Από τα 133 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των καταστροφών από το 2010 έως το 2019 μόνο το 4% επενδύθηκε στη μείωση των κινδύνων, ενώ τα υπόλοιπα δαπανήθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους.
Αυτά επισήμανε, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Μάμι Μιζουτόρι, επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών.
Αυτή η έλλειψη χρηματοδότησης έρχεται σε μια εποχή που οι χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές και γεωπολιτικές συγκρούσεις μετά από χρόνια αγώνα με την πανδημία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των απωλειών από τις καταστροφές σε ποσοστό 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ετησίως, απειλώντας να ακυρώσουν τα σκληρά κερδισμένα οικονομικά τους κέρδη. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε μόλις 0,1%-0,3% για τις ανεπτυγμένες χώρες.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ συζητά με τους δανειστές και τους δωρητές για τη μετατόπιση περισσότερων κονδυλίων στην πρόληψη των καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των υποδομών, δήλωσε η Μιζουτόρι. Είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός για τα δικαιούχα έθνη που πιέζουν τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές ανάγκες και αντιμετωπίζουν δυνητικά μεγαλύτερες απώλειες εάν χτυπήσουν οι καταστροφές.