Προτού ξεκινήσετε να πάρετε τον δρόµο για το Bios όπου η οµάδα 4Frontal ανεβάζει την επιθεώρηση «Ω παίδες Ελλήνων», ενηµερωθείτε από την ΕΜΥ για τον καιρό. Σε περίπτωση που βρέχει, χιονίζει, ρίχνει χαλάζι, έχει βαριά συννεφιά ή αποπνικτική υγρασία ακυρώστε το. Φερθείτε υπεύθυνα και µη φορτώνετε µε επιπλέον έργο τον πρωθυπουργό που (και) αυτό το διάστηµα φροντίζει να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Εµείς –«σεσηµασµένοι» αντικυβερνητικοί– µιλήσαµε µε τα µέλη της οµάδας 4Frontal.
Οταν λέτε ότι κάνετε επιθεώρηση να υποθέσουµε ότι έχετε αντιγράψει τον µετρ Μάρκο Σεφερλή; Ή διαφέρει η θεµατολογία σας;
Νεφέλη Μαϊστράλη: ∆εν ξέρω αν διαφέρει η θεµατολογία µας, αλλά σίγουρα διαφέρουν η προσέγγιση και ο στόχος. Άσε που δεν έχουµε τόσα µπαλέτα, κοστούµια κ.λπ. Πέντε είµαστε όλοι κι όλοι. Φτώχεια καταραµένη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε ότι η Ελλάδα είναι µια χώρα µε καταπληκτική ποιότητα ζωής. Εσείς γιατί διαµαρτύρεστε και γκρινιάζετε;
Ν.Μ.: Γιατί είµαστε µίζεροι και εξαρτηµένοι από τον µισθό µας. Επίσης, έχω βάσιµες υποψίες ότι δεν ζούµε στην ίδια χώρα.
Θανάσης Ζερίτης: Είχαµε ξεκινήσει τις πρόβες προτού το πει και δεν το είχαµε καταλάβει. Πλέον σκεφτόµαστε να κατεβάσουµε την παράσταση και να τρέχουµε στα λιβάδια.
Ο Νεοέλληνας τι κοινό φαντασιώνεται ότι έχει µε τους ένδοξους αρχαίους προγόνους του;
Τατιάνα-Αννα Πίττα: Ακούει τα γάργαρα νερά του Ηριδανού να κελαρύζουν στο Μοναστηράκι.
Για να επιβιώσεις σε αυτήν τη χώρα πρέπει να είσαι ατοµικά υπεύθυνος: να εµβολιαστείς 14 φορές, να µην ακούς µουσική στο µπαρ και καταλήξεις στο νοσοκοµείο επιβαρύνοντας το ΕΣΥ, να έχεις πάντα αλυσίδες στο αυτοκίνητο, να έχεις κουπιά για όταν βρέχει. Κράτος δεν υπάρχει;
Θ.Ζ.: Ολα πια από το κράτος τα περιµένετε κι εσείς; Αφού πάει και χιονίζει µέρα µεσηµέρι, όχι βράδυ όπως πρέπει.
Τ.Π.: Υπάρχει και φροντίζει να σε κρατάει σε εγρήγορση και φόρµα, πάντα στο πλαίσιο ενδυνάµωσης του εσώτερου εαυτού κ.λπ., ώστε αν χρειαστεί, να µπορείς να αντεπεξέλθεις σε περίπτωση που βρεθείς σε ένα ναυάγιο στη µέση της Μεσογείου, που λέει ο λόγος.
Χάρης Κρεµµύδας: Κάπου θα υπάρχει, αλλά µάλλον κάπου αλλού συγκεντρώνει την προσοχή του.
Τάκης Ζαχαριάδης: Οχι. Ας φτιάξουµε ένα. Ενα κράτος στο οποίο θα είµαστε πολίτες και όχι ο Μαγκάιβερ.
Πάνος Τοψίδης: Φυσικά και υπάρχει. Εχουµε «µεγάλους περιπάτους», το νέο σιντριβάνι της Οµόνοιας, µεγαλοπρεπείς συναυλίες για την παραµονή Πρωτοχρονιάς και νέα εκπαιδευτικά προγράµµατα στα σχολεία. Ας µην εξαπατόµαστε.
