ΟΗΕ: Βέτο της Ρωσίας στην ανανέωση της εντολής παρατηρητών για τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

ΟΗΕ: Βέτο της Ρωσίας στην ανανέωση της εντολής παρατηρητών για τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας
AP Photo/Ahn Young-joon

Η Ρωσία άσκησε βέτο στην ετήσια ανανέωση της εντολής της ομάδας εμπειρογνωμόνων- παρατηρητών της εφαρμογής των μακροχρόνιων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας για τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που εφαρμόζει.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω κατηγοριών των ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει όπλα στη Ρωσία, τα οποία η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά ορκίστηκαν πέρυσι να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις.

Η Κίνα απείχε από την σημερινή ψηφοφορία, ενώ τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ.

«Αυτό είναι σχεδόν συγκρίσιμο με την καταστροφή μιας κάμερας κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης για να μην πιαστείς επ’ αυτοφώρω», δήλωσε ο πρέσβης της Νότιας Κορέας στον ΟΗΕ Τζουνκούκ Χουάνγκ σχετικά με το βέτο της Ρωσίας στην ανανέωση των παρατηρητών των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

«Η Μόσχα υπονόμευσε την προοπτική της ειρηνικής, διπλωματικής επίλυσης ενός από τα πιο επικίνδυνα ζητήματα πυρηνικής διάδοσης στον κόσμο», δήλωσε στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την στάση του ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια αμφισβήτησε το έργο των εμπειρογνωμόνων, λέγοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από την ψηφοφορία: «Το έργο της περιορίζεται όλο και περισσότερο στο να παίζει στα χέρια των δυτικών προσεγγίσεων, αναδημοσιεύοντας μεροληπτικές πληροφορίες και αναλύοντας τίτλους εφημερίδων και φωτογραφίες κακής ποιότητας».

Η Βόρεια Κορέα υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ για τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών προγραμμάτων της από το 2006 και τα μέτρα αυτά έχουν ενισχυθεί με την πάροδο των ετών.

Η ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων παρακολουθεί τις εν λόγω κυρώσεις του ΟΗΕ τα τελευταία 15 χρόνια, υποβάλλοντας δύο φορές τον χρόνο έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και συνιστώντας δράση για τη βελτίωση της εφαρμογής των μέτρων.

Η εντολή της τρέχουσας ομάδας εμπειρογνωμόνων λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Η πιο πρόσφατη έκθεση της ομάδας δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και ανέφερε ότι διερευνούσε δεκάδες ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας που απέφεραν 3 δισ. δολάρια για να τη βοηθήσουν να αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.

«Η επιτροπή, μέσω του έργου της για την αποκάλυψη της μη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις, ενοχλούσε τη Ρωσία», δήλωσε η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ. «Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής προς τη Ρωσία – το καθεστώς κυρώσεων παραμένει σε ισχύ και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο να θέσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας προ των ευθυνών της για τη συμμόρφωσή της».

Τα τελευταία χρόνια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι διχασμένο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της Πιονγκγιάνγκ. Η Ρωσία και η Κίνα, δυνάμεις που μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, έχουν πει ότι περισσότερες κυρώσεις δεν βοηθούν και θέλουν τα μέτρα αυτά να χαλαρώσουν.

Η Κίνα και η Ρωσία λένε ότι τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας προκαλούν την Πιονγκγιάνγκ, ενώ η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο και τη Μόσχα ότι ενθαρρύνουν τη Βόρεια Κορέα προστατεύοντάς την από περισσότερες κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία – ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές στην Άγκυρα για συζητήσεις με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών

Μέση Ανατολή: Νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή

Πολωνία: Έρευνες των υπηρεσιών πληροφοριών για ρωσική κατασκοπεία στην χώρα

Documento Newsletter