Oι αμαρτωλές προσλήψεις του «πράσινου» Τσακοπιάκου

Δύο βρεφονηπιοκόμοι εργάζονταν στο προσωπικό γραφείο του ελεγχόμενου από τη Δικαιοσύνη συνδικαλιστή αντί να απασχολούνται στον παιδικό σταθμό των υπαλλήλων

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) και προσλήψεις που φέρονται να είχαν γίνει στον βρεφονηπιακό σταθμό του. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, βρεφονηπιοκόμοι εμφανίζονταν να έχουν προσληφθεί στον παιδικό σταθμό των υπαλλήλων του υπουργείου, ωστόσο δεν εργάστηκαν ποτέ εκεί, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, αλλά στο προσωπικό γραφείο του συνδικαλιστή Ιωάννη Τσακοπιάκου, όπως έχουν παραδεχτεί σε υπεύθυνες δηλώσεις τους.

Η υπόθεση συνδέεται με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφορικά με το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Ειδικότερα, η μία από τις δύο βρεφονηπιοκόμους εμφανίζεται να έχει εργαστεί στον βρεφονηπιακό σταθμό του ταμείου από τις 8 Ιουλίου 2007 μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου 2009. Αυτό βεβαίωνε με έγγραφό του στις 7 Ιουλίου 2011 ο διευθυντής του ταμείου Γιώργος Βλαντής.

Επικαλείται τις καταστάσεις προσωπικού

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα το Documento, η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν εργάστηκε ποτέ στον βρεφονηπιακό σταθμό την επίμαχη περίοδο. Πρόκειται για έγγραφο που απέστειλε τον Φεβρουάριο του 2019 η διευθύντρια του παιδικού σταθμού Ρούλα Στρατικοπούλου προς την τότε διευθύντρια του ΤΑΥΠΥΠΠΟ Αναστασία Κουτσή, επικαλούμενη τα αρχεία με τις καταστάσεις του προσωπικού.

«Για την… (σ.σ.: τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) βεβαιώνω ότι δεν εργάστηκε στον Β/Ν σταθμό την περίοδο 2007-2009. Για την τοποθέτησή της σε άλλη υπηρεσία, εγώ δεν ήμουν αρμόδια να το γνωρίζω» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Σε άλλο έγγραφο με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2011 που φέρει την υπογραφή του Γ. Βλαντή βεβαιωνόταν ότι ακόμη μία βρεφονηπιοκόμος είχε προσληφθεί στον ίδιο βρεφονηπιακό σταθμό «που λειτουργεί για τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, παρέχοντας μεταξύ άλλων υπηρεσίες βρεφονηπιοκόμου». Η πρόσληψη φερόταν να είχε γίνει στις 12 Ιανουαρίου 2007 και η συνεργασία διακόπηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2007. Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο με την ένδειξη «βεβαίωση προϋπηρεσίας», η «ως άνω εργαζόμενη πενθήμερο και για συνολικά 40 ώρες την εβδομάδα απολύθηκε λόγω έλλειψης πιστώσεων περαιτέρω απασχόλησης την 8.10.2007».

Εργάστηκε στο γραφείο του στη Νίκαια

Η συγκεκριμένη υπάλληλος σε υπεύθυνη δήλωσή της έχει άλλη άποψη για το πού απασχολήθηκε. Πιο αναλυτικά, η παιδαγωγός παραδέχεται μεν ότι την επίμαχη περίοδο προσλήφθηκε στον βρεφονηπιακό σταθμό του ταμείου, όμως δεν εργάστηκε εκεί αλλά σε γραφείο του Τσακοπιάκου στη Νίκαια.

«Κατόπιν εντολής της προϊσταμένης μου αρχής και δη του προέδρου κου Τσακοπιάκου απασχολήθηκα προσωρινά ως ο ίδιος διαβεβαίωσε σε γραφείο που διατηρούσε στη Νίκαια. Την 8.10.2007 απολύθηκα λόγω ελλείψεως πιστώσεων περαιτέρω απασχόλησής μου». Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2007 ο συνδικαλιστής επρόκειτο να κατέβει ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Πειραιά. Είχε αναφερθεί μάλιστα σε διάφορα ΜΜΕ της περιόδου εκείνης. Τελικά η υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε, ωστόσο ο ίδιος είχε προετοιμαστεί για την επικείμενη κάθοδό του στις εκλογές ανοίγοντας πολιτικό γραφείο.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εκτός από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών, διενεργείται και ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) από τη γενική διευθύντρια διοικητικής υποστήριξης του ΥΠΠΟΑ. Είναι άγνωστο εάν τα στοιχεία αυτά για τις προσλήψεις και την απασχόληση στο γραφείο του Τσακοπιάκου έχουν αποσταλεί στη Δικαιοσύνη από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Η προηγούμενη ηγεσία είχε ενημερωθεί από τον Μάιο του 2019 για τις δύο αυτές προσλήψεις και την απασχόληση στο γραφείο του Τσακοπιάκου. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει η σημερινή πολιτική ηγεσία.

Κακοδιαχείριση ετών και ποινικές διώξεις

Η έρευνα του ΓΛΚ είχε καταδείξει κακοδιαχείριση ετών από τις τότε διοικήσεις, ενώ εδώ και έναν χρόνο τα ευρήματά της έχουν διαβιβαστεί και στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν «πληρωμές για δαπάνες μη νόμιμες και εκτός σκοπού του ταμείου» ύψους 45,5 εκατ. ευρώ, καθώς και συνολικά 22 ευρήματα τα οποία σχετίζονταν μεταξύ άλλων με «αποδοχή εκ μέρους του ταμείου επιχορηγήσεων από την ΠΟΣΥΠΟ που αντίκεινται στον νόμο και στους σκοπούς του» κ.λπ. Οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει επίσης ότι από το 2005 έως το 2016 δαπανήθηκαν από το ΤΑΥΠΥΠΠΟ 2.859.019,54 ευρώ για κάλυψη εξόδων της ομοσπονδίας ΠΟΕ ΥΠΠΟ παντελώς άσχετων με τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. 

Ο Τσακοπιάκος περιλαμβάνεται επίσης στα 17 άτομα σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα: πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και εγκληματική οργάνωση! Η υπόθεση, που έχει πλέον ανατεθεί σε ανακριτή, αφορά πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα που φέρεται να χορήγησε το ΤΑΥΠΥΠΠΟ για τα οποία δεν υπήρχαν σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα –κατά την κατηγορία– να καρπώνονται τα χρήματα οι ποινικά ελεγχόμενοι. Σημειώνεται πως η υπόθεση αυτή αφορά 132 υποθέσεις δανείων και οικονομικών βοηθημάτων, συνολικού ύψους περίπου 300.000 ευρώ, που χορηγήθηκαν μόνο κατά την περίοδο 201214, καθώς ο έλεγχος δεν έχει (ακόμη) επεκταθεί σε όλη τη 15αετή περίοδο λειτουργίας του ταμείου.

Ετικέτες