Το «επιτελικό» σχέδιο Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων έχει μόνο… μάσκες

Το «επιτελικό» σχέδιο Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων έχει μόνο… μάσκες

Με ένα εισαγωγικό λογύδριο που ξεχείλιζε το παχύ μελό, προς τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, επιχείρησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει οι παλινωδίες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Η κ. Κεραμέως προσπάθησε να διαλύσει την σύγχυση από τις αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των αρμοδίων ενώ αναφέρθηκε στην χρήση μάσκας λέγοντας προς τους γονείς ότι «είναι απαραίτητη, ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας, σαν την ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Θα χρειαστεί προσπάθεια, επιμονή και προσαρμοστικότητα».

Η έναρξη λειτουργίας θα γίνει με αυξημένα μέτρα προστασίας που βασίζονται στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα προσαρμόζονται στα δεδομένα. 

Για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσης:

Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου θα αναλάβουν έργο οι εκπαιδευτικοί και στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενδέχεται όμως να μετατεθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη 1 Σεπτεμβρίου. Η υπουργός έκανε έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές νωρίτερα ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Κεραμέως είπε ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι 17 μαθητές και έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει με αυξημένα μέτρα προστασίας: Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όχι σε ανοικτούς χώρους εκτός αν υπάρχει συνωστισμός, όχι στα διαλείμματα και στην γυμναστική. Είναι όμως υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Είναι υποχρεωτική σε όλες τις βαθμίδες από το νηπιαγωγείο . Θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις εκπαιδευτικών ωστόσο για έκτακτες ανάγκες έχουν προβλεφθεί κονδύλια.

Απουσίες δικαιολογούνται:

– για τους μαθητές που νοσούν ή κάποιος από το περιβάλλον τους.

-Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου κατόπιν βεβαίωσης γιατρού

-Αν ο καθηγητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου όπως το ορίζει το υπουργείο Εσωτερικών

Για τα Πανεπιστήμια είπε η υπουργός η εξεταστική του Σεπτεμβρίου είναι στην ευχέρειά τους όπως και του Ιουνίου. Μπορούν να ορίσουν τις εξετάσεις διά ζώσης ή από απόσταση.

Η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς θα αρχίσει κανονικά. Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται τα εργαστήρια και παραδόσεις μέχρι 50 ατόμων. Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων θα γίνονται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η καθηγήτρια λοιμοξιολογίας κ.Βάνα Παπαυαγγέλου  ανέφερε ότι τα μαθήματα μπορούν να γίνουν με ασφάλεια αρκεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Η μάσκα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για των έλεγχο της διάδοσης της νόσου. Προστατεύει και εμάς αλλά και τους άλλους από τα σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις κλειστές αίθουσες και στους διαδρόμους». Στάθηκε ιδιαίτερα στην ασφάλεια της μάσκας στην χρήση από τα μικρά παιδιά. Υπογράμμισε ότι είναι εγγυημένη για τα παιδιά άνω των 2 ετών η ασφάλεια στην χρήση της μάσκας. Δεν επηρεάζει την συγκέντρωση, ούτε μειώνει τη δυνατότητα του παιδιού να αποφύγει κάποια λοίμωξη.  

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/08/24/5f43c250825e63755a04e422.pdf

Μέτρα πρόληψης και προφύλαξης:

1) Χρήση μάσκας

– Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

– Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

– Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

⁃ Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

– Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

2) Ενημέρωση και οδηγίες:

Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης:

•Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας,

•Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα – Αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

•Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

3) Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.

4) Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

5) Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

6) Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.

7) Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

8) Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

9) Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

10) Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

11) Όσον αφορά τα αθλήματα:

⁃ Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

⁃ Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους.

⁃ Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

12) Εργαστήρια:

⁃ Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας.

⁃ Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

13) Στις αίθουσες Πληροφορικής:

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

14) Για τα Μουσικά Όργανα:

⁃ Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων.

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση

Documento Newsletter