Η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας μπορεί να πάει σε άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο εάν οι Ταλιμπάν καθυστερήσουν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Από τότε πέρα από την βαθιά ανθρωπιστική κρίση που έχει έρθει ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών, το Αφγανιστάν βιώνει μια έντονη οικονομική κρίση, με την διεθνή βοήθεια που μέχρι τότε αντανακλούσε στο 75% του εθνικού προϋπολογισμού να έχει σχεδόν παγώσει.
Την περασμένη εβδομάδα η απόφασή τους να επιτρέψουν στα κορίτσια να φοιτούν στο γυμνάσιο την περασμένη εβδομάδα αναστράφηκε. Η βάναυση και απροσδόκητη απόφαση ελήφθη ενόσω πολλές μαθήτριες είχαν ήδη επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες.
Η διεθνής κοινότητα έχει καταστήσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους στο Αφγανιστάν εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια και την αναγνώριση του φονταμενταλιστικού ισλαμικού καθεστώτος. Έτσι, το συγκεκριμένο γεγονός την οδήγησε στο να λάβει θέση. Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη UNDP, Αχίμ Στάινερ.
Ο αξιωματούχος που βρέθηκε στην Καμπούλ στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης του στο Αφγανιστάν είπε: «Μια περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν επιζήμια για το μέλλον των κοριτσιών στο Αφγανιστάν και θα επηρεάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα συνεργάζεται με τους Αφγανούς» και προσέθεσε: «Για εμάς και τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή (…), αλλά οι Αφγανοί ηγέτες πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι ο κόσμος μπορεί πολύ εύκολα να στραφεί σε άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο».
Το αφγανικό υπουργείο Παιδείας απέφυγε να τοποθετηθεί δίνοντας σαφή εξήγηση για την απόφαση κλεισίματος των σχολείων θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μόνο επικαλέστηκε «ορισμένα πρακτικά προβλήματα» που «δεν επιλύθηκαν πριν από την προθεσμία που είχε οριστεί για το «άνοιγμα» των σχολείων αυτών.
«Εάν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, εάν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό “να ανοίξουν ξανά τα σχολεία για κορίτσια”, τότε ενημερώστε μας, θα το θέσουμε ως μια προτεραιότητα. Αλλά εάν αυτό είναι ένα μήνυμα για μια βαθύτερη ανατροπή αυτής της αρχής (της εκπαίδευσης για όλα τα κορίτσια), τότε θα δημιουργούσε, νομίζω, μια κρίση στις σχέσεις μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της χώρας», τόνισε ο Στάινερ.