ΟΗΕ: Εκατομμύρια «οδεύουν προς την πείνα» στην Υεμένη

ΟΗΕ: Εκατομμύρια «οδεύουν προς την πείνα» στην Υεμένη

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ, Ντέιβντ Μπίσλεϊ, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το συσσίτιο που κρατά στη ζωή τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη κινδυνεύει να κοπεί από τον Οκτώβριο αν δεν υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση.

Σε συνάντηση για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη είπε ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες επενέβησαν όταν το Πρόγραμμα για τον Παγκόσμιο Επισιτισμό (World Food Program – WFP) ξέμενε από χρήματα νωρίτερα μέσα στο έτος, και απεφεύχθη «ο λιμός και η καταστροφή». Το WFP ξεμένει και πάλι από χρήματα, και αν δεν αλλάξει κάτι θα γίνουν μειώσεις στις μερίδες 3,2 εκατομμυρίων ανθρώπων τον Οκτώβριο και 5 εκατ. μέχρι το Δεκέμβριο.

Η Χενριέτα Φορ, επικεφαλής της UNICEF, δήλωσε ότι 11,3 εκατομμύρια παιδιά της Υεμένης χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν: «2,3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από έντονο υποσιτισμό και σχεδόν 400.000 από αυτά που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό διατρέχουν άμεσο κίνδυνο θανάτου».

«Στην Υεμένη, ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, συμπεριλαμβανομένου του υποσιτισμού και των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια», είπε.

Στενές τσέπες

Σε διαδικτυακή σύνοδο την 1η Μαρτίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για $3,85 δις για την Υεμένη φέτος. Οι χώρες φάνηκαν κατώτερες των περιστάσεων, προσφέροντας λιγότερα από τα μισά, $1,7 δις. Τους τελευταίους έξι μήνες το ποσό έχει ξεπεράσει ελάχιστα τα $1,9 δις…

Η συνάντηση την Τετάρτη έγινε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης των παγκόσμιων ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και συγκέντρωσε περίπου $600 εκατ., σύμφωνα με την ΕΕ που συνδιοργάνωσε το γεγονός μαζί με την Σουηδία και την Ελβετία. Παραμένει όμως ακόμα μια τρύπα τουλάχιστον 1,35 δις δολαρίων.

Η πολιτική κατάσταση στην Υεμένη

Στην Υεμένη διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος από το 2014, όταν οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Σαναά και μεγάλου τμήματος του βόρειου τμήματος της χώρας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του προέδρου Αμπέντ Ραμπό Μανσούρ Χάντι να διαφύγει στο νότο, στη συνέχεια Σαουδική Αραβία.

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μπήκε στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015, υποστηριζόμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να προσπαθήσει να επαναφέρει τον Χάντι στην εξουσία υποστηρίζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή του. Παρά τις ασταμάτητες αεροπορικές επιχειρήσεις και τις χερσαίες μάχες, ο πόλεμος έχει οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

Ετικέτες

Documento Newsletter