ΟΗΕ: Αύξηση των βασανιστηρίων στο Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Αύξηση των βασανιστηρίων στο Αφγανιστάν

Η χρήση βασανιστηρίων αυξήθηκε στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στους αντάρτες, και πλέον έχουν στόχο ακόμη και ανήλικους κρατούμενους, κυρίως σε αστυνομικά τμήματα, αναφέρει μια έκθεση του ΟΗΕ.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξετάζεται από χθες στη διάρκεια διήμερης συνάντησης στη Γενεύη των ειδικών της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, την οποία υπέγραψε η χώρα το 1987.

Μεταξύ των 469 κρατούμενων που ρωτήθηκαν από τους ερευνητές, «το 39% έδωσαν αξιόπιστες μαρτυρίες για βασανιστήρια ή άλλες μορφές απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης που υπέστησαν στη διάρκεια της κράτησής τους», σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ. Το 31% δήλωσε ότι «υπέστη βασανιστήρια σε πολλά σημεία κράτησης».

«Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση το 2015, στην οποία το 35% των κρατούμενων» δήλωσαν ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια, επισημαίνουν οι συντάκτες, οι οποίοι καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι για τις πρακτικές αυτές δεν έχουν υποστεί κυρώσεις.

Η έρευνα της Αποστολής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βασίζεται σε 469 συνεντεύξεις με κρατούμενους που διενεργήθηκαν από την 1η Ιανουάριου 2015 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Η Αποστολή Αρωγής εκφράζει «την ιδιαίτερη ανησυχία της» για την ευρεία χρήση βασανιστηρίων στα αστυνομικά τμήματα, που παρουσιάζει «αύξηση από το 2010», οπότε παρακολουθεί την κατάσταση στα κέντρα κράτησης του Αφγανιστάν.

Η αστυνομία κατηγορείται σχεδόν για τις μισές (45%) περιπτώσεις που κατέγραψαν οι ερευνητές.

Επίσης στην έκθεση καταγράφονται περιπτώσεις βασανιστηρίων σε παιδιά: από τους 85 ανήλικους κρατούμενους που ρωτήθηκαν, οι 38 (ποσοστό 45%) έκαναν λόγο για βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Ο ΟΗΕ αναφέρει χτυπήματα με γκλομπ, καλώδια και σωλήνες, ηλεκτροσόκ, κάψιμο με τσιγάρα στις πατούσες και τα γεννητικά όργανα, εικονικό πνιγμό, ασφυξία, καθώς και βιασμούς και σεξουαλική βία.

Οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, διευκρινίζει ο ΟΗΕ.

Documento Newsletter