Ομολογία συγκάλυψης του κυκλώματος οι πειθαρχικές αντί για εισαγγελικές έρευνες
Η διοίκηση της ΑΑ∆Ε γνωρίζει πολύ καλά ότι στους κόλπους των ελεγκτικών µηχανισµών λειτουργεί κύκλωµα επίορκων στελεχών της, αλλά αντί να ερευνήσει τη µαφία µε όλα τα µέσα που διαθέτουν οι αρχές, υποβαθµίζει την ουσιαστική έρευνα σε πειθαρχικούς ελέγχους. ∆εν πρόκειται για δηµοσιογραφικό συµπέρασµα, αλλά για παραδοχή της ίδιας της ∆ιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑ∆Ε.
Το Documento έχει στη διάθεσή του δεκάδες καταγγελίες που έχουν σταλεί στις υπηρεσίες της ΑΑ∆Ε και αφορούν εφοριακούς και στελέχη της αρχής που εκβίασαν πολίτες ή που χρηµατίστηκαν για να καλύψουν υποθέσεις. Σε πολλές από αυτές τις επιστολές – καταγγελίες οι «πρωταγωνιστές» είναι τα ίδια πρόσωπα που περιγράφονται ως µέλη εγκληµατικής οργάνωσης. Η ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων αντιµετωπίζει απ’ ό,τι φαίνεται αυτές τις καταγγελίες σαν να αφορούν µεµονωµένα περιστατικά και όχι κύκλωµα. Στη συνέχεια σε κάποιες των περιπτώσεων κινεί τις πειθαρχικές διαδικασίες. Στο στάδιο της έρευνας όµως αφήνει απέξω τον εισαγγελέα. Ετσι δεν χρησιµοποιούνται νόµιµα µέσα, όπως οι συνακροάσεις ή οι κατ’ οίκον έρευνες και το άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών, για να εντοπιστούν το κύκλωµα και η δράση του. Η συνέχεια είναι αυτή που υποψιάζεται κάποιος. Πέφτουν στα µαλακά και φροντίζουν να γίνονται πιο προσεκτικοί στο µέλλον.
Διαβάστε επίσης
«Μαφία» ΑΑΔΕ: Ιδού το έγγραφο που διαψεύδετε κ. Μαρινάκη
Στοχοποίηση Documento: Ομολογία Μαρινάκη για επικοινωνία ΑΑΔΕ – Μαξίμου
Το Documento µε επανειληµµένα δηµοσιεύµατα αποκάλυψε ότι ένα µαφιόζικο κύκλωµα στην ΑΑ∆Ε κατασκευάζει ανώνυµες επιστολές εναντίον επιχειρηµατιών και στη συνέχεια µε αυτές ως πρόσχηµα ενεργοποιεί ελέγχους εναντίον τους για να τους εκβιάζει. Η έρευνα ωστόσο αποκάλυψε επίσης ότι το κύκλωµα αυτό έχει καταγγελθεί µε χιλιάδες επιστολές στις υπηρεσίες της ΑΑ∆Ε. Η δράση του είναι γνωστή και τα πρόσωπα ακόµη περισσότερο.
Στις 12 ∆εκεµβρίου απευθυνθήκαµε µε επιστολή στον διοικητή της ΑΑ∆Ε Γιώργο Πιτσιλή και στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων µε το απλό ερώτηµα αν έχουν ελεγχθεί οι εκατοντάδες επώνυµες και ανώνυµες επιστολές που φτάνουν στην αρχή και αφορούν εγκληµατικές ενέργειες, εκβιασµούς και χρηµατισµούς από στελέχη της και ποια είναι η έκβαση των ερευνών. Το πρωί της 15ης ∆εκεµβρίου λάβαµε απάντηση. Πρόκειται για µια γενική στατιστική απάντηση, που ωστόσο πίσω από τις γραµµές είναι αποκαλυπτική. Καταρχήν φαίνεται ότι την τελευταία πενταετία υπάρχουν χιλιάδες επιστολές, άρα µπορεί να πει κάποιος ότι το πλαίσιο λειτουργίας των επίορκων είναι γνωστό ακόµη και αν δεν µπορούν να στοιχειοθετηθούν τα εγκλήµατα.
Μεταξύ τους χωρίς εισαγγελέα
Οπως αναφέρεται στην απάντηση, στην ΑΑ∆Ε «έχουν περιέλθει συνολικά 1.343 καταγγελίες, πληροφοριακά δελτία στις οποίες περιλαµβάνονται και οι ανώνυµες καταγγελίες, τα δηµοσιεύµατα, οι υπηρεσιακές αναφορές κ.λπ., από τις οποίες έχει αξιολογηθεί και τεκµηριωθεί αρµοδίως ποσοστό 98% δηλαδή 1.303 καταγγελίες… στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑ∆Ε υπάγονταν συνολικά 347 υποθέσεις καταγγελιών. Καταγγελίες που διαπιστώνεται ότι είναι αόριστες και για τις οποίες δεν µπορεί να τεκµηριωθεί δυνατότητα ελέγχου και αξιοποίησής τους, αρχειοθετούνται για το ενδεχόµενο µελλοντικά να συσχετισθούν ή να συµπληρωθούν µε νεότερα στοιχεία. Για το ίδιο χρονικό διάστηµα από τις αρµόδιες υπηρεσίες της ∆ιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν εκδοθεί συνολικά 384 εντολές ελέγχου και έχουν παραδοθεί 466 πορισµατικές εκθέσεις… Από αυτές τις εντολές ελέγχου, οι 170 προήλθαν από καταγγελίες, από τις οποίες οι 82 ήταν ανώνυµες. Γι’ αυτές τις ανώνυµες καταγγελίες έχουν εκδοθεί ισάριθµες εντολές ελέγχου και έχουν συνταχθεί 82 πορισµατικές εκθέσεις, µε τις οποίες έχουν προταθεί για παραποµπή στο πειθαρχικό Συµβούλιο 41 υπάλληλοι. Το δε ποσό που έχει καταλογιστεί σε υπαλλήλους µε βάση τις καταλογιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί σε βάρος τους από το σύνολο των υποθέσεων, ανέρχεται συνολικά σε 27.449.027,17 ευρώ».
Αν και το πρώτο που φαντάζει εντυπωσιακό είναι το ποσό των 27,5 εκατ. ευρώ που µπορεί να εισπράξει το δηµόσιο (µέσω δικαστικών ατραπών), το θέµα είναι φυσικά άλλο. Με τι µέσα γίνεται αυτός ο έλεγχος και εντοπίζεται η παρανοµία; Με µια απλή πειθαρχική διαδικασία. ∆ηλαδή καλούνται οι καταγγελλόµενοι, καταθέτουν κάποιοι µάρτυρες και επανελέγχονται κάποιες υποθέσεις για να διαπιστωθεί αν έκαναν πραγµατικό έλεγχο σε φορολογούµενους ή τους κάλυψαν. Ακόµη και αν υποθέσουµε ότι η πειθαρχική διαδικασία δεν πετά στο καλάθι των αχρήστων υποθέσεις που θέλει να εξαφανιστούν µε τον χαρακτηρισµό ότι είναι αβάσιµες, µπαίνει το ερώτηµα πώς ελέγχεται αν έχουν χρηµατιστεί αυτοί που κατονοµάζονται στις καταγγελίες; Πώς ελέγχεται αν πρόσωπα που καταγγέλλονται κατ’ επανάληψη αποτελούν εγκληµατική οµάδα που σχεδιάζει εξόντωση επιχειρηµατιών; Με τα πειθαρχικά µέσα δεν µπορεί να ελεγχθεί. Ετσι αυτές οι καταγγελίες, αντί να ενοποιηθούν και να αποσταλούν στον εισαγγελέα για ποινική έρευνα, µετονοµάζονται σε άκαρπη πειθαρχική έρευνα.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι ενώ πολλές καταγγελίες είναι σοβαρές και µπορούν να στοιχειοθετηθούν από εισαγγελική έρευνα, η ΑΑ∆Ε µετατρέπει την υπόθεση σε εσωτερική πειθαρχική διαδικασία αντί να τη στείλει στον εισαγγελέα. Με αυτό το κόλπο το «αδιευκρίνιστο» (για να θυµηθούµε τον γνωστό χαρακτηρισµό) βαφτίζεται αβάσιµο.
Η τακτική αυτή δεν συνιστά αµέλεια αλλά µεθόδευση συγκάλυψης, που αποτελεί και ποινικό αδίκηµα. ∆εν µπορεί µια πειθαρχική διαδικασία κατά την οποία εξετάζονται ποινικά αδικήµατα, πολλά από τα οποία διώκονται αυτεπάγγελτα, να αποκρύπτεται από τον εισαγγελέα.
Ακόµη και στην περίπτωση που µετά τις πειθαρχικές διώξεις ο φάκελος στέλνεται στην εισαγγελία είναι δώρο άδωρο. Γιατί η υπόθεση πλέον είναι γνωστή στους εµπλεκόµενους και η εισαγγελική έρευνα δεν µπορεί να προχωρήσει σε παγίδευση τηλεφώνων του κυκλώµατος, κατ’ οίκον έρευνες ή άλλες ανακριτικές πράξεις εξέτασης στοιχείων (τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές).
Η πειθαρχική έρευνα πρακτικά είναι ο τρόπος για να ρυθµίζεται το εγκληµατικό σύστηµα, να προστατεύεται και να µην οδηγείται στη ∆ικαιοσύνη.
Τα ίδια και στο πόθεν έσχες
Στην απάντησή της στο Documento η ΑΑ∆Ε σηµειώνει επίσης ότι «σε υποθέσεις που αφορούν το Πόθεν Εσχες Υπαλλήλων, έχουν παραδοθεί 446 πορισµατικές εκθέσεις… Εως σήµερα οι καταλογισµοί που έχουν προταθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο από την αρµόδια υπηρεσία της ΑΑ∆Ε ανέρχονται σε συνολικά 2.765.149,65 ευρώ. Τέλος από διαχειριστικούς και λοιπούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε υπαλλήλους έχει καταλογισθεί συνολικά για το 2021 το ποσό 2.044.547,20 ευρώ και για το 2022 το ποσό των 2.075.277,53 ευρώ». Η ουσία και πάλι δεν βρίσκεται στα νούµερα αλλά σε µια διατύπωση που λέει: «σε περίπτωση που από τη διαδικασία διαπιστωθεί η ύπαρξη ευρηµάτων, αυτά αποστέλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο µε πρόταση για καταλογισµό καθώς και στην αρµόδια Εισαγγελική Αρχή». Πάλι ο εισαγγελέας θα πάρει στα χέρια του την υπόθεση αν υπάρχουν αυτά που θα χαρακτηριστούν «ευρήµατα», αλλά θα λείπει το ουσιαστικό κοµµάτι της έρευνας που θα οδηγεί στα πραγµατικά ευρήµατα.
Ας πάρουµε ένα υπαρκτό παράδειγµα. Εφοριακός καταγγέλλεται ότι κρύβει περιουσιακά στοιχεία, µαύρο χρήµα, σε θυρίδα συγγενικού του προσώπου. Αν αυτή η καταγγελία εξεταστεί από τα εσωτερικά πειθαρχικά όργανα, τότε µπορεί να αρχειοθετηθεί µε το επιχείρηµα ότι είναι αόριστη γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία. Αν όµως η καταγγελία πάει από την ΑΑ∆Ε στον εισαγγελέα, τότε µπορεί να δοθεί εντολή να ανοίξει η θυρίδα του συγγενικού προσώπου µε βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν.
Η σαλαµοποίηση του κυκλώµατος
Ας πάµε όµως σε µια άλλη σοβαρή υπόθεση. Στις 14 Ιουλίου 2022 στο υπουργείο Οικονοµικών και στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑ∆Ε πήγε σοβαρή καταγγελία που αφορούσε την υποδιευθύντρια Τ.Μ. µεγάλης ∆ΟΥ της Αθήνας, τον επόπτη ∆.Μ. και την ελέγκτρια Ε.Σ. Ο καταγγέλλων ανέφερε περιστατικά χρηµατισµού αυτής της φερόµενης εγκληµατικής οµάδας. Οπως δηλώνει, βρισκόταν υπό φορολογικό έλεγχο για χρόνια και η οµάδα του αποσπούσε χρήµατα για να παραβλέψει φορολογικές παραβάσεις που δήθεν εντόπιζε. Γράφει στην επιστολή:
«Ρώτησα στην πιάτσα διάφορους καταστηµατάρχες που τους έχουν δαγκώσει µε άλλους τρόπους. Εκτός από εικοσαχίλιαρα ή δεκαχίλιαρα, ανάλογα µε την περίπτωση, για την παραγραφή των ετών (βλέπετε ο ∆.Μ και η Τ.Μ χρέωναν πάρα πολλές υποθέσεις στην Ε.Σ… πού να προλάβει το κορίτσι να τις κάνει, άρα λογικά παραγράφονταν) κυκλοφορούσε το ζευγάρι παριστάνοντας ο ∆.Μ. τον διευθυντή της ∆ΟΥ και η Ε.Σ. την υποδιευθύντρια. Τις βόλτες τους στα µαγαζιά τις έκαναν και τις κάνουν για να ψωνίζουν διάφορα πράγµατα χωρίς φυσικά να πληρώνουν. Η Ε.Σ. µάλιστα ψωνίζει “χονδρικά” είδη ρουχισµού (σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες) για τα ενοικιαζόµενα δωµάτια που έχει στην Κρήτη. Πάρτι κάνουν και µε τις επιστροφές ΦΠΑ που επίτηδες καθυστερούσαν».
Από τον Ιούλιο του 2022 η υπόθεση αυτή αντιµετωπίζεται πειθαρχικά και µόνο, ενώ αφορά σοβαρά ποινικά αδικήµατα. Στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν κληθεί διάφοροι για να καταθέσουν, µε αναµενόµενο αποτέλεσµα να µην προκύψει κάτι. Αν η υπόθεση ως ποινική διαβιβαζόταν στον εισαγγελέα για έρευνα µε όλα τα ανακριτικά µέσα, τότε ίσως να υπήρχαν ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία.
∆ύο πρόσωπα που εµπλέκονται στη στηµένη φορολογική έρευνα εναντίον του Documento, µέσω ανώνυµης επιστολής, κατονοµάζονται σε πολλές καταγγελίες και περιγράφονται ως µέλη εγκληµατικής οµάδας. Για το κύκλωµα κατονοµάζονται λογιστικά γραφεία, συνεργοί, µέθοδοι αλλά και συνοµιλίες. Αντί αυτές οι υποθέσεις να ενοποιηθούν και να οδηγηθούν για έρευνα στον εισαγγελέα, αντιµετωπίζονται µεµονωµένα ως ανυπόστατες καταγγελίες.
Η εγκληµατική οµάδα της Νέας Ιωνίας
Τον Ιούνιο του 2022 αντίστοιχη καταγγελία µε λεπτοµέρειες έφτασε στο γραφείο του διοικητή της ΑΑ∆Ε Γ. Πιτσιλή, στο υπουργείο Οικονοµικών και στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Σε αυτήν κατονοµάζονται τα στελέχη Ν.Π., Β.Γ. και η Μ.Μ. (αποκαλείται ταµίας) ως κύκλωµα που σχετίζεται µε την εφορία Νέας Ιωνίας. Γράφει ο καταγγέλλων: «είµαι λογιστής και βαρέθηκα όπως πολλοί άλλοι να δουλεύουµε για τη συµµορία της ∆ΟΥ Νέας Ιωνίας. ∆εν τελειώνουµε καµιά υπόθεση ελέγχου και δεν παίρνει ο πελάτης καµιά ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ αν δεν λαδώσουµε και µάλιστα ακριβά». «Θα ξέρετε βέβαια ποιους πληρώνουµε» γράφει µε νόηµα ο καταγγέλλων, για να καταλήξει: «µέχρι που λένε ότι δεν φοβούνται κανέναν γιατί τους έχουν όλους στο χέρι, το ΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟ τον ΠΙΤΣΙΛΗ όσο για τον ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ… εδώ γελάµε… τον έχουν φίλο κολλητό κουµπάρο συγγενή και κάνει ό,τι του λένε… και τώρα θα τους ανεβάσει παραπάνω».
Και µόνο η αναφορά σε θεσµικά πρόσωπα τα οποία επικαλούνται οι φερόµενοι ως επίορκοι θα έπρεπε να οδηγήσει την υπόθεση στον εισαγγελέα ώστε να µην υπάρχουν υποψίες. Χαρακτηρίστηκε ωστόσο «πειθαρχική διερεύνηση». Αφού στην πειθαρχική διερεύνηση δεν ανοίγουν λογαριασµοί για να βρεθεί η αλήθεια, είναι λογικό να βρεθούν όλοι αθώοι.
Το είδος των εγκληµάτων µε τα οποία σχετίζεται η εγκληµατική οµάδα δεν αφορά µόνο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ. Είναι λοιπόν ευκαιρία για να επέµβει ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, όπως έγινε µε το δυστύχηµα στα Τέµπη, το οποίο ήταν αόρατο για τις ελληνικές αρχές.