Οι 70 μέρες που αλλάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι 70 μέρες που αλλάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Η κρυφή μέτρηση, οι υποψηφιότητες και οι εκπλήξεις στον δρόμο προς το συνέδριο

Εβδομήντα μέρες που θα κρίνουν τα πάντα. Στις 24 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τότε ο πολιτικός χρόνος θα είναι ιδιαίτερα πυκνός, χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει ξανά η Κεντρική Επιτροπή, ώστε να επισημοποιήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Το έκτακτο συνέδριο που θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες και στο οποίο θα γίνει διάλογος για την πολιτική πορεία του κόμματος θα συγκληθεί στις 1-3 Νοεμβρίου. Σε αυτό οι υποψήφιοι πρόεδροι αναμένεται να καταθέσουν και το όραμά τους για την επόμενη μέρα.

Το ενδεχόμενο να απορρίψει το συνέδριο τη μομφή προς τον Στέφανο Κασσελάκη φαντάζει απίθανο, όπως λένε στο Documento κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία έχουν φάει τις διαδικασίες με το κουτάλι. «Δεν θα τεθεί καν τέτοιο θέμα» λένε χαρακτηριστικά, παρότι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου θα το επιθυμούσαν (και πιθανόν να το επιδιώξουν).

Είναι ανοιχτό το σενάριο να είναι καταστατικό συνέδριο, δηλαδή να αλλάξει όλο ή μέρος του καταστατικού του κόμματος. Αυτό θα αποφασιστεί στην Πολιτική Γραμματεία τις επόμενες μέρες. Το ενδεχόμενο να μπουν κριτήρια στους υποψήφιους προέδρους –θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποτρέψουν μια νέα υποψηφιότητα Κασσελάκη– ή να αλλάξει ο τρόπος εκλογής προέδρου –με συνέδριο αντί για εκλογή από τη βάση– διαψεύδεται κατηγορηματικά από όλους. Οι σύνεδροι θα εκλεγούν στις 20 Οκτωβρίου.

Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη. Αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος, θα γίνει μια εβδομάδα μετά. Την ίδια μέρα θα γίνει και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση ανά περιφέρεια.

Παρών ο Κασσελάκης

Μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής ο Στέφ. Κασσελάκης επικοινώνησε με τουλάχιστον δύο δημοσιογράφους αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την πολιτική. Τις επόμενες ώρες από το σπίτι του στις Σπέτσες φαίνεται ότι αναθεώρησε και έθεσε τους συνεργάτες του σε ετοιμότητα. Εγιναν και οι σχετικές επικοινωνίες με στελέχη νομαρχιακών επιτροπών και οργανώσεων μελών τα οποία στηρίζουν τον έκπτωτο πρόεδρο και τα οποία έβγαλαν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις και ψηφίσματα υπέρ του.

Ο Στέφ. Κασσελάκης παρήγγειλε μέτρηση από δημοσκοπική εταιρεία, σκεφτόμενος το ενδεχόμενο να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ιδρύσει δικό του πολιτικό φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέτρηση εμφάνισε… ποσοστά Νέας Αριστεράς, με αποτέλεσμα να αποφασίσει τελικά να δώσει τη μάχη της επανεκλογής.

«Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του το βράδυ της Πέμπτης, όταν οκτώ εννέα υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Κουμουνδούρου και έβριζαν τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ο όρος «εκτροπή» που χρησιμοποίησε, αναφερόμενος στην πρόταση μομφής, σχολιάστηκε πολύ αρνητικά ακόμη και από στελέχη που βρίσκονταν στο πλευρό του όσο ήταν πρόεδρος…

Ο Παύλος Πολάκης

Από τη στιγμή που ο Παύλος Πολάκης αμφισβήτησε τον Στέφ. Κασσελάκη, δεν έκανε πίσω και ουσιαστικά είναι ο πρώτος που δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Open παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος που στήριξε τον Κασσελάκη πέρυσι. «Το έχασε σε πολλά. Δεν διαμόρφωσε ένα πολιτικό επιτελείο. Τα κόμματα της Αριστεράς δεν είναι ενός ανδρός αρχή, αν και ο αρχηγός είναι απαραίτητος. Με τον Τσίπρα υπήρχαν όργανα και λειτουργούσαν, αλλά εκεί πέσαμε σε μια ιστορία με ένα μηχανισμό που σαράκιαζε […] Η υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής κάλυψε πολλά πράγματα – και σωστά που είπε και που ήταν αποτέλεσμα έργου αρκετών ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις ότι είναι ομοφοβικός, απάντησε: «Αν ήμουν ομοφοβικός, δεν θα στήριζα τον Κασσελάκη για πρόεδρο».

Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη αποκαλύψει τους βασικούς του άξονες για το πώς οραματίζεται την επόμενη μέρα. Εχει ταχθεί υπέρ της εθνικοποίησης της ΔΕΗ, της κατάργησης των μνημονιακών νόμων, της δημιουργίας νέας σχολής δικαστών και υποστήριξε ότι θέτει ως προτεραιότητα τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και τη στήριξη του λαού. «Με κάλυψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει μια αναδιανομή 15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τις τσέπες του κοσμάκη σε τράπεζες, διυλιστήρια, εταιρείες ενέργειας και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις. Για μας ο πρώτος στόχος είναι να αντιστραφεί αυτή η αναδιανομή» είπε.

Οι άλλες υποψηφιότητες

Οπως δηλώνει σήμερα στο Documento, εκτός απροόπτου ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης θα είναι ένας από τους υποψήφιους προέδρους.

Επίσης, φαίνεται ότι ο Σωκράτης Φάμελλος πιθανότατα είναι ο… εκλεκτός που θα στηρίξουν οι 87. Οι πληροφορίες λένε πως ο ίδιος δεν θα κάνει καμία ανοιχτή τοποθέτηση πριν από την ΚΕ. Στις τοποθετήσεις του μιλά για επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι πρέπει να γίνει κάλεσμα στον αριστερό κόσμο που έχει απογοητευτεί και υποστηρίζει πως οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν ένα συλλογικό σχέδιο.

Συνεργάτες της Ρένας Δούρου αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αυτοπροταθεί. Ομως θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά αν δει πως έχει τη στήριξη πολλών μελών και στελεχών του κόμματος.

Επίσης έχουν ακουστεί τα ονόματα των Νίκου Παππά, Ολγας Γεροβασίλη και Διονύση Τεμπονέρα, όμως ακόμη τίποτε δεν είναι σίγουρο. Ενδιαφέρον για την προεδρία έχουν εκφράσει δημόσια και οι Απόστολος Γκλέτσος και Δημήτρης Παπανώτας.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία εξπρές Boris – «Βουτιά» της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες

Νίκος Παππάς: Πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους θα φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θέρμη: Εξιτήριο πήρε το 2 ετών αγόρι – Στη φυλακή ο 46χρονος που παρέσυρε την οικογένεια

Υπόθεση Πελικό: Η στιγμή της σύλληψης του 71χρονου που υπνώτιζε και βίαζε τη σύζυγό του επί 10 χρόνια (Video)

Παραλίγο σύγκρουση στον Προαστιακό: «Αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας δεν θα είχε συμβεί τίποτα», λέει ο μηχανοδηγός

Σαλαμίνα: Στο δρόμο πεταμένοι οι πυροσβέστες του νησιού

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter