ΟΗΕ: Μόνον τα μισά χρήματα συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη

Ο ΟΗΕ κατάφερε να συγκεντρώσει χθες Τρίτη το μισό ποσό από τα συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητούσε προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο και την επιδημία του κορονοϊού, έπειτα από μια διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών που οργάνωσε μαζί με τη Σαουδική Αραβία.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1,35 δισεκ. δολάρια (περίπου 1,21 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι αντιμέτωποι με “μια μάχη με τον χρόνο” για να αποφύγουν την επιδείνωση της διπλής κρίσης που μαστίζει την Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η διάσκεψη των δωρητών πραγματοποιήθηκε την ώρα που ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για την ταχεία μετάδοση της covid-19 στην Υεμένη. Η υγειονομική αυτή πρόκληση προστίθεται στην ανθρωπιστική κρίση, την οποία ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη χειρότερη παγκοσμίως, που αντιμετωπίζει η χώρα έπειτα από περισσότερα από πέντε χρόνια πολέμου.

Από τον Μάρτιο του 2015 η Σαουδική Αραβία επεμβαίνει με έναν αραβικό συνασπισμό στην Υεμένη για να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας απέναντι στους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Εξαιτίας του πολέμου έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και ο ΟΗΕ εκτιμά σε περίπου 24 εκατομμύρια –περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού– τους κατοίκους της Υεμένης που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Άμεση δράση»

Στη διάσκεψη η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε να προσφέρει 500 εκ. δολάρια βοήθεια (περίπου 448 εκ. ευρώ). Οι ΗΠΑ, που εξάγει μεγάλες ποσότητες όπλων στη Σαουδική Αραβία, 225 εκ. δολάρια (περίπου 201 εκ. ευρώ) και η Γερμανία 125 εκ. ευρώ.

Η Βρετανία, που επίσης εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ριάντ, δεσμεύθηκε να καταβάλει 160 εκ. λίρες (περίπου 179 εκ. ευρώ). Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας στον συνασπισμό, τίποτα.,

“Εκτιμάμε τις δεσμεύσεις που έγιναν σήμερα, όμως είναι πολύ μακριά από αυτό που χρειάζεται για να απαλύνουμε τα δεινά” των πολιτών της Υεμένης, επεσήμανε ο Γιαν Έγκελαντ του Norwegian Refugee Council.

“Εκατομμύρια Υεμενίτες είναι αντιμέτωποι με τον λιμό και την πανδημία”, τόνισε.

Ο Γκουτέρες είχε εκτιμήσει σε 2,41 δισεκ. δολάρια (2,16 δισεκ. ευρώ) το ποσό που είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας –ανάμεσά τους και ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της covid-19– στην Υεμένη από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο.

“Η αντιμετώπιση της covid-19 επιπλέον της έκτακτης ανθρωπιστικής κατάσταση που ήδη υπάρχει στην Υεμένη απαιτεί έκτακτη δράση”, είχε υπογραμμίσει.

Συνολικά 180 εκ. δολάρια είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, είχε εκτιμήσει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο ιός SARS-CoV-2 έχει εξαπλωθεί ήδη στις περισσότερες επαρχίες της Υεμένης, όπου κυβέρνηση και αντάρτες έχουν ανακοινώσει μερικές εκατοντάδες κρούσματα σε ξεχωριστούς απολογισμούς.

Η κατάσταση στην Υεμένη κινδυνεύει να επιδεινωθεί: οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στη χώρα κατευθύνονται προς “ένα χάσμα στον προϋπολογισμό τους”, προειδοποίησε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι επικεφαλής της Unicef, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επίσης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.

“Δεν έχουμε πλέον χρόνο”, τόνισαν.

«Καταστροφή»

Για τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF) η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα “μιας καταστροφής”, καθώς οι υγειονομικές υποδομές που είναι πολύ εύθραυστες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία covid-19.

Το σύστημα υγείας της Υεμένης έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από τα πολλά έτη συγκρούσεων που ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο ιός SARS-CoV-2 έχει εξαπλωθεί ήδη στις περισσότερες επαρχίες της Υεμένης, όπου κυβέρνηση και αντάρτες έχουν ανακοινώσει μερικές εκατοντάδες κρούσματα σε ξεχωριστούς απολογισμούς.

“Η covid-19 δεν είναι παρά η τελευταία πρόκληση σε μια κατάσταση που επιδεινώνεται”, επεσήμανε χθες Τρίτη ο Αμπντάλα αλ Ραμπία επικεφαλής του Κέντρου Βοήθειας και Διάσωσης “Βασιλιάς Σαλμάν”, το οποίο είναι αρμόδιο για τη σαουδαραβική ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

“Η Υεμένη έχει ανάγκη σημαντική βοήθεια”, τόνισε.

Αν και διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Χούτι, κάτι που οδήγησε στην όξυνση των συγκρούσεων στην Υεμένη, το Ριάντ εκτιμά ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή.

Για τους σιίτες αντάρτες η διαδικτυακή αυτή διάσκεψη αποτελεί “μια ανόητη απόπειρα (των Σαουδαράβων να καλύψουν) τα εγκλήματά τους”, όπως δήλωσε την Τρίτη ένας εκπρόσωπός τους στο τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah, το οποίο ελέγχουν οι Χούτι.

Η Save the Children είχε προειδοποιήσει χθες ότι αν στη διάσκεψη δεν συγκεντρωθούν αρκετές δωρεές, σχεδόν 5,5 εκατομμύρια Υεμενίτες θα χάσουν την πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια και σε καθαρό νερό σε μια χώρα με συχνές επιδημίες χολέρας. Εξάλλου ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσουν ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως κινητές κλινικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες