Στην επιχείρηση ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου στην Ερυθρά Θάλασσα που χτυπήθηκε από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν συμμετέχουν στην επιχείρηση, αλλά συνεργάζονται με την διεθνή κοινότητα για την επίτευξη αυτής.
«Η επιχείρηση γίνεται από ιδιώτες εργολάβους χωρίς κανένα συντονισμό από εμάς. Έχουμε συνεργαστεί με άλλους στη διεθνή κοινότητα για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να επιχειρήσουν, όμως προφανώς θα το κάνουν με τον δικό τους χρόνο, αλλά το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.
Διαβάστε σχετικά: Υεμένη: Η εισβολή των Χούθι στο δεξαμενόπλοιο «Sounion» – Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης
Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά το τελευταίο χτύπημα των Χούθι στο δεξαμενόπλοιο «Sounion».
«Χρειαζόμαστε περισσότερα πλοία, χρειαζόμαστε περισσότερες δυνάμεις. Ζήτησα από τα κράτη-μέλη να αυξήσουν την ικανότητα της αποστολής Ασπίδες. Η επιχείρηση Ασπίδες προστάτευσε με επιτυχία 217 εμπορικά πλοία και κατέστρεψε 22 πυραύλους και drones που εκτόξευσαν οι Χούθι. Τώρα το μεγάλο θέμα είναι να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή με το πετρέλαιο που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Σούνιο. Θα βρεθεί λύση και θα συνεργαστούμε σε αυτό», είπε ο Ζ. Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου υπουργών ‘Αμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι επιθέσεις των Χούθι γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, αναφερόμενος στην τελευταία σοβαρή κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα – στην επίθεση κατά του δεξαμενόπλοιου με ελληνική σημαία «Sounion». Ο Μπορέλ είπε ότι ναι μεν η επιχείρηση Ασπίδες δουλεύει με πλήρη λειτουργία, όμως ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώνεται. Η «Aspides» σίγουρα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της θαλάσσιας ναυτιλίας, πρέπει όμως να έχει τα απαραίτητα μέσα, είπε ο Μπορέλ, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη συνεισφορά τους. Πρόσθεσε, τέλος, ότι το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω έως τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της επιχείρησης.
Διαβάστε επίσης:
Συζητήσεις Ουγγαρίας και Ρωσίας για φυσικό αέριο – Αναμένονται αντιδράσεις από ΕΕ