ΟΗΕ: Οι απώλειες γυναικών και παιδιών αυξάνονται στο Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Οι απώλειες γυναικών και παιδιών αυξάνονται στο Αφγανιστάν

Περισσότερες γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρά από οποιοδήποτε άλλο έτος από το 2009 που ο ΟΗΕ ξεκίνησε να καταγράφει συστηματικά τις απώλειες, ανέφερε έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε αυτή την Δευτέρα.

Η ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο χώρα βίωσε μια αύξηση 47% στον αριθμό των άμαχων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε μάχες σε όλο το Αφγανιστάν σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. «Παρακαλώ τους ηγέτες των Αφγανών και των Ταλιμπάν να καταλάβουν την ζοφερή τροχιά της σύγκρουσης και των καταστροφικών συνεπειών στους πολίτες», είπε η Ντέμπορα Λάιονς, η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν. «Η έκθεση παρέχει μια ξεκάθαρη προειδοποίηση για χωρίς προηγούμενο απώλειες και τραυματισμούς αφγανών πολιτών αυτόν τον χρόνο αν δεν αναχαιτιστεί η αυξανόμενη βία», είπε η Λάιονς σε μια ανακοίνωση που συνόδευε την έκθεση.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν γρήγορα σημαντικές περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες• κατέλαβαν στρατηγικές συνοριακές διαβάσεις με αρκετές γειτονικές χώρες και απειλούν μια σειρά από επαρχιακές πρωτεύουσες. Οι εξελίξεις έρχονται καθώς οι τελευταίοι στρατιώτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν. Η απόσυρση έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από 95% και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Η έκθεση διαπίστωσε μια ιδιαίτερα απότομη αύξηση των φόνων και των τραυματισμών από τον Μάιο, όταν οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν την απόσυρσή τους και οι μάχες εντάθηκαν μετά την επίθεση των Ταλιμπάν. Η αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν ανέφερε ότι στα μέσα του 2021 υπήρχαν 1.659 πολίτες σκοτωμένοι και 3.254 τραυματίες.

Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των απωλειών όλων των αμάχων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τριάντα δύο τοις εκατό ήταν παιδιά, με 468 νεκρούς και 1.214 τραυματίες. Το 14% των αμάχων ήταν γυναίκες, με 219 νεκρές και 508 τραυματίες, ανέφερε η έκθεση.

Ενώ σημείωσαν γρήγορα νίκες, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι δεν θέλουν να μονοπωλήσουν την εξουσία. Ωστόσο, επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν έως ότου υπάρξει μια νέα διαπραγματευόμενη κυβέρνηση στην Καμπούλ και ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι απομακρυνθεί από το αξίωμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter