Οι αλλαγές στο Champions League απομακρύνουν το ελληνικό όνειρο

Τα πάνω κάτω φέρνει η UEFA στο Champions League από την επόμενη τριετία 2018-2021. Ένα «τσουνάμι» αλλαγών, που σίγουρα δεν βολεύει τις ελληνικές ομάδες και ανεβάζει κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας σε ο,τι ΄χει να κάνει με την είσοδο τους στους «χρυσοφόρους» ομίλους της διοργάνωσης.

Αλλαγές σαρωτικές, που έχουν να κάνουν με τους προκριματικούς γύρους, με την φάση των ομίλων, ακόμα και με την ώρα έναρξης των παιχνιδιών!

Οι αλλαγές αυτές γίνονται επειδή η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θέλει να δώσει νέο ενδιαφέρον στη διοργάνωση, να προσελκύσει νέους χορηγούς, να δυναμώσει την διοργάνωση δίνοντας περισσότερα μπόνους στις δυνατές χώρες. Όμως σε βάθος χρόνου προσδοκά να σταματήσει τις όποιες φιλοδοξίες των ισχυρών κλαμπ της «γηραιάς» ηπείρου, που θέλουν μια ακόμα πιο δυνατή διοργάνωση όπου θα χωρίσει τους δυνατούς από τους αδύναμους. Δηλαδή δεν θέλουν «ένα Champions League δύο και τριών ταχυτήτων με αδύναμες ομάδες που δεν βοηθούν σε τίποτα» όπως λένε, τόσο στο εμπορικό κομμάτι όσο (κυρίως) στο οικονομικό αλλά και αγωνιστικό κομμάτι και διαρρέουν σκέψεις τους περί αποχώρησης τους για την δημιουργία μιας δικής τους κλειστής λίγκας των ισχυρών που θα προσδοκά σε περισσότερο ανταγωνισμό και –φυσικά- σε κέρδη…

Όπως και να έχει, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στους συλλόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA) o γενικός γραμματέας της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, στο τριήμερο συμβούλιο που διεξήχθη πρόσφατα στην Αθήνα, η πλέον σοβαρή αλλαγή είναι στα «εισιτήρια» του Champions League, όπου ευνοούνται ξεκάθαρα οι χώρες που βρίσκονται ψηλά στην βαθμολογία της UEFA.

Ετσι λοιπόν, θα δίνονται 16 (από 10) απευθείας εισιτήρια στις τέσσερις πρώτες χώρες στην βαθμολογία της UEFA. Δηλαδή, με βάση την φετινή βαθμολογία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία θα στέλνουν απευθείας στους ομίλους τις τέσσερις πρώτες ομάδες των εθνικών πρωταθλημάτων τους.

Από δύο απευθείας εισιτήρια θα παίρνουν οι χώρες που είναι στην 5η (Γαλλία) και 6η θέση (Πορτογαλία) της βαθμολογίας της UEFA.

Από ένα εισιτήριο θα παίρνουν τέσσερις χώρες, αυτές που θα βρίσκονται στις θέσεις 7 έως 10.

Απευθείας στους ομίλους θα μπαίνουν οι κάτοχοι του Champions League και του Europa League.

Συνολικά 26 απευθείας εισιτήρια. Και θα απομένουν μόλις 6 εισιτήρια για να συμπληρωθούν οι 32 ομάδες των ομίλων. Αυτά θα προκύπτουν από τα προκριματικά που θα γίνονται σε δύο ζώνες. Την ζώνη των πρωταθλητών που θα δίνει 4 εισιτήρια και τη ζώνη των μη πρωταθλητών που θα δίνει τα υπόλοιπα δύο εισιτήρια

Στην περίπτωση που ο κάτοχος του Champions League έχει εξασφαλίσει θέση στους ομίλους από το πρωτάθλημα της χώρας του, τότε το εισιτήριο δεν θα πηγαίνει στη χώρα του αλλά στον πρωταθλητή της χώρας που βρίσκεται στην 11η θέση στην βαθμολογία της UEFA.

Σε ο,τι έχει να κάνει με τον κάτοχο του Europa League, δεν θα ισχύσει κάτι ανάλογο αλλά αν αυτός πάρει το εισιτήριο από το εθνικό του πρωτάθλημα, τότε η θέση στους ομίλους θα πηγαίνει απευθείας στον τρίτο του πρωταθλήματος της 5ης χώρας στην βαθμολογία της UEFA (τώρα βρίσκεται η Γαλλία) .

Όπως γίνεται αντιληπτό ο δρόμος από πολύ δύσκολος για τις ελληνικές ομάδες γίνεται δύσβατος και γεμάτος παγίδες. Στην ουσία, σα να απομακρύνεται κι άλλο με βάση τα φετινά αγωνιστικά και οικονομικά δεδομένα τους, το όνειρο μιας θέσης στα εκατομμύρια της διοργάνωσης. Κι αν δεν επενδύσουν με πρόγραμμα, οργάνωση και όραμα για να φτιάξουν ομάδες ανταγωνιστικές για τα δεδομένα του Champions league, θα μείνουν να βλέπουν τη διοργάνωση από την τηλεόραση από τα τέλη Αυγούστου, σαπίζοντας στη μιζέρια… 

Ετικέτες