Άδωνης Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης, Μάκης Βορίδης κ.ά. Πόση ακροδεξιά µπορεί να καταναλώσει ο ελληνικός λαός;
Θ.Ζ.: Είναι µαθηµένος ο λαός. Πραγµατικά δεν τον φοβάµαι.
Χ.Κ.: Ο ελληνικός λαός δεν σταµατάει ποτέ να µας σοκάρει.
Η λύση για τους υπέρογκους λογαριασµούς της ∆ΕΗ είναι να µην ξεχνάµε τον θερµοσίφωνα ανοιχτό, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας; Ή µήπως να ανέβαινε ο βασικός µισθός, όπως στην Ισπανία που έφτασε στα 1.125 ευρώ;
Ν.Μ.: Τα περισσότερα χρήµατα θα µας κάνουν άπληστους. Και σαν δεν ντρεπόµαστε που θέλουµε να πληρωνόµαστε κιόλας από τη δουλειά µας. Η εργασία είναι χαρά από µόνη της – χωρίς απολαβές. Μία λύση υπάρχει: να µην πλενόµαστε. Ή, ακόµη καλύτερα, να πλενόµαστε µε κρύο νερό που κάνει και φυσικό λίφτινγκ. Επίσης, ας γυρίσουµε στα σπαρµατσέτα. Τα κεριά είναι ροµαντικά.
Τ.Ζ.: Αφού το µοντέλο «µε χαµηλό µισθό προσπαθώ να αντεπεξέλθω στην ακριβή ζωή» δεν έχει πιάσει ποτέ, ας δοκιµάσουµε το ανάποδο, έστω για την αλλαγή.
Π.Τ.: Κρύους µπιντέδες, παιδιά. Να συνηθίσουµε την ψυχρολουσία.
Τ.Π.: Να πληρωνόµαστε µε ρεπό για να στριµώχνουµε κάπου εκεί µέσα τη δεύτερη δουλειά που χρειαζόµαστε για να ζήσουµε και έτσι να µην καθόµαστε ποτέ σπίτι και να µην ανάβουµε ποτέ ούτε θέρµανση ούτε θερµοσίφωνα ούτε τίποτε.
∆ηµοσιογράφοι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους ξεσκεπάζοντας σκάνδαλα βρίσκονται οι ίδιοι κατηγορούµενοι… Τι πάει στραβά µε την ελληνική ∆ικαιοσύνη;
Θ.Ζ.: Οι δηµοσιογράφοι έχουν πάρει πολύ αέρα. Αντί να µας λένε τι καλά που αντιµετωπίζει η κυβέρνηση την πανδηµία, κάθονται και ασχολούνται µε χαζά. Η ∆ικαιοσύνη κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Τους υπενθυµίζει τη θέση τους.
Τ.Π.: Και από τον χώρο της ∆ικαιοσύνης κάποιοι/ες προσπαθούν. Βλέπε: Ελένη Τουλουπάκη.
Χ.Κ.: Βρισκόµαστε στην 70ή θέση παγκοσµίως όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Θα µπορούσαµε να αρχίσουµε από εκεί.
Εσείς έχετε αδιευκρίνιστα ποσά στους λογαριασµούς σας ή έχετε πτωχές πεθερές;
Ν.Μ.: ∆εν θέλω να πω τώρα. Θα παρουσιάσω τον φάκελο στη Βουλή… να δείτε.
Τ.Ζ.: Εχω αδιευκρίνιστα ποσά. Πολύ αδιευκρίνιστα. Μα µόλις πάω να τα διευκρινίσω από τη ζαλάδα καταλήγω να σκέφτοµαι πώς θα βρω µια πλούσια πεθερά.
«Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε». Γιατί δεν εξεγείρονται τα παιδιά των Ελλήνων;
Θ.Ζ.: Γιατί δεν έχουν ιδέα τι σηµαίνει το ίτε. Πλέον µε τα νέα τους βιβλία µπορεί και να µάθουν.
Χ.Κ.: Μπορεί και να ξεσηκωθούν. Μπορεί να θέλουν τον χρόνο τους. Τα παιδιά πάντα µας εκπλήσσουν.
Τ.Π.: Μην και µπερδέψαµε το ίτε µε το πιείτε; Αλλά ας µην κλειδώνουµε απαντήσεις, µπορεί και να ξεσηκωθούµε εκεί που δεν το περιµένει κανείς και καµιά µας.