσσερις ώρες αλλά αποτυπώθηκε μόνο σε… δύο σελίδες.