Εδώ και δύο μήνες η επιδημία της χολέρας υποχωρεί στην Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
Χάρη στις προσπάθειες χιλιάδων ντόπιων εθελοντών υποστηριζόμενων από διεθνείς ΜΚΟ και υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο εβδομαδιαίος αριθμός των νέων ύποπτων κρουσμάτων μειώθηκε κατά ένα τρίτο από το τέλος Ιουνίου, διευκρίνισε η UNICEF σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Στις 14 Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε υπολογίσει σε μεγαλύτερο από μισό εκατομμύριο τον αριθμό των ύποπτων κρουσμάτων χολέρας στην Υεμένη και είχε ανακοινώσει έναν απολογισμό σχεδόν 2.000 νεκρών από το τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότερα από τα μισά ύποπτα κρούσματα αφορούσαν παιδιά.
«Συλλογικές μαζικές προσπάθειες» για την περίθαλψη των ασθενών και τη βελτίωση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σε συστήματα υγιεινής απέδωσαν καρπούς και συνέβαλαν «στην επιβράδυνση της επιδημίας», ανακοίνωσε η UNICEF.
Ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια στην Υεμένη έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η σύγκρουση αντιπαραθέτει αντάρτες υποστηριζόμενους από το Ιράν που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και τη βόρεια Υεμένη με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που έχουν ανασυνταχθεί στο νότο και υποστηρίζονται από έναν στρατιωτικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.
Μετά την αραβική επέμβαση στην Υεμένη τον Μάρτιο 2015, η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 8.400 ανθρώπους ενώ 48.000 έχουν τραυματισθεί, ανάμεσα στους οποίους πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πολλές περιφέρειες αυτής της φτωχής χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.