Οι αγώνες των πολιτών, το ΣτΕ και οι αποκαλύψεις για το ξενοδοχείο έσωσαν την Ακρόπολη

Οι αγώνες των πολιτών, το ΣτΕ και οι αποκαλύψεις για το ξενοδοχείο έσωσαν την Ακρόπολη

Να σεβαστεί το βροντερό «όχι» του ΣτΕ στην ανέγερση ξενοδοχείου τέρατος στη σκιά της Ακρόπολης αποφάσισε η κυβέρνηση, στον απόηχο των πρόσφατων αποκαλύψεων του Documento αλλά και των πολύχρονων αγώνων πολιτών και οργανώσεων για την προστασία του σημαντικότερου μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Την Πέμπτη 7 Μαΐου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εισηγήθηκε προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) να μειωθεί στα 21 μέτρα το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη.

Η κυβέρνηση φαίνεται να οπισθοχωρεί και να σέβεται τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που έβαλαν φρένο στα σχέδια των επιχειρηματιών που θέλησαν με τα ξενοδοχεία τους να «κρύψουν» την Ακρόπολη.

Δείτε επίσης: Βροντερό «όχι» του ΣτΕ στα ξενοδοχεία που θα κρύψουν την Ακρόπολη

Οι εν λόγω αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, που χαρακτηρίστηκαν «εμβληματικές», ήρθαν να καλύψουν την ανικανότητα της Πολιτείας να προστατεύσει αποτελεσματικά το σπουδαιότερο μνημείο της κλασικής αρχαιότητας και Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ΣτΕ όριζε ως τελικό ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των νέων οικοδομών τα 21 μέτρα.

Η ολομέλεια του ΣτΕ απέτρεψε με αυτόν τον τρόπο προσωρινά την «ανέγερση πολυώροφων κτιρίων (άνω των 17.50μ.) κοντά στην Ακρόπολη, τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, προκειμένου η Διοίκηση να επανεξετάσει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και στη συνέχεια να θεσπίσει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης για την προστασία της».

Το εννιαώροφο ξενοδοχείο, ο Άδωνις και η εταιρεία πελάτης του Γεραπετρίτη

Με τις αποφάσεις αυτές μπήκε ουσιαστικά τέλος στο υπό ανέγερση εννιαόροφο ξενοδοχείο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4 για το οποίο έγινε πολύς ντόρος πρόσφατα με την υπαγωγή του στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και την ενίσχυσή του με 3.370.000 εκατ. ευρώ (με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής).

Την τελική έγκριση για υπαγωγή της εταιρείας στο καθεστώς ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται για το ξενοδοχείο, όπως έγραψε το Documento που επιθυμεί διακαώς να σηκώσει στη σκιά του Ιερού Βράχου τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως κυβερνήσεων εταιρεία τα συμφέροντα της οποίας είχε υπερασπιστεί ως δικηγόρος ενώπιον του ΣτΕ ο νυν υπουργός Επικρατείας, νούμερο δύο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Θυμίζουμε πως η υπαγωγή του στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο έγινε τη στιγμή που υπήρχε ξεκάθαρη απόφαση του ΣτΕ, με πρόεδρο μάλιστα τότε τη νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ακύρωνε την οικοδομική άδεια. Η ανέγερση του εννιαώροφου ξενοδοχείου είχε εγκριθεί τον Οκτώβριο του 2018 επί υπουργίας Μυρσίνης Ζορμπά. Μετά τις ηχηρές αντιδράσεις η άδεια ανακλήθηκε τον Μάιο του 2019 από το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως σημειωνόταν, δεν είχε προηγηθεί απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θα καθορίζονταν ειδικοί όροι δόμησης, ενώ το πανύψηλο ξενοδοχείο (31,70 μ.) δεν θα εντασσόταν αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον και θα προκαλούσε «οπτική όχληση στα μνημεία», ενώ έπρεπε να «διενεργηθεί εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα» καθώς στο οικόπεδο είχαν βρεθεί αρχαία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναμένεται να διαμορφωθεί άμεσα σχέδιο Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαιτούμενη γνωμοδότησή του και στη συνέχεια θα αποσταλεί για υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τελικός στόχος να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Διευκρινίζεται επίσης ότι το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτίρια.

Στις πρόσφατες αποφάσεις του το ΣτΕ ήταν κατηγορηματικό και ως προς τα επιχειρήματα περί παραβίασης των αρχών της ισότητας. «Κρίθηκε ότι δεν υπάρχει παράβαση των αρχών της ισότητας και της προστατευομένης εμπιστοσύνης εκ του ότι η Διοίκηση επέτρεψε σε άλλες περιπτώσεις την ανέγερση υψηλών κτιρίων στην περιοχή κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ΓΟΚ 1985 και του ΝΟΚ, διότι δεν νοείται ισότητα στην παρανομία και, συνεπώς, ακόμη και αν η Διοίκηση κακώς εφήρμοσε τον νόμο σε άλλες περιπτώσεις, δεν υποχρεούται η ίδια ούτε τα Δικαστήρια να τον εφαρμόσουν κακώς και στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρέπει να “κοπούν” δυο όροφοι απ’το ξενοδοχείο που έχει ανεγερθεί και λειτουργεί κανονικά στην περιοχή της Ακρόπολης (επί της οδού Φαλήρου).

ΕΛΛΕΤ: Μια ιστορική μέρα για την Αθήνα και την οριστική προστασία του Μνημείου της Ακρόπολης

Έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στις αποφάσεις του ΣτΕ χαρακτηρίζει την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος η Ελληνική Εταιρεία περιβάλλοντος και Πολιτισμού που πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια στον αγώνα προστασίας της Ακρόπολης.

Δείτε επίσης: ΕΛΛΕΤ: Το ΣτΕ δείχνει το δρόμο για την οριστική προστασία της Ακρόπολης

«Η σημαντική αυτή απόφαση αποτελεί έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στις αποφάσεις του ΣτΕ, που ορίζουν στην περιοχή Μακρυγιάννη, ανώτατο ύψος 21 μέτρα: Οι αποφάσεις 705 και 706/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ ορίζουν ρητά, με αφορμή το επίδικο ακίνητο της οδού Μισαραλιώτου, ότι το ύψος των κτιρίων στην περιοχή του Μακρυγιάννη, όπου ισχύει και εφαρμόζεται το Π.Δ. του 1955 και όχι ο ΝΟΚ του 2012, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τα 21 μέτρα. Επομένως, καθορίζεται για την περιοχή αυτή ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων τα 21 μέτρα», αναφέρει συγκεκριμένα.

Η ΕΛΛΕΤ θεωρεί επίσης απαραίτητο για την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου και με βάση τους 3 άξονες –χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης και κάλυψη– να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

  • ως προς τις χρήσεις γης, η χρήση πολεοδομικό κέντρο να παραμείνει μόνο στα Ο.Τ. με πρόσωπο επί της Συγγρού. Για όλη την υπόλοιπη περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι επιθυμητή χρήση η γενική κατοικία. (= απαγορεύονται ξενοδοχεία πάνω από 100 κλίνες, αν και με το νέο διάταγμα των χρήσεων γης πδ.59/2018 έχουν γίνει 150 κλίνες)
  • ως προς τους συντελεστές δόμησης να οριστεί σ.δ. στην περιοχή ο μέσος σ.δ. που προβλέπεται από το ΓΠΣ της Αθήνας, δηλαδή 2,5 έναντι 3,6 που ισχύει σήμερα.
  • ως προς την κάλυψη, να μην επιτραπεί αύξηση της κάλυψης από 60% που ισχύει κατά ΝΟΚ, σε 70%. Αυτό θα συνιστούσε επιδείνωση των όρων δόμησης της περιοχής, η οποία δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή.

«Θεωρούμε τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης, θέμα εθνικής και μάλιστα διεθνούς σημασίας. Η προστασία του πρέπει να είναι άμεση, ουσιαστική και οριστική, δυναμώνοντας έτσι τον δίκαιο αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα», δήλωσε σχετικά η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, κα Λυδία Καρρά.

Ετικέτες

Documento Newsletter