Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι δεν πληρώνουν φόρους

Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι δεν πληρώνουν φόρους

Τζεφ Μπεζος, Ίλον Μασκ, Γουόρεν Μπάφετ και Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι μερικά από τα  ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα 25 μεγάλων επιχειρηματιών που δεν συνεισφέρουν το δίκαιο μερίδιό τους στα δημόσια ταμεία. Η αποκάλυψη έγινε από την δημοσιογραφική ιστοσελίδα ProPublica.

Οι μεγιστάνες εκμεταλλεύθηκαν τις τρύπες του φορολογικού συστήματος και την εστίασή του στην φορολόγηση του εισοδήματος και όχι της μεγάλης περιουσίας. Από τα στοιχεία της Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων (IRS) προκύπτει ότι οι επιχειρηματίες πλήρωσαν πολύ λίγο, και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόλου, φόρο στα ομοσπονδιακά ταμεία των ΗΠΑ.

Η ανάλυση έδειξε ότι πλήρωσαν μόνο ένα κλάσμα από τον πλούτο τους: $13,6 δισεκατομμύρια σε μια περίοδο που η συνολική αξία των περιουσιών τους αυξήθηκε κατά $401 δισεκατομμύρια, όπως προκύπτει από υπολογισμό του περιοδικού Forbes.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την αδικία του αμερικανικού φορολογικού συστήματος που δίνει έμφαση στη φορολόγηση στο εισόδημα από εργασία και όχι στον συσσωρευόμενο πλούτο. Μεγάλο μέρος της περιουσίας των επιχειρηματιών συγκεντρώνεται από μερίδια των μετοχών στις εταιρείες που κατέχουν. Επίσης, τα άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, όπως σπίτια, γιότ και διάφορες επενδύσεις, δεν θεωρούνται φορολογήσιμο εισόδημα παρά μόνο στην περίπτωση που πωληθούν και πραγματοποιηθεί κέρδος. Ακόμα και τότε, όμως, υπάρχουν τρύπες στον φορολογικό κώδικα που μπορούν να περιορίσουν ή να εξαλείψουν κάθε φορολογική υποχρέωση.

«Ντρίμπλες» και ψίχουλα στα ταμεία

Η αποκάλυψη έφερε στο φως και το μοτίβο που ακολουθούν οι υπερπλούσιοι ώστε να αποφύγουν τους φόρους. Το 2007, ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης της Amazon, δεν πλήρωσε τίποτα σε φόρους παρόλο που η τιμή της μετοχής της εταιρείας διπλασιάστηκε. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ενώ η περιουσία του εκτοξεύθηκε στα $18 δις., ο Μπέζος δήλωσε ζημίες και έλαβε έκπτωση φόρου $4.000 για τα παιδιά του!

Ο Γουόρεν Μπάφετ, που εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι πληρώνει αναλογικά λιγότερους φόρους από την γραμματέα του, πλήρωσε μόλις $23,7 εκατ. από το 2014 μέχρι το 2018, όταν και η περιουσία του αυξήθηκε $24,3 δισεκατομμύρια. Με τον θάνατό του, έχει υποσχεθεί ότι το 99,5% της περιουσίας του θα περάσει στο κράτος και σε φιλανθρωπίες.

Ο Τζορτζ Σόρος, ο φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος επενδυτής, δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για τρία συναπτά έτη. Από το 2016 μέχρι το 2018 είχε δηλώσει ότι έχασε χρήματα από τις επενδύσεις του, συνεπώς δεν όφειλε φόρους για αυτά τα χρόνια.

Το 2018, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ που ελέγχει τον μιντιακό κολοσσό Bloomberg, δήλωσε εισόδημα $1,9 δισεκ. και πλήρωσε φόρο $70,7 εκατ. σε φόρους.

Φόρος στον πλούτο

Η αποκάλυψη έρχεται σε μια εποχή που ο αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να αυξήσει τον φόρο στα ανώτατα εισοδήματα από 37% σε 39,6%. Ωστόσο, αυτό θα συνέβαλλε πολύ λίγο στο να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι περισσότερο από το 15,8% που κατέβαλλαν την περίοδο 2014-2018. Αυτό θα γινόταν αν ο πρόεδρος επέβαλε έναν φόρο μεγάλης περιουσίας, πράγμα που μέχρι στιγμής δε φαίνεται να είναι στις προθέσεις του Μπάιντεν. Οι σύμβουλοί του θεωρούν έναν τέτοιο φόρο μη πρακτικό, αλλά δεν έχουν αποκλείσει εντελώς την ιδέα. Ο πρόεδρος θέλει να ενισχύσει τον IRS με επιπλέον $80 δισεκ. για τα επόμενα 10 χρόνια έτσι ώστε να έχει τους πόρους να κυνηγήσει φορο-απατεώνες. Έτσι, υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση για έναν φόρο στα κέρδη κεφαλαίου –τα έσοδα από την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου σε τιμή μεγαλύτερη της αγοράς- για τα άτομα που κερδίζουν πάνω από $1 εκατ. το χρόνο.

Σε εκδήλωση των New York Times τον Φεβρουάριο, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι ο φόρος της μεγάλης περιουσίας έχει «πολλά προβήματα εφαρμογής», αν και είναι ανοιχτή στην ιδέα. Πρότεινε άλλους τρόπους φορολόγησης του μεγάλου πλούτου, όπως ένας φόρος κληρονομιάς, που θα είχε τα ίδια αποτελέσματα.

Documento Newsletter