Μία λιγότερη, κάθε δέκα λεπτά. Την οδυνηρή πραγματικότητα για τις γυναικοκτονίες έφερε στο φως η έκθεση της υπηρεσίας Γυναικών του ΟΗΕ και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) αποκαλύπτοντας ότι το 2023, 140 γυναίκες και κορίτσια δολοφονούνται κάθε μέρα στα χέρια του συντρόφου τους ή ενός στενού συγγενή τους, δηλαδή μία γυναίκα σκοτώνεται κάθε 10 λεπτά.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, έφερε στο φως τα ανησυχητικά στοιχεία του ΟΗΕ για τις γυναικοκτονίες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Περισσότερες από 85.000 γυναίκες και νεαρά κορίτσια δολοφονήθηκαν από πρόθεση σε παγκόσμια κλίμακα το 2023. Δεν δολοφονείται απλά μια γυναίκα, αλλά κάθε δέκα λεπτά ένας άντρας σκοτώνει τη σύντροφο του ή μια συγγενή του απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για παγκόσμιο συναγερμό και για «φόνους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί»
Δυστυχώς τα στοιχεία του ΟΗΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν δραματικά το σύνθημα πως οι «γυναικοκτόνοι έχουν τα κλειδιά του σπιτιού μας», καθώς η έκθεση τονίζει πως «το σπίτι παραμένει ο πιο επικίνδυνος τόπος» για τις γυναίκες, καθώς το 60% των θυμάτων δολοφονήθηκαν από «τον σύντροφό τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους».
Φέτος, η εκστρατεία UNITE εφιστά την προσοχή στην ανησυχητική κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών υπό το θέμα: «Κάθε 10 λεπτά, μια γυναίκα σκοτώνεται. #NoExcuse. UNITE για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών».
«Ξεπερνά τα σύνορα, πλήττει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και τις ηλικιακές ομάδες»
Οι γυναικοκτονίες ξεπερνούν τα σύνορα, τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τάξεις και πολιτισμούς, με την Αφρική να καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά γυναικοκτονιών που σχετίζονται με τον σύντροφο και την οικογένεια, με 21.700 γυναίκες να σκοτώνονται το 2023, ακολουθούμενη από την Αμερική και την Ωκεανία.
Στην Ευρώπη και την Αμερική, τα περισσότερα θύματα δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, αποτελώντας το 64% και το 58% των περιπτώσεων, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι γυναίκες στην Αφρική και την Ασία ήταν πιο πιθανό να δολοφονηθούν από μέλη της οικογένειας παρά από συντρόφους, αντανακλώντας τις ποικίλες πολιτισμικές και κοινωνικές δυναμικές που ευθύνονται για αυτή τη διάκριση.
Παρά τους ανησυχητικούς αριθμούς, η έλλειψη συνεκτικών και ολοκληρωμένων δεδομένων παραμένει μια σημαντική πρόκληση.
Μόνο 37 χώρες ανέφεραν στοιχεία για τις γυναικοκτονίες που σχετίζονται με τον σύντροφο και την οικογένεια το 2023, μια απότομη μείωση από 75 χώρες το 2020. Αυτό το κενό δεδομένων εμποδίζει τις προσπάθειες παρακολούθησης των τάσεων και επιβολής της λογοδοσίας για τα εγκλήματα αυτά.
Οι UN Women και UNODC τόνισαν την ανάγκη για συστηματική συλλογή δεδομένων ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Τα ακριβή και διαφανή δεδομένα είναι απαραίτητα για την ενημέρωση της πολιτικής, την παρακολούθηση της προόδου και τη διασφάλιση ότι οι κυβερνήσεις παραμένουν υπόλογες για τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την ισότητα των φύλων.
Καθώς ο κόσμος πλησιάζει στην 30ή επέτειο της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου το 2025, σε συνδυασμό με την ταχέως πλησιάζουσα πενταετή προθεσμία για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), ιδίως του στόχου 5 για την ισότητα των φύλων, η έκθεση αποτελεί έκκληση για δράση.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών μπορεί να προληφθεί
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάνει λόγο για «επίπεδο που προκαλεί συναγερμό» όσον αφορά τους φόνους αυτούς, οι οποίοι ωστόσο θα μπορούσαν να είχαν «αποφευχθεί» με τα κατάλληλα μέτρα. «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν είναι αναπόφευκτη – μπορεί να προληφθεί», δήλωσε η Sima Bahous, Εκτελεστική Διευθύντρια της UN Women.
Η ίδια τόνισε την ανάγκη για «ισχυρή νομοθεσία, βελτιωμένη συλλογή δεδομένων, μεγαλύτερη κυβερνητική λογοδοσία, κουλτούρα μηδενικής ανοχής και αυξημένη χρηματοδότηση των οργανώσεων και των θεσμικών φορέων για τα δικαιώματα των γυναικών».
Πολλά από τα θύματα κατήγγειλαν πριν από τον θάνατό τους ότι υπέστησαν σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία, σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για κάποιες χώρες, ανάμεσά τους τη Γαλλία.
Που «υποδεικνύει ότι πολλοί φόνοι θα μπορούσαν είχαν αποφευχθεί», για παράδειγμα με την επιβολή «περιοριστικών μέτρων από δικαστήρια».
«Η νέα έκθεση για τις γυναικοκτονίες υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ισχυρά συστήματα ποινικής δικαιοσύνης που θα καθιστούν τους δράστες υπεύθυνους, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή υποστήριξη για τους επιζώντες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλείς και διαφανείς μηχανισμούς αναφοράς», πρόσθεσε η Ghada Waly, εκτελεστική διευθύντρια του UNODC.
«Καθώς ξεκινά η φετινή εκστρατεία 16 Ημέρες Ακτιβισμού, πρέπει να δράσουμε τώρα για να προστατεύσουμε τις ζωές των γυναικών», κατέληξε η κ. Bahous.
Δείτε επίσης:
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Καμία έκπτωση κυριαρχίας – Δεν υπάρχει διευρυμένη ατζέντα»
«Μονομαχία» Σαμαρά και Μητσοτάκη στις 12-13 Δεκεμβρίου – Είναι ομιλητές στο ίδιο συνέδριο