Οι 8 ημέρες που άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ – Η ευκαιρία της Χάρις και τα νέα δεδομένα

Οι 8 ημέρες που άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ – Η ευκαιρία της Χάρις και τα νέα δεδομένα

Μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες, ανατράπηκαν όλα όσα γνωρίζαμε για το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ. Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν υπό το βάρος αυξανόμενων πιέσεων και όντας αντιμέτωπος με ολοένα ευρύτερη αμφισβήτηση πήρε την απόφαση να αποσυρθεί, ενώ πλέον τα φώτα στρέφονται στο δεξί του χέρι, την Κάμαλα Χάρις.

Για μήνες, οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν, χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό, τη διαδικασία που οδηγούσε σχεδόν αναπόφευκτα στην επανάληψη του ματς του 2020 ανάμεσα στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, 78 ετών, και τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, 81 ετών.

Μόνο οι δικαστικές περιπέτειες του κ. Τραμπ έμοιαζαν να αναστατώνουν στην εκστρατεία. Αντιμέτωπος με τέσσερις διώξεις, ήταν, προς μεγάλη αγανάκτησή του, αναγκασμένος να μοιράζει τις μέρες του ανάμεσα στις δικαστικές αίθουσες και στις προεκλογικές εμφανίσεις, προτού γραφτεί στην ιστορία ως ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε σε ποινική δίκη.

Κατόπιν, τη 13η Ιουλίου, τα πράγματα πήραν εντελώς άλλη τροπή.

Η απόπειρα κατά Τραμπ

Σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Πενσιλβάνια, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχίσει την ομιλία του, με το εμβληματικό κόκκινο καπελάκι του στο κεφάλι.

Ξαφνικά, ακούγονται πυροβολισμοί. Μορφάζοντας, έφερε το χέρι στο αυτί του και έπεσε, κρύφτηκε πίσω από το βήμα, με φόντο κραυγές αγωνίας, καθώς πράκτορες της Secret Service ορμούσαν πάνω του για τον προστατεύσουν με τα σώματά τους, για να τον μεταφέρουν σε ασφαλή τοποθεσία, όχι προτού ο υποψήφιος απευθυνθεί στους οπαδούς του με τη γροθιά υψωμένη και το πρόσωπο ματωμένο κραυγάζοντας «Fight!».

Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Η Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές σε σχέση με τον Τζο Μπάιντεν

Εκείνη την ημέρα, ο πρώην πρόεδρος γλίτωσε με τραύμα στο αυτί από τα πυρά ενός 20χρονου Αμερικανού, το κίνητρο του οποίου παραμένει ως τώρα άγνωστο.

Ο Τράμπ, απέκτησε αύρα ανθρώπου που σώθηκε ως εκ θαύματος, ενώ ο πυρετός των οπαδών του διπλασιάστηκε.

Η αποχώρηση Τζο Μπάιντεν

Για τους Δημοκρατικούς, που κυριαρχούνταν από την ανησυχία, η απόπειρα έμοιαζε σαν η χαριστική βολή: ήταν το τέλος της προσπάθειάς τους να κρατήσουν την προεδρία—ή ήταν ακόμα δυνατό να κερδίσουν τον Ρεπουμπλικάνο την 5η Νοεμβρίου;

Είχαν ήδη πτοημένο ηθικό, μετά την καταστροφική επίδοση του Τζο Μπάιντεν την 27η Ιουνίου, στην πρώτη τηλεμαχία του με τον αντίπαλό του. Εκείνο το βράδυ έμοιαζε εύθραυστος, με το βλέμμα στο κενό, με τη φωνή αδύναμη και βραχνή, να αδυνατεί να εκφράσει στρωτά τη σκέψη του.

Έκτοτε, τα ερωτήματα για την πνευματική του οξύτητα, που εγείρονταν από τα ΜΜΕ, κυριαρχούσαν στον δημόσιο διάλογο.

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, με αέρα θριαμβευτή, ονόμαζε τη 15η Ιουλίου τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του και κατόπιν γινόταν και τυπικά ο υποψήφιος της παράταξής του τρεις ημέρες αργότερα, στο κλείσιμο του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, ο Τζο Μπάιντεν έδινε μάχες χαρακωμάτων, προσπαθούσε να αποκρούσει τα βέλη εξ οικείων.

Κατόπιν, την 17η Ιουλίου, η είδηση πως η εξέταση στην οποία υποβλήθηκε για τον νέο κορονοϊό επέστρεψε θετική κι ο πρόεδρος-υποψήφιος είχε συμπτώματα της COVID-19. Ο κ. Μπάιντεν ανέστειλε την εκστρατεία του, τέθηκε σε απομόνωση στο εξοχικό του πλάι στη θάλασσα, στην πολιτεία Ντέλαγουερ. Τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο τον πανικό στο κόμμα του.

Δείτε επίσης: Τζο Μπάιντεν: Πότε άλλαξε γνώμη για την υποψηφιότητά του

Ενώ αρχικά τις απηύθυναν σχετικά άγνωστα στελέχη της παράταξης, ολοένα πιο βαριά ονόματα ενστερνίστηκαν σταδιακά τις εκκλήσεις να αποσυρθεί: ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, άλλοι ηγέτες των Δημοκρατικών που κινούνταν παρασκηνιακά, στους διαδρόμους, σύμφωνα με τον Τύπο.

Δημόσια, ο πρόεδρος συνέχιζε να αντιστέκεται. Το είπε, το ξαναείπε: παρέμενε στην κούρσα κι είχε σκοπό να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως κατ’ ιδίαν, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές αμερικανικών ΜΜΕ, δεν έκρυβε την πίκρα του, διότι τον εγκατέλειψαν βασικοί σύμμαχοί του, ενώ θεωρούσε πως αυτός ήταν ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει και να κερδίσει τον κ. Τραμπ, αυτός που υποσχόταν το 2020 για αγωνιστεί για την «ψυχή της Αμερικής».

Το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ίδιος και η οικογένειά του, κλειδαμπαρωμένη στο Ρεχόμποθ Μπιτς, το σκέφτονταν.

Η είδηση που ανέμεναν αρκετοί και φοβούνταν ορισμένοι ανακοινώθηκε το απόγευμα μέσω X.

Διαβάστε επίσης: Ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ: Αποσύρθηκε από την προεκλογική κούρσα ο Τζο Μπάιντεν – Δίνει το χρίσμα στην Καμάλα Χάρις

Με επιστολή που δημοσιοποίησε, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως, υποχωρώντας στις πιέσεις, εγκατέλειψε, προς το «συμφέρον του κόμματος και της χώρας», οδηγώντας την εκστρατεία σε αχαρτογράφητα νερά.

Η ευκαιρία της Χάρις και τα νέα δεδομένα

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει ακόμη ορίσει επίσημα τον υποψήφιό του, με το συνέδριο να έχει οριστεί για τις 19 έως τις 22 Αυγούστου στο Σικάγο. Με την αποχώρησή του, οι αντιπρόσωποι του Μπάιντεν γίνονται «μη δεσμευμένοι», αφήνοντάς τους ανοιχτούς να υποστηρίξουν άλλους υποψηφίους. Αυτό ρίχνει το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών σε περιπέτειες.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι μέρος του δισταγμού του Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία του προήλθε από την πεποίθηση ότι η Χάρις, η πιο προφανής επιλογή για την προεδρία, δεν θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ. Αλλά ο Μπάιντεν έδωσε την υποστήριξή του στη Χάρις αμέσως μετά την ανακοίνωσή του την Κυριακή, αφού την αποκάλεσε στην επιστολή του «εξαιρετική συνεργάτιδα σε όλη αυτή τη δουλειά».

Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της κυρίας Χάρις χθες, σε χωριστή ανακοίνωσή του, μετά τη δημοσιοποίηση της εκρηκτικής επιστολής του με την οποία ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την προσπάθεια. Τον ακολούθησαν, σχεδόν αμέσως, η ισχυρή ομάδα των αφροαμερικανών βουλευτών, αρκετοί δωρητές-κλειδιά, κοινοβουλευτικοί και super PACs («ομάδες πολιτικής δράσης»), ανάμεσά τους οι Priorities USA και Unite the Country.

«Θέλω να προσφέρω την πλήρη στήριξη και έγκρισή μου στην Κάμαλα ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί — είναι καιρός να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν μέσω X χθες.

Πλην όμως υπάρχουν άφθονες αμφιβολίες στο Δημοκρατικό κόμμα για το εάν και κατά πόσον η Κάμαλα Χάρις μπορεί να κερδίσει τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Κάποια στελέχη της παράταξης εισηγούνται να οργανωθεί μίνι-διαδικασία για την επιλογή της ισχυρότερης υποψηφιότητας ενόψει του συνεδρίου του Αυγούστου στο Σικάγο.

Η Κάμαλα Χάρις, παραμένει το πιθανό φαβορί για να αναλάβει την κορυφή του ψηφοδελτίου, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν εκκλήσεις για ένα ανοιχτό συνέδριο όπου μια σειρά υποψηφίων θα ανταγωνίζονται για τους αντιπροσώπους. Άλλοι έχουν διατυπώσει την ιδέα μιας «προκριματικής εκλογής αιφνιδιασμού» από ανερχόμενα αστέρια που θα αναμετρηθούν για το χρίσμα, γεγονός που θα έθετε τη Χάρις σε ίση μοίρα με άλλους Δημοκρατικούς.

Άλλα ονόματα που έχουν εμφανιστεί ως πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία -ή ίσως και για την αντιπροεδρία- είναι η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, και ο υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπούτιγκιγκ. Αξίζει να σημειωθεί πως και το όνομα της Μισέλ Ομπάμα ακούγεται συχνά – πυκνά, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα στη δήλωσή του απέφυγε να στηρίξει τη Χάρις.

Ποιοι τάσσονται υπέρ της Χάρις

Ο κατάλογος των Δημοκρατικών συνέχιζε να μακραίνει καθώς προχώραγε η χθεσινή ημέρα. Ως το βράδυ, υπέρ της είχαν ταχθεί μεταξύ άλλων ο —θεωρούμενος ως δυνητικός αντίπαλός της— κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνιας Τζος Σαπάιρο, ο γερουσιαστής της Αριζόνας Μαρκ Κέλι, η γερουσιάστρια της Ουάσιγκτον Πάτι Μάρι, ο βουλευτής της Νότιας Καρολίνας Τζέιμς Κλάιμπερν, η βουλεύτρια Πραμίλα Τζάιαπαλ

Σύμβουλος του Ριντ Χόφμαν, του ιδρυτή του LinkedIn και μείζονα δωρητή των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε την κυρία Χάρις την «προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου», θυμίζοντας πως είναι παιδί μεταναστών, και «προσωποποίηση της σκληράδας», καθώς υπήρξε η κορυφαία εισαγγελική λειτουργός της Καλιφόρνιας.

Και οι 50 ηγέτες των πολιτειακών οργανώσεων των Δημοκρατικών ανήγγειλαν πως θα υποστηρίξουν την Κάμαλα Χάρις. Ομοίως οι αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών στο συνέδριο από τις πολιτείες Τενεσί, Λουιζιάνα, Νότια Καρολίνα και Βόρεια Καρολίνα.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η Χίλαρι Κλίντον, η πρώην πρώτη κυρία και υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, επίσης τάχθηκαν υπέρ της αντιπροέδρου.

Καμία αντίδραση από Ομπάμα, Πελόζι και Σούμερ

Ωστόσο μορφές της παράταξης όπως ο κ. Ομπάμα και η κυρία Πελόζι, απέφυγαν να ταχθούν υπέρ της κυρίας Χάρις, ή οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου.

Πηγή ενημερωμένη για τις προθέσεις του ανέφερε πως ο πρώην πρόεδρος θα επιδιώξει να ενώσει το κόμμα αφού αναδειχθεί η υποψήφια ή ο υποψήφιος.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, που εξήρε την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να παραμερίσει, επίσης επέλεξε να μην εκφραστεί.

Ο γερουσιαστής Πίτερ Γουέλς, ο πρώτος Δημοκρατικός γερουσιαστής που κάλεσε δημόσια τον πρόεδρο να εγκαταλείψει, έχει καλέσει να διεξαχθεί «ανοικτό» συνέδριο, δηλαδή να αφεθούν οι σύνεδροι να επιλέξουν την υποψήφια ή τον υποψήφιο.

Δωρητής των Δημοκρατικών είπε πως θα υποστήριζε ψηφοδέλτιο με την κυρία Χάρις και τον κυβερνήτη στην Πενσιλβάνια Σαπάιρο ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, προκειμένου οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν την διεκδικούμενη πολιτεία.

Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ποιον ή ποια θα επέλεγε η Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιο ή υποψήφια για την αντιπροεδρία εάν πράγματι εξασφάλιζε το χρίσμα.

Εξάλλου, οργάνωση βάσης η οποία είχε ταχθεί υπέρ της πρώην υποψήφιας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Νίκι Χέιλι και υποστήριζε τον πρόεδρο Μπάιντεν με την ονομασία «Ψηφοφόροι της Χέιλι υπέρ του Μπάιντεν» άλλαξε χθες την επωνυμία της σε «Ψηφοφόροι της Χέιλι υπέρ της Χάρις».

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης: «Πράξη πολιτικής γενναιότητας και ανιδιοτέλειας η απόφαση του Joe Biden»

Ομπάμα: Πατριώτης ο Μπάιντεν αλλά αχαρτογράφητα νερά μπροστά μας

Τζο Μπάιντεν: Στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter