Σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από την ισραηλινή κατοχή δημιούργησαν έλλειμμα σχεδόν 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων (51,3 δισεκατομμύρια ευρώ) στην παλαιστινιακή οικονομία. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παλαιστινιακή οικονομία δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της που υπέστη κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα. Εάν οι περιορισμοί στην κινητικότητα των Παλαιστινίων και η συχνότητα των κατασταλτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη δεν είχαν διατηρηθεί μετά το 2005, το ποσοστό φτώχειας ήταν τρεις φορές μικρότερο του σημερινού 35,4%, υποστηρίζει η UNCTAD. Σύμφωνα με την έκθεση, η Δυτική Όχθη έχει βιώσει «δύο δεκαετίες ανάπτυξης χωρίς απασχόληση», με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στάσιμο γύρω στο 18%.
Το ποσοστό αυτό θα είχε ανέλθει στο 34%, σύμφωνα με την οργάνωση, αν δεν λαμβάνονταν υπόψη οι 125.000 Παλαιστίνιοι που απασχολούνται στο Ισραήλ και στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Οι θέσεις εργασίας των τελευταίων είναι ζωτικής σημασίας για την παλαιστινιακή οικονομία: αυτοί οι εργαζόμενοι κερδίζουν τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό του Ισραήλ, 5.300 σέκελ (1.485 ευρώ) ή περισσότερο από τρεισήμισι φορές το ισοδύναμο του κατώτατου μισθού στην περιοχή που διαχειρίζεται η Παλαιστινιακή Αρχή. Αλλά αυτές οι εισροές αυξάνουν επίσης την εξάρτηση των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αποφάσεις.
Κατακερματισμένη περιοχή
Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει μια ατζέντα οικονομικής ειρήνης και «μείωσης των συγκρούσεων» μέσω της ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια, οι περιορισμοί στην κινητικότητα έχουν εξορθολογιστεί, συχνά σε συνεννόηση με την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων τεχνικών επιτήρησης. Ωστόσο, εκατοντάδες σημεία ελέγχου και φράγματα συνεχίζουν να κατακερματίζουν την περιοχή. Κατηγορούμενη από τους Παλαιστίνιους ότι χρησιμοποιεί αυτούς τους περιορισμούς για πολιτικούς σκοπούς, η ισραηλινή κυβέρνηση τους δικαιολογεί με ένα αφήγημα ασφαλείας, παρόλο που ο αριθμός των επιθέσεων από τη Δυτική Όχθη δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλός όσο είναι τώρα.
Για να αντισταθμίσει την οικονομική οπισθοδρόμηση, η UNCTAD συνιστά ελεύθερη πρόσβαση στην Περιοχή Γ, το 60% της Δυτικής Όχθης που παραμένει υπό ισραηλινό πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο, μια υποκατοικημένη περιοχή, αλλά πλούσια σε φυσικούς πόρους, όπου το Ισραήλ έχει de facto επεκτείνει την κυριαρχία του . Το όργανο του ΟΗΕ υποστηρίζει επίσης την αποκατάσταση της εδαφικής συνέχειας μεταξύ των διαφόρων παλαιστινιακών περιοχών. Η προσέγγισή του αντικρούεται στην πράξη από την προέλαση οικισμών, ιδιαίτερα εκείνων γύρω από την Ιερουσαλήμ, που κόβουν τις κύριες γραμμές επικοινωνίας μεταξύ του βορρά και του νότου της Δυτικής Όχθης.