Οι «αιώνιοι» στην κόψη του ξυραφιού

Το σημερινό ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός διεξάγεται με τους δύο μονομάχους να βρίσκονται στα κάγκελα, εντός κι εκτός γηπέδου

Στη σκιά των βαρόνων της μπάλας που άλλοτε αλληλοσφάζονται για ψύλλου πήδημα και άλλοτε συμμαχούν σε γκρουπ για το καλό των ομάδων τους διεξάγεται το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα από την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Οι Big 4 διεκδικούν τον τίτλο, με περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες ο καθένας, και όλα δείχνουν ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί ίσως και στον τελευταίο αγώνα των πλέι οφ.

Σήμερα στο Φάληρο ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό (20.30, Cosmote Sport 1 HD) και με νίκη θα βρεθεί δύο βαθμούς πίσω από την κορυφή. Το ντέρμπι ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη, όταν οι «ερυθρόλευκοι» με επιστολή τους στην ΚΕΔ απαίτησαν διαιτητή ελίτ από τα έξι κορυφαία πρωταθλήματα. Και έκαναν αναφορά και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, όπου το αποτέλεσμα (1-1) κρίθηκε με ένα πέναλτι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Σε επίπεδο διοικήσεων οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος όχι μόνο δεν βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά συμπορεύονται σε αρκετά θέματα που απασχολούν τη διοργανώτρια αρχή και την ΕΠΟ. Η τελευταία κοινή γραμμή που είχαν ήταν στην υπόθεση του μη διεξαχθέντος αγώνα μεταξύ του Ατρόμητου και της ΑΕΚ. Στην εκδίκασή της οι «αιώνιοι αντίπαλοι» έκαναν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της γηπεδούχου ομάδας.

Ψάχνει νίκη σε ντέρμπι

Στο αγωνιστικό μέρος αυτός που καίγεται οπωσδήποτε για τη νίκη είναι ο Ολυμπιακός, αν θέλει να μειώσει κι άλλο την απόσταση του από την κορυφή, με δεδομένο μάλιστα ότι σε δύο αγωνιστικές από τώρα θα δοκιμαστεί ξανά στην OPAP Arena κόντρα στην ΑΕΚ, αυτήν τη φορά στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Σούπερ Λίγκας έχοντας στην πλάτη του το βαρύ 3-0 στο Κύπελλο.

Οι Πειραιώτες ψάχνουν στο αποψινό ματς την πρώτη νίκη τους τη φετινή σεζόν κόντρα στους τρεις άλλους μεγάλους (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), καθώς δεν έχουν κερδίσει ούτε ένα από τα πέντε παιχνίδια απέναντί τους μέχρι τώρα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Μετρούν δύο ήττες και τρεις ισοπαλίες. Αν θέλουν λοιπόν να παλέψουν μέχρι τέλους για τον τίτλο, τότε το σημερινό παιχνίδι είναι μονόδρομος, αλλιώς πέρα από τις βαθμολογικές απώλειες θα προκληθούν νέοι τριγμοί στο εσωτερικό της ομάδας ενόψει πλέι οφ. Και μην ξεχνάμε ότι ο Μίτσελ βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των οπαδών, που μετά την ήττα από την ΑΕΚ στο Κύπελλο του έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα να φύγει μόνος του, αλλιώς…

Απώλεσε 13 βαθμούς

Ο Παναθηναϊκός στον πρώτο γύρο πήγαινε τρένο και στα 13 ματς είχε απολογισμό 12 νίκες και μόλις μία ισοπαλία (με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο). Στον δεύτερο γύρο… πάτησε το κουμπί της αυτοκαταστροφής και μέχρι τώρα απώλεσε 13 βαθμούς. Παρ’ όλα αυτά παραμένει στην κορυφή με 54 βαθμούς και τον ακολουθεί η ΑΕΚ με 50, έχοντας ωστόσο ένα ματς λιγότερο, αυτό με τον Ατρόμητο.

Οι «πράσινοι» του Ιβάν Γιαβά

νοβιτς συνήλθαν μετά την τριάρα από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και επέστρεψαν στις εμφανίσεις του πρώτου γύρου. Ειδικά την περασμένη αγωνιστική με αντίπαλο τον Βόλο ο Παναθηναϊκός είχε όλα τα στοιχεία στο παιχνίδι του που τον έκαναν άτρωτο στο πρώτο μισό της κανονικής περιόδου. Ηταν συμπαγής αμυντικά και παραγωγικός στην επίθεση.

Η απόκτηση του Ντανιέλ Μαντσίνι δυνάμωσε τα άκρα της ομάδας, που είναι και το δυνατό της όπλο. Ο εκ των πρωταγωνιστών στον πρώτο γύρο Σεμπάστιαν Παλάσιος, που ήταν άσφαιρος στη μεγαλύτερη διάρκεια του δεύτερου γύρου, είναι και πάλι σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και ο Γιοβάνοβιτς ελπίζει σε καλύτερες ημέρες.

Οι «πράσινοι» κρατάνε την τύχη στα χέρια τους και εφόσον δεν ηττηθούν στο «Γ. Καραϊσκάκης» πιθανότατα θα μπουν με βαθμολογικό αβαντάζ στα πλέι οφ.