Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία

Πώς τοποθετήθηκαν από το βήμα της Βουλής οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σχετικά με τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Τα τρία σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η θετική στάση του ΚΙΝΑΛ, το «διπλό όχι» του ΚΚΕ και η ατάκα περί επικοινωνιακών πόντων από το ΜέΡΑ 25.

Στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας συμπύκνωσε σε τρία σημεία την κριτική του προς την κυβέρνηση όσον αφορά την έλλειψη εθνικής στρατηγικής. 

«Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας δεν είναι επικοινωνία. Και αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση… Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δεν πραγματοποιεί έρευνες, άρα δεν παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα, γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις; Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία. Και στο πώς θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έπειτα, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν υπογράφηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι: «Θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα», κλείνοντας τη δευτερολογία του με νέο αίτημα περί σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Ναι μεν, αλλά από το ΚΙΝΑΛ 

 Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε από το βήμα της Βουλής ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει αναγκαστικά τη συμφωνία με την Αίγυπτο επειδή έχει προηγηθεί η παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία. «Η συμφωνία διεμβολίζει μεν, αλλά δεν την καταργεί», τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταστήσει σαφείς προς κάθε κατεύθυνση τις κόκκινες γραμμές στα εθνικά ζητήματα.

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι η θετική στάση του ΚΙΝΑΛ στη συμφωνία δεν σημαίνει ότι θα δοθεί από το κόμμα λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, ενώ εκφράστηκε θετικά και για τη συμφωνία με την Ιταλία.

Στη συνέχεια, άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό, ο οποίος με την άρνησή του στη διαμόρφωση εθνικής γραμμής «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Χαράσσετε την εξωτερική πολιτική στο πόδι. Δεν πηγάζουν οι κινήσεις σας από μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και αυτό σήμερα με την αποχαλίνωση της Τουρκίας είναι επικίνδυνο για τα συμφέροντα της χώρας. Ακολουθείτε, δεν προηγείσθε. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Δεν ηγείσθε. Αυτό το έλλειμμα δεν υπήρξε ποτέ με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τις κυβερνήσεις της Δημοκρατικής παράταξης».

«Σας καλώ σε έναν διάλογο γι’ αυτά τα ζητήματα και όχι για ανούσιες και ανιστόρητες κοκορομαχίες, όταν απειλείται η ίδια η εθνική μας υπόσταση. Το Κίνημα Αλλαγής γι’ αυτό υπάρχει. Αυτό είναι το χρέος μας και η ιστορική μας δέσμευση. Και σας καλώ σε αυτές τις προτεραιότητες να οικοδομηθεί η εθνική μας ενότητα και ισχύς της Χώρας. Από αυτό θα κριθούμε όλοι μας», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

ΚΚΕ: «Οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο ανοίγουν τον δρόμο της αβύσσου»

Ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

«Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό. Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις θέλουν τον λαό θεατή, να παρακολουθεί ανήσυχος και μπερδεμένος τα παιχνίδια που παίζονται στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στη συνέχεια κατήγγειλε την κυβέρνηση για το γεγονός πως παρουσιάζει ως εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

«Αυτοί ακριβώς είναι που εφαρμόζουν το διαίρει και βασίλευε σε όλο τον κόσμο, που δεν αναγνωρίζουν σύνορα ανάμεσα σε κράτη – μέλη και θεωρούν ενιαίο χώρο το Αιγαίο. Με τη σφραγίδα αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών άλλαξαν τα σύνορα στα Βαλκάνια δύο και τρεις φορές. Καλούμε τον λαό να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχθεί καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας, γνωστοποιώντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει και τις δύο συμφωνίες.

ΜέΡΑ 25: «Οι συμφωνίες δίνουν επικοινωνιακούς πόντους στο εσωτερικό, αλλά αποδυναμώνουν τη χώρα στο εξωτερικό»

«Έχετε ήδη συμφωνήσει σε έναν τέτοιο διάλογο με ατζέντα που έχει υπαγορεύσει το Βερολίνο. Τίποτα δεν ωφελεί περισσότερο τον Ερντογάν από αυτή την ακολουθία των διμερών συμφωνιών που κάνει η Ελλάδα. Περιμένετε να συναινέσει η Μέρκελ σε κυρώσεις όταν το γερμανικό μεγάλο κεφάλαιο έχει τέτοια διείσδυση στην τουρκική οικονομία;», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία δίνουν «πόντους» σε επικοινωνιακό επίπεδο για την κυβέρνηση στο εσωτερικό, αλλά αποδυναμώνουν την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας σε διαπραγματευτικό επίπεδο. 

«Στο εξωτερικό εμφανίζεστε συναινετικοί. Αλλά στο εσωτερικό ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τους Τούρκους αξιωματούχους και εσείς θωπεύετε το ακροδεξιό ακροατήριο με την «επακούμβηση». Αυτή η διγλωσσία προκαλεί σύγχυση και εγκλωβίζεστε. Είτε θα αναγκαστείτε να αποχωρήσετε από διάλογο στον οποίο έχετε να συμφωνήσει να πάτε, είτε θα κάνετε συμβιβασμούς που θα προκαλέσουν την οργή των δικών σας ανθρώπων».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «πυροτέχνημα» την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, διότι στο Αιγαίο «παραμένουν στα έξι ναυτικά μίλια», ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου χώρις την «επιδιαιτησία των μεγάλων».

Ετικέτες

Documento Newsletter