ΟΗΕ: Στείλτε μια selfie – Έκκληση για να οργανώσει αντιπολεμική έκθεση

ΟΗΕ: Στείλτε μια selfie – Έκκληση για να οργανώσει αντιπολεμική έκθεση

Χιλιάδες “σέλφι” θα προβληθούν σε εγκατάσταση 3D στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να φωτίσει τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στους πολέμους που γίνονται στον κόσμο και να αξιώσει την προστασία αυτών, όπως και όσων προσπαθούν να τους προσφέρουν βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να προσθέσουν τα ονόματά τους στην αίτηση αυτή με την οποία ζητείται από τους παγκόσμιους ηγέτες να προστατεύσουν τους αμάχους και τους εργαζόμενους στις δομές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όχι όμως χρησιμοποιώντας στυλό, αλλά υποβάλλοντας μια “σέλφι” μέσω Διαδικτύου.

Οι τρισδιάστατες εικόνες θα προβάλλονται σε μια κατασκευή με καθρέφτη στο κτίριο του ΟΗΕ στην πρώτη “ζωντανή αίτηση” που γίνεται ποτέ στην ιστορία του οργανισμού.

“Είναι εξωφρενικό οι άμαχοι και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές δομές που προσπαθούν να τους βοηθήσουν να σκοτώνονται και να ακρωτηριάζονται σε εμπόλεμες ζώνες υπό συνθήκες απόλυτης ατιμωρισίας” αυτών που ευθύνονται, δήλωσε ο Μαρκ Λόουκοκ, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

“Αυτό πρέπει να τερματιστεί”, υπογράμμισε.

Το 2017, 139 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές δομές σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν και 76 απήχθησαν εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές δομές την οποία συνέταξε η ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα Humanitarian Outcomes.

Ο απολογισμός των νεκρών ήταν ο δεύτερος υψηλότερος που καταγράφεται ποτέ και κατά 23% υψηλότερος από το προηγούμενο έτος.

Η Συρία κατονομάζεται ως το πιο επικίνδυνο μέρος για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές δομές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2018 σε μια ξεχωριστή ανάλυση που έκανε η φιλανθρωπική οργάνωση CARE International, καθώς εκεί σημειώθηκαν περισσότεροι από τους μισούς από τους 76 θανάτους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος.

Ειδικοί δηλώνουν επίσης ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους που υποφέρουν από προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη, υπερκόπωση και άγχος μετά την έκθεσή τους σε τραυματικά γεγονότα.

“Κατά τη διάρκεια όλης της δράσης μου στις δομές ανθρωπιστικής αρωγής έμαθα πράγματα όπως (…) πώς να αλλάζω τη ρόδα τεθωρακισμένου οχήματος (…) αλλά ποτέ πώς να αναγνωρίζω την κατάθλιψη”, δήλωσε ο Μάικλ Μποκιουρκίου, πρώην εργαζόμενος σε οργανώσεις αρωγής, σε διάσκεψη στο Λονδίνο.

Μόνον το 20% των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές δομές που απάντησαν σε έρευνα που έγινε το 2018 δήλωσε ότι αισθάνεται ότι του προσφέρθηκε επαρκής ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σύμφωνα με το Overseas Development Institute (ODI), ένα βρετανικό κέντρο μελετών.

“Αν δεν είσαι καλά ο ίδιος, τότε πώς περιμένεις να βοηθήσεις τους άλλους”, διερρωτήθηκε ο Τζαζ Ο’Χάρα, ιδρυτής της The Worldwide Tribe, μιας οργάνωσης που βοηθάει τους πρόσφυγες, στην διάσκεψη αυτή του ODI στο Λονδίνο.

Η εγκατάσταση αυτή στον ΟΗΕ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας #NotATarget εκστρατείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού την Κυριακή 19 Αυγούστου και θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, όταν οι ηγέτες των κρατών του πλανήτη θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη.

“Τα χιλιάδες πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη ζωντανή αίτηση θα εκτίθενται για να υπενθυμίσουν στους παγκόσμιους ηγέτες τη νομική τους υποχρέωση να προστατεύουν τους αμάχους στις συγκρούσεις”, υπογράμμισε ο Λόουκοκ.

Σχεδόν 32.000 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν πέρυσι από βόμβες, νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς, 38% περισσότεροι από το 2016, σύμφωνα με το OCHA.

“Έχει επιτακτική σημασία να λογοδοτούν όσοι έχουν όπλα και εξουσία”, κατέληξε ο Λόουκοκ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter