-Οι 4 άσοι του Τσίπρα. Άμεση νομοθέτηση θετικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολλούς και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Στα ατού του πρωθυπουργού και η αποκάλυψη των αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων θέσεων Μητσοτάκη.
-120 δόσεις. Αναλυτικό ρεπορτάζ και παραδείγματα για το τι προβλέπει η ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία.
-Πασχαλιάτικη σφαγή στη Νέα Δημοκρατία. Ο πονοκέφαλος… Μεϊμαράκης, οι προσωπικές στρατηγικές Σαμαρά-Άδωνη και τα μελανά σημεία των δημοσκοπήσεων που γίνονται για λογαριασμό του κόμματος καίνε τον Κυριάκο.
-Ο Κυριάκος λογόκρινε και τον Βέμπερ. Παρά τον εναγκαλισμό και τις αμοιβαίες προεκλογικές αβάντες ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να «αδειάσει» τον προσωπικό φίλο του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
-Πλίνθοι και κέραμοι στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Η αντι-Γέφυρα της Φώφης και ο… ερημοσπίτης Βενιζέλος.
-Σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ: Στο σκαμνί η Λίνα Στουρνάρα που πήρε έργο χωρίς διαγωνισμό.
-Ισπανικές εκλογές. Τα τρία πρόσωπα της Αριστεράς.
-Νίκος Γραικός: «Λεωφόρος που οδηγεί στην ακροδεξιά ο νεοφιλελευθερισμός». Συνέντευξη με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
-Νίκη Μπακογιάννη: «Οι νέες γενιές να βρουν τη χαμένη αρετή της αλληλεγγύης». Συνέντευξη με την ολυμπιονίκη στο άλμα εις ύψος.
-Η ελληνική φέτα… μεζές διεθνών κολοσσών. Ολλανδοί, Γάλλοι και Γερμανοί σκανάρουν την ελληνική τυροκομική αγορά.
Greenpeace: Οι κασκαντέρ του περιβάλλοντος, στο Docville, εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο με το Documento
-Οι δυνατές ιστορίες των ανθρώπων που στέκονται πάνω σε τρίποδα, κάνουν αναρρίχηση σε απίστευτα ύψη και μένουν μέσα στη θάλασσα αμέτρητες ώρες για να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα για το περιβάλλον, για ένα μέλλον που μας αφορά όλους. Αυτή την εποχή εκπέμπουν SOS για την Ηπειρο. Στο ρεπορτάζ η Ηλέκτρα Ζαργάνη.
-Η θρυλική Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ Σούζαν Μαϊζέλας μιλάει στην Έμυ Ντούρου με αφορμή την επίσκεψη της στην Ελλάδα. «Στην κεντρική Αμερική οι άνθρωποι πληρώνουν το κόστος της αποαποικιοποίησης ήδη πάνω από έναν αιώνα», υποστηρίζει.
-Το Documento βρέθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης και συζήτησε με τον διευθυντή του Γιάννη Δεμιρτζόγλου για το παρόν και το μέλλον του σχολείου αλλά και της ρωμαίικης κοινότητας. Στο ρεπορτάζ η Μαρίνα Αγγελάκη.
-Η μόδα των φλίπερ στην Ελλάδα και το μουσείο τους. Ο Μιχάλης Γελασάκης γράφει για αυτόν τον νοσταλγικό παινιδοπαράδεισο κάτω από την Ακρόπολη.
-Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς μιλάει στον Σπύρο Οικόπουλο με αφορμή το «Ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντετικτ που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
-«Ο τελευταίος ονειροπόλος». Μία εβδομάδα αφιερωμένη στον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Ο κριτικός του Documento Κωνσταντίνος Καϊμάκης, αφού επέλεξε το δικό του αγαπημένο φιλμ, κάλεσε δύο κριτικούς κινηματογράφου να γράψουν για την ταινία που ξεχωρίζουν.
-Οδηγίες για σωστό σούβλισμα –αρνιού και γουρουνοπούλας– από τον μάστορα του είδους Σωτήρη Μπόκο. Ο Σπύρος Οικόπουλος επισκέφθηκε τη θρυλική «Γουρουνοπούλα» στο Μοσχάτο.
-Η γνωστή γλύπτρια και καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Γιώργος Λάππας – Αφροδίτη Λίτη: Παράλληλες Οπτικές» που θα φιλοξενηθεί στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή στις αρχές Μαΐου. Στο ρεπορτάζ η Αφροδίτη Ερμίδη.
-Η Νάνσυ Μπούκλη που συνσκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Γελώντας άγρια» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου συστήνεται στο Docville.
