ΟΗΕ: Στο μισό οι θάνατοι από AIDS μέσα σε μια δεκαετία αλλά κανένα περιθώριο εφησυχασμού

ΟΗΕ: Στο μισό οι θάνατοι από AIDS μέσα σε μια δεκαετία αλλά κανένα περιθώριο εφησυχασμού

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που συνδέονται με το AIDS το 2016, δηλαδή σχεδόν οι μισοί σε σχέση με το απόγειο των θανάτων το 2005, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία επισημαίνει «ότι επετεύχθη μια αποφασιστική στροφή».

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν πλέον θεραπεία και ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV συνεχώς μειώνεται, όμως με πολύ αργό ρυθμό, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, που δημοσιεύθηκαν πριν την έναρξη την Κυριακή στο Παρίσι μιας διεθνούς διάσκεψης για την έρευνα για το AIDS.

«Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το AIDS έπεσε από το 1,9 εκατομμύριο το 2005 σε 1 εκατομμύριο το 2016», διευκρινίζει η UNAIDS.

Σύμφωνα με την υπηρεσία υπάρχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια στην Αφρική, μια ήπειρο που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και έχει κοστίσει τη ζωή μέχρι στιγμής σε περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύνολο 76,1 εκατομμυρίων που μολύνθηκαν από τον ιό HIIV.

Η ανατολική και η νότια Αφρική έχουν καταγράψει τις σημαντικότερες προόδους, περιορίζοντας τις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV κατά σχεδόν 30% από το 2010. Το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Ουγκάντα και η Ζιμπάμπουε έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις νέες μολύνσεις κατά 40% ή περισσότερο από το 2010.

Ωστόσο η έκθεση της UNAIDS προειδοποίησε ότι δεν σημειώνουν προόδους όλες οι περιοχές. Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως και στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, οι θάνατοι που συνδέονται με το AIDS αυξήθηκαν κατά 48% και 38% αντίστοιχα, κυρίως επειδή οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία.

Το όριο του 50% των οροθετικών ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία, που επετεύχθη τον Ιούνιο του 2016, έχει πλέον ξεπεραστεί: «το 2016, 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 36,7 εκατομμυρίων που ζουν με τον ιό HIV είχαν πρόσβαση σε θεραπεία», δηλαδή περισσότερο από το 53%.

«Η μάχη μας για τον τερματισμό της πανδημίας του AIDS έχει μόλις αρχίσει», προειδοποιεί ωστόσο ο Μισέλ Σιντιμπέ εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS στην έκθεση.

«Ζούμε σε ευάλωτους καιρούς και οι πρόοδοι που έχουν επιτευχθεί μπορούν εύκολα να αντιστραφούν», εκτίμησε.

Το 2016 καταγράφηκαν 1,8 νέες μολύνσεις από τον ιό HIV, δηλαδή μία μόλυνση κάθε 17 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.

Ο αριθμός αυτός σημειώνει μείωση κάθε χρόνο και βρίσκεται πολύ κάτω από τις 3,5 εκατομμύρια μολύνσεις που είχαν καταγραφεί το 1997. Παρόλα αυτά ο ρυθμός είναι πολύ αργός για την επίτευξη του στόχου των μόλις 500.000 νέων μολύνσεων το 2020, προειδοποιεί η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι μόλις το 43% των παιδιών που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV έχει πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα, έναντι του 54% των ενηλίκων.

Καταγγέλλει επίσης τη στασιμότητα στη χρηματοδότηση, με 19 δισεκ. δολάρια να είναι διαθέσιμα στο τέλος του 2016, την ώρα που χρειάζονται 7 δισεκ. δολάρια επιπλέον ως το 2020.

«Ο στόχος των “τριών 90” ως το 2020 είναι ρεαλιστικός και πιθανός, αν αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις ελλείψεις» που επισημαίνονται στην έκθεση, εκτιμά η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο στόχος αυτός συνίσταται στο 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV να γνωρίζουν την κατάστασή τους, μεταξύ αυτών το 90% να λαμβάνει θεραπεία και από αυτούς το 90% να καταφέρει να περιορίσει την παρουσία του ιού σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα του.

Στο τέλος του 2016 τα ποσοστά αυτά ήταν 70%, 77% και 82%, σύμφωνα με τη UNAIDS.

Ετικέτες

Documento Newsletter