Οι ανάπηροι στου Μαξίμου – Τσίπρας: Η κυβέρνηση προχωρά στη άρση των αδικιών (εικόνες)

Οι ανάπηροι στου Μαξίμου – Τσίπρας: Η κυβέρνηση προχωρά στη άρση των αδικιών (εικόνες)

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποίησαν εκατοντάδες πολίτες ΑμΕΑ με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα Ατόμων με αναπηρία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ομοσπονδίες και σύλλογοι, όπως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Παρατηρητήριο της ΕΣΑμεΑ σημειώνει ότι 6 στους 10 πολίτες με σοβαρή αναπηρία από 16 έως 64 ετών βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και του αποκλεισμού.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, αυτά στην Ελλάδα είναι το 24,7% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, δηλαδή 2.231.197 σε σύνολο 9.016.247, εκ των οποίων 1.014.177 άτομα με βαριά αναπηρία.

Στην ομάδα 16-64 το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (αφαιρώντας δηλαδή τα επιδόματα και τις συντάξεις από το εισόδημα) αγγίζει το 67% στον πληθυσμό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία και το 58,1 στην ομάδα με μετρίου βαθμού περιορισμό δραστηριότητας, ενώ στον πληθυσμό χωρίς αναπηρία ανέρχεται στο 42,2%.

Επίσης, 4 στους 10 πολίτες με σοβαρή αναπηρία μεταξύ 16 και 64 ετών βιώνουν σοβαρές υλικές στερήσεις, ενώ το 42,8% του πληθυσμού με βαριά αναπηρία 16 έως 59 ετών διαβιεί σε νοικοκυριά με σοβαρό βαθμό υποαπασχόλησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αναδεικνύονται με διαφορά οι φτωχότεροι μεταξύ των φτωχών, τόσο σε επίπεδο ονομαστικού εισοδήματος (κίνδυνος φτώχειας) όσο και σε επίπεδο υλικών συνθηκών διαβίωσης (δείκτης υλικής στέρησης) και συμμετοχής στην εργασία (δείκτης χαμηλής έντασης εργασίας).

Η ΕΣΑμεΑ ξεκαθαρίζει ότι ανάλυση των δεικτών καθιστά εμφανές ότι τα επιδόματα αναπηρίας επανορθώνουν σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές ανισότητες, ωστόσο δεν τις εξαλείφουν. Ο κίνδυνος φτώχειας παραμένει και μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις υψηλότερος για τα άτομα με αναπηρία, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι υφιστάμενες οικονομικές ενισχύσεις δεν επαρκούν ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να εξασφαλίζουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης, δεδομένου του πρόσθετου κόστους που απορρέει από την αναπηρία τους.

Σύμφωνα με την επεξεργασία του Παρατηρητηρίου, «το 5,3% των νοικοκυριών αναφέρουν ότι έχουν μέλος ή μέλη με αναπηρία 67% και άνω. Το συνολικό ποσοστό των ατόμων με αναπηρία, ανέρχεται στο 24,7%, του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, δηλαδή 2.231.197 σε σύνολο 9.016.247 ατόμων».

Tσίπρας:  Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άρση των αδικιών κατά των πιο αδύναμων

Μήνυμα πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άρση των αδικιών κατά των πιο αδύναμων, στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της, αναμορφώνει το νομοθετικό πλαίσιο για την αναπηρία και παίρνει μέτρα που διασφαλίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλους.

Ο πρωθυπουργός στη δήλωση του στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης τονίζει:

«Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας υπενθυμίζει ότι η ποιότητα και το ήθος των κοινωνιών αποτυπώνεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους, ανοίγοντας καθημερινά το δρόμο για την άρση χρόνιων αδικιών.

Η ελληνική κυβέρνηση, από τις αρχές του 2015, λειτουργώντας με σχέδιο, προχώρησε μέσα από την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στην ψήφιση νόμου για την θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων με σκοπό την αναμόρφωση της νομοθεσίας για την Αναπηρία, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στον νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, αίρουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, διασφαλίζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Η υποχρέωση διασφάλισης βασικής πληροφόρησης με προσβάσιμους τρόπους για τα ΑμεΑ κατά τις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, η αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής ως ισότιμης με την ελληνική γλώσσα και ως μορφή επικοινωνίας των προγλωσσικά κωφών Ελλήνων πολιτών, η αναγνώριση της ελληνικής γραφής Μπράιγ ως τρόπου γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών, η μέριμνα εκ μέρους των διοικητικών οργάνων και αρχών για διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η συμπερίληψη στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα των παραγωγικών σχολών του Δημοσίου, είναι μερικές μονάχα από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσηλωμένοι στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δικαιωμάτων, εκδόθηκε πρόσφατα η σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας για την τοποθέτηση ράμπας σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, προκειμένου τα σχολεία να είναι προσβάσιμα στα άτομα με κινητικά προβλήματα ενώ επίσης προχωράμε στην υλοποίηση έργου, ύψους 5 εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση μηχανισμών που θα διασφαλίζουν στα ΑμεΑ αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση στις θάλασσες και τις παραλίες».

Documento Newsletter