Βιετνάμ: Ο Δαυίδ που νίκησε δυο αυτοκρατορίες, στο HOTDOC HISTORY, εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο με το Documento
Η λέξη «Βιετνάμ» βρέθηκε στο στόμα δισεκατομμυρίων ανθρώπων και κυρίως σφράγισε το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα. Η εμπειρία της πολύπαθης και ηρωικής χώρας αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς, ένα «εργαστήρι» προβληματισμών στρατιωτικών, πολιτικοϊδεολογικών, κοινωνικών και οικονομικών. -Στο τεύχος που κυκλοφορεί δεν καταγράφονται μόνο η αποικιοκρατία και οι πόλεμοι που κατέληξαν στην αποτίναξη της. Αναλύονται οι λόγοι που μια χώρα μικρή κατάφερε να νικήσει μέσα σε 20 χρόνια δυο ιμπεριαλιστικές αυτοκρατορίες. Τη Γαλλία το 1954 στο Ντιέν Μπιέν Φου και τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Σαϊγκόν το 1975, τέτοιες μέρες πριν από 54 χρόνια.
-Ως εργαστήρι μελέτης του ανταρτοπολέμου εκπλήσσει και σήμερα η εφευρετικότητα των Βιετμίνχ και η επινοητικότητα του στρατηγού Γκιάπ, ενός ιδιοφυούς «Ασιάτη Ναπολέοντα».
-Πολιτικά εντυπωσιάζει η ευρύτητα της σκέψης του Χο Τσι Μινχ, του άκαμπτου τριτοδιεθνιστή, που δεν δίστασε στιγμή να ανοίξει τις πόρτες του εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου σε όλους, σαν προϋπόθεση της τελικής νίκης. Και να αναγκάσει τους Αμερικανούς να ομολογήσουν σε μια όψιμη αυτοκριτική πως «καταφέραμε να μετατρέψουμε ένα αντιαποικιακό κίνημα σε κομμουνιστικό».
-Το Βιετνάμ αποτελεί επίσης «εργαστήρι» κοινωνικών διεργασιών αφού έλυσε το πρόβλημα του «Νότου» όπου εκατομμύρια κατοίκων του είχαν εμπλοκή με το παλιό εγκληματικό καθεστώς. Μετά από μια σύντομη περίοδο «αναδιαπαιδαγώγησης» δεκάδες εκατομμυρίων πολιτών εντάχθηκαν –πλην ακραίων εξαιρέσεων- στη σοσιαλιστική κοινωνία. Μιας κοινωνίας όμως που υπέφερε από χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, πληθωρισμό και ελλείψεις.
-Το κυβερνόν Κομμουνιστικό Κόμμα πήρε το 1986 την τολμηρή και γεμάτη ρίσκο απόφαση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Το «Μόι Ντόι» προχώρησε σε παραχώρηση γης σε αγρότες, άδειες σε ιδιωτικές επενδύσεις και εισαγωγή ξένων κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα το Βιετνάμ γνώρισε τρεις δεκαετίες ανάπτυξης από τις υψηλότερες διεθνώς και πέτυχε υπερδεκαπλασιασμό του ΑΕΠ του.
-Πάνω σ΄ αυτό αναπτύσσεται ένα ιδεολογικό εργαστήρι: Πώς είναι δυνατόν οι πιστοί κομμουνιστές που ηγήθηκαν ενός αγώνα με εκατομμύρια νεκρούς, ξαφνικά να αλλαξοπίστησαν και δη εν σώματι; Εύκολη και κατηγορηματική απόφανση στο τεύχος δεν υπάρχει. Μόνο πλούσιο υλικό για προβληματισμό για ένα θέμα που μόνο το μέλλον μπορεί να δώσει απάντηση.
Τα Αιρετικά Νο.8 – Χριστός και χριστιανισµός, μια μοναδική προσφορά εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο με το Documento
Χριστός και χριστιανισμός: 10+6 ζητήματα για τον Ιησού, τα κλεμμένα αρχέτυπα και τη θρησκεία που ίδρυσε ο Παύλος.
Στο Νο8 των «Αιρετικών» θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε ζητήματα που έχουν αναπτύξει άθεοι και θεοσεβείς, αγνωστικιστές και μυθικιστές, οι οποίοι επιχειρούν να συνθέσουν τη μεγάλη εικόνα του χριστιανισμού από τις επιμέρους εικόνες και να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:
• Ο Ιησούς Χριστός ήταν ο πρώτος μεσσίας που εμφανίστηκε στην Ιστορία;
• Το ορθόδοξο χριστιανικό Πάσχα αντέγραψε τα τελετουργικά αρχέτυπα των αρχαίων Αδωνίων;
• Ιησούς ο Τυανεύς ή Απολλώνιος Ναζωραίος: Ποιος ήταν ο Απολλώνιος Τυανέας και γιατί ο βίος του εμφανίζει εξωφρενικές ομοιότητες με εκείνον του Ιησού;
• Ποια είναι τα Απόκρυφα Ευαγγέλια και πώς παρουσιάζουν τα πάθη και την ανάσταση του Μεσσία;
• Ιστορικό πρόσωπο ή μυθική κατασκευή ο Απόστολος Παύλος;
• Γιατί ο χριστιανισμός μπορεί να ονομάζεται και παυλιανισμός;
• Υπήρξε πράγματι ολέθρια η σχέση μεταξύ των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου;
• Μαρία Μαγδαληνή: πόρνη, αγία ή η πρώτη των αποστόλων;
• Γιατί ο αναπτήρας του «αγίου φωτός» δεν μπορεί να διαλύσει το πυκνοϋφασμένο πέπλο του σκοταδισμού;