ΟΗΕ: «Φρικτή» η κατάσταση στη Γάζα – «Από τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα»

Η Asma Al-Kharobi, 16 ετών, ταΐζει την 10 μηνών αδερφή της ψωμί αναμεμειγμένο με νερό σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων στο Deir al-Balah, στη Λωρίδα της Γάζας, την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024. (AP Photo/Abdel Kareem Χάνα)

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε σήμερα την κατάσταση στη Γάζα «φρικτή» και την παρομοίασε με «την Ημέρα της Κρίσης», προειδοποιώντας ότι η έκθεση των Παλαιστινίων στις συνθήκες, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι στο έδαφος αυτό, προσομοιάζουν ενδεχομένως «με τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα».

Ανοίγοντας μια διάσκεψη στο Κάιρο που έχει στόχο να επιταχυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη λωρίδα της Γάζας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε η αναπληρώτριά του Αμίνα Μοχάμεντ, τη διεθνή κοινότητα «να θέσει τις βάσεις μιας βιώσιμης ειρήνης στη Γάζα και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σχεδόν 14 μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, αριθμός που θεωρείται αξιόπιστος από τον ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε τον καταστροφικό απολογισμό της σύγκρουσης και την επείγουσα ανάγκη για διεθνή δράση. «Η κακή διατροφή είναι ενδημική… Ο λιμός είναι επικείμενος. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει», διαπιστώνει ο Γκουτέρες.

Ο ίδιος πρόσθεσε στην ομιλία του πως η Γάζα έχει πλέον «το μεγαλύτερο αριθμό ακρωτηριασμένων παιδιών ανά κάτοικο στον κόσμο, με πολλά από τα παιδιά αυτά να έχουν χάσει μέλη και να υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς καν αναισθησία».

Η Αμίνα Μοχάμεντ Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μιλά στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά, κατά τη διάρκεια της υπουργικής διάσκεψης του Καΐρου για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής αντίδρασης στη Γάζα, στο Κάιρο της Αιγύπτου, Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2024. (AP Photo/Amr Ναμπίλ))

 

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ επέκρινε επίσης τους αυστηρούς περιορισμούς στη διοχέτευση της βοήθειας, χαρακτηρίζοντας τα σημερινά επίπεδά της «σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή».

Σύμφωνα με καταμέτρηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μόνο 65 φορτηγά με βοήθεια εισέρχονταν κάθε ημέρα σ’ αυτό το πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος τον περασμένο μήνα, έναντι κατά μέσο όρο 500 πριν από τον πόλεμο.

Ο αποκλεισμός της βοήθειας προς τη Γάζα «δεν είναι μια κρίση επιμελητείας», αλλά μάλλον «μια κρίση πολιτικής βούλησης και σεβασμού των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε σήμερα ο Γκουτέρες.

Η UNRWA έχει ανακοινώσει πως όλες οι απόπειρές της για μεταφορά βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας συνάντησαν «την άρνηση» του Ισραήλ ή «εμποδίσθηκαν» από τη χώρα αυτή στο διάστημα από τις 6 Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, εν μέσω σφοδρών μαχών.

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε την UNRWA «αναντικατάστατο σωσίβιο για εκατομμύρια Παλαιστινίους» και προειδοποίησε πως, «αν υποχρεωθεί να κλείσει, η ευθύνη για την αντικατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών της – και για να απαντηθούν οι θεμελιώδεις ανάγκες των Παλαιστινίων της Γάζας- θα ανήκει στο Ισραήλ ως δύναμη κατοχής.

«Όχι στα Ηνωμένα Έθνη (…) Αλλά στο Ισραήλ και μόνο στο Ισραήλ», επέμεινε, ενώ τον Οκτώβριο η εν λόγω χώρα αποφάσισε να απαγορεύσει στην UNRWA να επιχειρεί στο έδαφός της.

Διαβάστε επίσης:

Liberation: «Συγκλονισμένος από την κατάληψη του Χαλεπίου, ο Άσαντ απευθύνει έκκληση στους συμμάχους του»


«Brain Rot»: Αυτή είναι η λέξη του 2024 – Τι σημαίνει


Γαλλία: «Μόνο με θαύμα σώζεται η κυβέρνηση Μπαρνιέ» λέει η ακροδεξιά


Ο Σολτς αιφνιδιαστικά στο Κίεβο: Στήριξη προς την Ουκρανία με φόντο τον έντιμο «συμβιβασμό»;

Η Κύπρος «φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ προκαλώντας εσωτερικούς τριγμούς αλλά και την Άγκυρα


Αστρονομικά κέρδη για τους κατασκευαστές όπλων: Αύξηση 632 δισ. δολαρίων το 2023!

Ετικέτες