ΟΗΕ: Εννέα εργαζόμενοι της UNRWA ύποπτοι για την επίθεση εναντίον του Ισραήλ – 39.623 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα

ΟΗΕ: Εννέα εργαζόμενοι της UNRWA ύποπτοι για την επίθεση εναντίον του Ισραήλ – 39.623 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα
80 πτώματα Παλαιστινίων επιστράφηκαν σε κατάσταση αποσύνθεσης από το Ισραήλ στη Γάζα (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Εννέα εργαζόμενοι στην UNRWA, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, «ενδέχεται να εμπλέκονταν» στις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, στο Ισραήλ, σύμφωνα με μια έρευνα του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα οι Παλαιστίνιοι της Γάζας κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι ανοίγει νεκροταφεία και παίρνει πτώματα.

Η εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ αφορούσε συνολικά 19 εργαζομένους. «Για τους 9 από αυτούς υπήρξαν επαρκείς αποδείξεις για να συμπεράνουμε ότι μπορεί να εμπλέκονταν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου» ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Οργανισμού, Φαρχάν Χακ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο ΟΗΕ θα προχωρήσει στη διακοπή της σύμβασης εργασίας με αυτά τα πρόσωπα.

Στα τέλη Ιανουαρίου οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν αρχικά 12 εργαζόμενους στην UNRWA για εμπλοκή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια προστέθηκαν άλλα επτά ονόματα στον κατάλογο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε αμέσως να διενεργηθεί έρευνα από τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού (BSCI).

Για ένα από τα πρόσωπα αυτά η BSCI δεν βρήκε καμία απόδειξη που να στηρίζει την κατηγορία και σε άλλες εννέα περιπτώσεις τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν «ανεπαρκή», είπε ο Φαρχάν Χακ.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι έρευνες είναι απόρρητες και δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις. Όμως «έχουμε αρκετές πληροφορίες για να λάβουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε, δηλαδή την απόλυση αυτών των εννέα προσώπων», πρόσθεσε.

39.623 νεκροί

Τουλάχιστον 39.623 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 91.469 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για αρπαγή πτωμάτων

Το γραφείο ενημέρωσης της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πάρει 2.000 πτώματα από νεκροταφεία κατά τη διάρκεια του πολέμου και ότι ορισμένα πτώματα έχουν παραδοθεί πίσω «βεβηλωμένα».

«Κατά τη διάρκεια των 304 ημερών της γενοκτονίας, οι κατοχικές δυνάμεις άρπαξαν περισσότερα από 2.000 πτώματα μαρτύρων και νεκρών από δεκάδες νεκροταφεία της Λωρίδας της Γάζας, τα οποία κατέστρεψαν με μπουλντόζες. Η κατάσταση παραβιάζει την ανθρωπιά και τα ανθρώπινα συναισθήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Αδιανόητη δήλωση Ισραηλινού υπουργού: «Δικαιολογημένο και ηθικό να πεθάνουν 2 εκατομμύρια στη Γάζα από πείνα»

Ισραήλ – Ιράν: Μια τρομακτική σύγκρουση που όλοι βλέπουν να έρχεται – Η διπλωματία της τελευταίας στιγμής

Η Ιορδανία ζητάει έκτακτα μέτρα από τις αεροπορικές εταιρείες – Η Aegean ακυρώνει πτήσεις από και προς το Αμμάν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter